Şehit Hakları

Yazan Türk

Dost Üyeler
Katılım
7 May 2008
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
12. Bayrak Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Şehidin tabutu üzerine sarılan bayrak, yıldızı üste gelecek şekilde katlanır, ailesinin talebi halinde; eşi, en büyük erkek evladından başlayarak çocukları, baba veya annesi sırasına göre kanuni mirasçılarına kırmızı kadife kaplı kutu içersine konarak verilir.

13. Madalya ve Berat Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

2933 Sayılı Madalya ve Nişanlar Kanununda belirtilen görevler nedeniyle (emniyet asayiş ve terörle mücadele v.d.) şehit olan personelin kanuni varisleri ile sakat kalan personele Devlet Övünç Madalyası verilir.

Madalya, şehidin en büyük erkek çocuğuna, yoksa en büyük kız çocuğuna, yoksa babasına o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine, eşinin yokluğu halinde diğer mirasçılarına verilir.

14. Şehidin Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlikten Muaf Tutulması (Yd.Sb./ Erb.-Er) :

a. 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 ncu madde 9 ncu fıkrasına göre şehit personelin kendisinden sonra askerlik sırası gelen ilk erkek kardeşi istekli olmadıkça silah altına alınmaz.

b. Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir.

c. Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder.




15. Şehit Kardeşleri veya Çocuklarından Birinin İkametgahlarına Yakın Bir Yerde Askerlik Hizmetini Yapması (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm. Erb./Erb.-Er) :

a. Şehit personelin kardeşlerinden veya çocuklarından biri, acemi eğitimlerini müteakip yerli askerlik şubelerine yakın birliklere tertip edilir.

b. Hak sahibi personel veya ailesinin, bu konuda öncelikle sevk esnasında Askerlik Şubesi Başkanlığına, tertip edildiği Birlik K.lığına veya şehidin kardeşinin mensubu olduğu Kuvvet/J.Gn.K.lığına dilekçe ile müracaatı gerekmektedir. Dilekçesine kardeşinin şehit olduğuna dair belge ve vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenmelidir.

16. Hastanelerden Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er)

Maaş bağlanan eş, çocuk, anne ve babalar başka bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık hizmetlerinden faydalanmıyorsa, bunların tedavi giderleri T.C.Emekli Sandığı’nca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri için T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne veya bağlı bulunan Bölge Müdürlüklerine başvurulur.

İç Hizmet Kanununun 70 nci maddesine göre; harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen yedek subay, erbaş ve erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri de askeri hastanelerden istifade ederler.

17. Kimlik Kartı Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

TSK Kimlik Kartı Yönergesi (MSY 52-7) gereği;

Muvazzaf Sb., Astsb., Uzm. J. ve Uzm. Erbaşların ölmeleri halinde;

a. Dul eşlerine (karılarına, kadın Sb.lar için kocalarına),

b. Dul ve yetim maaşı bağlanan ana ve babalar ile, Şehitlik Yönergesinin 7 nci maddesinde (f fıkrası hariç) belirtilen personelin (kendisine maaş bağlanan ve bağlanmayan) anne ve babalarına,

c. Yetim maaşı bağlanabilen erkek çocukları ile evlenmemiş veya dul kalmış veyahut boşanmış kız çocuklarına,

ç. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında şehit olan yedek subayların aylık almaya müstahak dul ve yetimleri ile Malul Gazi yedek subaylara ve bakmakla mükellef oldukları aile fertlerine askeri kimlik kartı verilir. Kendilerine kimlik kartı verilenlere, ayrıca askeri hastanelere müracaatta kullanılan kimlik kartı verilmez.

d. Harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen Erbaş ve Erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri ile bunların 5434 sayılı kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertlerine, Askeri Hastanelere müracaatta kullanacakları “Yalnız Askeri Hastahanelerde Giriş İçin Geçerlidir” ibareli kimlik kartları bağlı bulundukları Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca verilir.

18. Özel Eğitim Merkezlerinden Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb.) :

a. Şehit Sb., Astsb., Uzm.J.Çvş., eş ve çocuklarına özel eğitim merkezlerinden faydalanmada (+ 30) puan verilir.

b. Yaz ve kış kampları için başvuru formları J.Gn.K.lığı Disiplin Moral Şube Müdürlüğü veya İl Jandarma Komutanlıklarından temin edilebilmektedir

19. Ücretsiz Seyahat Hakkı (Sb/Astsb/Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er):

a. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylarda şehit olan Sb., Astsb.,Uzm.J., Uzm.Erb., erbaş ve erlerin eşleri ile Emekli Sandığı dışındaki Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kuruluşlardan aylık almayan kız çocuklarına, çalışarak hayatını kazanamayacak derecede malul ve muhtaç olan erkek çocuklarına, reşit olmayan çocukları ile anne ve babalarına, b. İç güvenlik olayları kapsamında meydana gelen olayların bastırılması için yapılan hava operasyonlarında şehit olması sonucu harp malulü sayılanların dul eşlerine ve reşit olmayan çocuklarına, diğer görevler sebebiyle şehit olanların maaş bağlanan dul eşlerine TC. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce “ÜCRETSİZ SEYAHAT (SERBEST) KARTI”verilir. c. Ücretsiz Seyahat Kartı; Devlet Demiryolları, Türkiye Denizcilik İşletmeleri iç hat vasıtalarında 1 nci mevkide ve Belediye vasıtalarında, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına girenlerin dul ve yetimleri bu araçlara ek olarak Belediyeler tarafından kurulan şirketler ve özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşım işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat için kullanılır. ç. Hak sahiplerine maaş bağlanmasını müteakip kart ulaşmamışsa, dilekçe ve iki adet fotoğraf ile TC Emekli Sandığı Gn.Md.lüğü (ANKARA)’ne müracaat edilmesi gerekir.

20. 2684 Sayılı Kanuna Göre İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlar :

2684 Sayılı Kanunun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasına göre; durumları 5434 sayılı TC Em.San. Kanununun 65 inci maddesinin (d) fıkrası, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2453 Sayılı Yurtdışında Görevli Personele Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına uyan kişilerin çocuklarından, Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek kontenjan kadarı sınavsız olarak parasız yatılı öğrenciliğe alınırlar.

Ancak bu gibi öğrencilerden özel giriş sınavı ve kayıt kabul şartları bulunan eğitim/öğretim kurumlarına alınacakların, bu kurumların kayıt/kabul şartlarını taşımaları ve sınavlarını kazanmaları gerekmektedir.

21. Askeri Okullara Girişte İlave Kontenjan Uygulaması (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb. /Erb.-Er) :

Giriş koşullarını taşıyan şehit çocuklarına ilave puan veya kontenjan verilmek suretiyle öncelik sağlanmaktadır. Bu haktan istifade edebilmek için alım yapılacak yılın başvuru kılavuzlarında belirtildiği şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

22. Şehit Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb. Şahsi Tabancalarının Varislerine Devri :

Tabancayı adına tescil ettirecek varis, veraset ilamı ve 18 yaşından büyük varislerden alacağı noterden onaylı feragatname ileJ.Gn.K.lığıLojistik Başkanlığına müracaat eder. Buradan verilecek menşei belgesini aldıktan sonra ruhsat için Jandarma Bölgesinde ikamet edenler İl Jandarma Komutanlıklarına, diğerleri ise İl Emniyet Müdürlüklerine başvurur.

23. Silah Bulundurma ve Taşıma Ruhsatının Harçtan Muaf Tutulması:

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve ve Bıçaklar ile Diğer Aletler HakkındakiKanunkapsamında;

a. 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 64 ncü maddesine, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna, 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna, 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna, 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa göre aylık bağlananlara ait silahların, barışta veya olağanüstü hallerde iç güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik her türlü faaliyet, eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik veya grup halinde intikaller sırasında veya bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileri ile hayatlarını kaybedenlerin ana, baba, eş ve çocuklarına bu kişilerden intikal eden ateşli silahlar ile yukarıda sayılan kanunlara göre aylık bağlanmamış olsa bile bu şekilde yaralananlara ait ateşli silahların taşınmasına veya bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü resim, vergi ve harçtan muaftır.

b. Barışta veya olağanüstü hallerde iç güvenlik ve asayişin sağlanması amacıyla yürütülen her türlü faaliyet, eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik veya grup halinde intikaller sırasında bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle vefat edenlerden (şehit, er, erbaş ve malul gaziler dahil) intikal eden sîlah bulunmaması durumunda; bunların ana, baba, eş ve çocuklarından sadece birinin, bir ateşli silahla sınırlı olmak kaydıyla, sîlah taşımasına veya bulundurmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü resim, vergi ve harçtan muaftır.

24. Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Bağlı Yurtlardan ve Yüksek Öğrenim Kredilerinden Öncelikle Yararlanma (Sb., Astsb., Uz.J.Çvş., Uz.Erb., Erb. ve Er) :

2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerde şehit olanların çocukları, durumlarını belgelendirmeleri halinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait yurtlardan yurt ücreti ve depozito alınmadan faydalandırılmakta ve aynı zamanda yüksek öğrenim kredilerinden öncelikle istifade ettirilmektedirler. Bunun için sözü edilen Genel Müdürlüğün belirleyeceği tarihlerde müracaat etmeleri gerekmektedir.

25. Yüksek Öğretim Katkı Paylarının Alınmaması (Sb./Astsb./ Uzm.J./ Uzm.Erb./ Erb.-Er) :

Şehit olan personelin geride kalan çocuklarından yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim görenlerden yüksek öğretim katkı payları alınmamaktadır.

26. Şehit Eşi Öğretmenlerin Atanmaları:

3797 Sayılı kanunun 61 nci maddesi uyarınca, Şehit eşi öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atanmalarında hizmet puanı ve sıra esası uygulanmamaktadır.

27. TSK.Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi’nden Yararlanma. (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Balıkesir İli, Ayvalık İlçesinde dört yıldızlı bir otel konumunda olan, TSK Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi, şehit ailesine (eş/çocuk/anne/ baba) oniki ay boyunca hoşça vakit geçirilebilecekleri güzel bir tatil imkanı sunmaktadır.

Tesisten faydalanan şehit erbaş/er ailesinin (eş/çocuk/anne/baba) gidiş-dönüş yol paraları (otobüs/tren bilet ücreti veya özel aracıyla gelenlere şehirlerarası belediye rayici dikkate alınarak) ve tesisteki tabldot usulü yemek paraları (sabah/öğle/akşam) TSK.Mehmetçik Vakfı bütçesinden Rehabilitasyon Merkez K.lığınca karşılandığından, tesisten yararlanan şehit ailesine ücretsiz bir tatil geçirme imkanı sunulmaktadır.

Tesisten faydalanmak için KKK lığı Per.İşl.D. Bşk.lığı (Yücetepe/ANKARA) adresine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. (Dilekçe örnekleri As.Ş.Bşk.lığı ile en yakın Askeri Birlik K.lığından temin edilebilir.)

28. Meskende Tüketilen Elektrik Enerjisinde İndirim. (Sb./Astsb./Uzm.J./ Uzm. Erb./Erb.-Er) :

a. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce kendilerine maaş bağlanan şehit dul ve yetimlerinin (eş,/çocuk, baba/anne) ikamet ettikleri konutta tükettikleri elektrik enerjisine %40 indirim uygulanmaktadır.

b Bu imkandan yararlanmak isteye şehit ailelerinin Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce verilen Maaş Tanıtım Kartı ile her yıl Ocak ayı içerisinde bağlı oldukları Elektrik Dağıtım Müessesesine müracaat etmeleri gerekmektedir.

29. Su Kullanım Ücretinde İndirim:

1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanununun Ek 1 nci Maddesi kapsamında bulunanlar ile şehit dul ve yetimi sıfatıyla aylık veya gelir bağlanmış bulunanların; belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti % 50’den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından belirlenecek tarife üzerinden alınır.

30. Mesken Vergisinden Muafiyet:

Şehitlerin dul ve yetimleri, yurtiçinde 200m2yi geçmeyen tek eve sahip olmaları halinde bina vergisinden muaf olurlar. (2003/6576 Sayılı Kararname)

31. TSK Sosyal Tesislerinden İstifadede Otopark Ücreti Alınmaması (Sb./Astsb.):

TSK sosyal tesislerinden (Ordu Evi, Özel Eğitim Merkezleri, Askeri Gazino ve Diğer Kolaylık Tesislerinde) istifade eden şehit ailesinden otopark ücreti alınmamaktadır.

32. TSK Özel/Yerel Eğitim Merkezlerine Girişlerde Günübirlik Giriş Ücreti Alınmaması. (Sb./Astsb.) :

Şehit subay, astsubayların anne, baba, eş ve refakatindeki çocukları, gelin ve damatlarından, TSK bünyesindeki özel/yerel eğitim merkezlerine girişlerde günübirlik giriş ücreti alınmamaktadır.

33. Ordu Evlerinden Yararlanma;

a. Şehit subay, yedek subay, astsubayların dul ve yetimleri (eş,çocuk, baba ve anne) kendilerine verilen TSK Kimlik Kartı ile Orduevleri ve Sosyal tesislerden istifade edebilirler.

b. TSK’de görev yaparken şehit olan yedek subayların (3713 sayılı Kanun kapsamında olmayanlar) aile fertlerinin talepleri halinde, orduevi günübirlik giriş kartı vermeye yetkili makamlarca yapılacak incelemeyi müteakip uygun görülenlere “ORDUEVLERİ GÜNÜBİRLİK GİRİŞ KARTI”verilir.

34.18 Mart Şehitler Gününde Şehit Yakınlarına İdari İzin Verilmesi :

2005/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile; 18 Mart Şehitler Gününde yapılacak etkinliklere rahatlıkla katılabilmelerini sağlamak amacıyla kamu kurum/ kuruluşlarında çalışan şehit dul ve yetimleri ile anne, baba ve kardeşlerinin 18 Mart Şehitler gününde idari izinli sayılmışlardır.

35. Şehit Personel Çocuklarının Özel Öğretim Kurumlarından Ücretsiz İstifadesi:

Öncelik şehit çocuklarında olmak üzere şehit ve malul gazi personel çocukları %1 oranında özel eğitim kurumlarından ücretsiz istifade ederler.

36.Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce Bayilik Ruhsatı Verilmesi:

İdarece, yerleşim yerlerinde bayilik verme ihtiyacının bulunması halinde baş bayiler ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun değişik 21 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılanlara bir yıldır faaliyet gösterme şartı aranmaksızın ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre çalışma gücünün en az yüzdekırk (%40) ını kaybetmiş olanlardan bu maddedeki diğer koşulları taşıyan gerçek kişilere kura çekilişine tabi tutulmaksızın öncelik tanınır.

37.Vakıflar Genel Müdürlüğünce Şehit Çocuklarına Burs Verilmesi:

Genel Müdürlükçe sağlanacak burstan faydalanmak isteyen öğrenciler, 01 Eylül ile 01 Ekim tarihleri arasında, Bölge Müdürlüklerinde oluşturulacak müracaat kabul merkezlerine başvuru yaparlar. Başvurular posta ile de yapılabilir.

Burs başvuruları öğrencinin ikamet ettiği ilin bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğüne yapılır.

Öğrencilere ödenecek burslar eğitim ve öğretim takviminin başlamasını takip eden ayın 10’undan, eğitim ve öğretim tarihinin son bulduğu ayın 10’una kadar sürer.

38. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sosyal tesislerden Faydalandırılma:

Şehitlerimizin eş. anne, baba ve çocukları Başbakanlığın 2006/16 sayılı genelgesi gereğince, ikametgah mahalleri dışına çıktıklarında kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden bu kurum ve kuruluşların kendi personeline uyguladığı ücret tarifesine göre yararlandırılmaktadırlar.

39. Devlet Memuru Olarak Görev Yapan Şehit Yakınlarının Atanması:

“Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe” ilave edilen bir madde ile; terörle mücadelede şehit olanların devlet memuru olarak görev yapan eş, çocuk, anne/baba ve kardeşlerinin atanma taleplerinin yerine getirilmesi kolaylaştırılmıştır.

40. Elektronik Ortamda İlköğretim Okullarına Kayıt:

Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan 2007/45 numaralı Genelge ile; ilköğretim kurumlarına kaydedilecek veya okullar arasında nakledilecek şehit çocuklarına, talepleri halinde istedikleri okullarda öğrenim görebilme imkanı sağlanmıştır.
 
Üst