Cevap: Pkk'nın Yayın Organları ve Siyasi Faaliyetleri
KUM (Kürdistan Ulusal Meclisi) PKK terör örgütü 1991 yılında gerçekleştirdiği 4.Kongrede aldığı kararla yoğunlaştırdığı siyasi atağını devam ettirmek, diğer Kürt gruplarını ve Kürt oluşumları yanına çekmek amacıyla 1993 yılı Mart-Haziran ayları arasında Zeli Kampında Türkiye'nin değişik bölgelerinden şahısları Ulusal Meclis Üyesi sıfatıyla toplayarak KUM (Kürdistan Ulusal Meclisi)'ni gerçekleştirmiştir. Topladığı şahısları örgüt ideolojisi çerçevesinde 7 ay siyasi eğitimden geçirmiştir. PKK tarafından düzenlenen KUM'a 400 kişinin katılmasını beklenirken 130 kişinin katılması sebebi ile toplantı istenen düzeyde olmamıştır.
Toplantıda terörist başı A.ÖCALAN'ın talimatıyla İslami yönü ağır basan kesimi PKK saflarında örgütlemek ve kamuoyuna imaj değişikliği mesajını vermek amacıyla Abdurrahman DÜRRE ve arkadaşlarınca Kürdistan İmamlar Birliği, Kürdistan Mollalar Birliği ve Kürdistan Dindarlar Birliği lağvedilerek yerine KİH (Kürdistan İslami Hareketi) oluşturma kararı alınmıştır.
1992 yılından itibaren güvenlik güçlerince gerçekleştirilen yoğun yurtiçi ve sınır ötesi operasyonlar sonucu örgüt önemli zayiatlar vermiştir.
Örgüt elebaşı A.ÖCALAN bu gerilemeyi telafi etmek, militanlarına moral vermek amacıyla 1993 yılı başlarında tek taraflı ateşkes ilan etmiştir.
24.05.1993 tarihinde Bingöl-Elazığ karayolunun kesilerek 33 askerimizin şehit edilmesi eylemiyle sözde ateşkes süreci sona ermiştir.
SKP (Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu)
1995 yılı başlarında Avrupa'daki Kürtçü dernek ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla sözde SKP (Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu) oluşturma çabalarına başlanmıştır. Bu çalışmalara, dokunulmazlıkları kaldırılan ve bu sebeple yurtdışına kaçan bir kısım DEP Milletvekilleri de katılmışlardır.
12.04.1995 tarihinde Hollanda'nın Lahey şehrinde sözde SKP açılmış ve başkanlığına DEP eski genel başkanı Yaşar KAYA getirilmiştir. Sözde SKP (Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu) değişik tarihlerde ve Avrupa'nın değişik şehirlerinde günümüze kadar (7) toplantı gerçekleştirmiştir
Yasadışı PKK terör örgütünün güdümü altında olduğu bilinen bu sözde parlamentoda yine PKK örgütünün yan kuruluşları olan Kürdistan Aleviler Birliği, Yezidiler Birliği, Asuri Federasyonu, Kürdistan İslam Hareketi, Kürdistan Aydınlar Birliği, ERNK ve kapatılan DEP temsil edilmektedir.
Türkiye'nin diplomatik girişimlerine rağmen sözde Kürt Parlamentosu 7.Toplantısını 29-30.09.1998 tarihinde İtalya'da gerçekleştirmiştir. Bu toplantıya yasadışı örgütün eli kanlı militanlarının da katıldığı görülmektedir. Buna çarpıcı bir örnek olarak Şanlıurfa bölgesinde daha önce silahlı faaliyet gösteren örgüt militanı Abdurrahman ÇADIRCI'nın sözde parlamentoda görev alması verilebilir.
Aynı dönem içerisinde terör örgütünün siyasal kanadı olan ERNK tarafından Avrupa'da siyasallaşma çalışmaları hızlandırılmıştır. Bu çerçevede 1 Eylül Dünya Barış Gününü de provake etmeyi planlayan örgüt, "Musa ANTER Barış Treni" adı altında bir etkinlik düzenlemiş, ancak gayesine ulaşamamıştır.
1998 yılında güvenlik güçlerince yapılan yoğun operasyonlar örgütü önemli ölçüde yıpratmış, militanlar arasında huzursuzluklar had safhaya ulaşmıştır. Örgüt bu olumsuzluklardan kurtulmak, uluslararası kamuoyunda özgürlük mücadelesi verdiği imajını oluşturmak amacıyla 1991 yılından itibaren başlattığı faaliyetini siyasi alana çekme girişimlerini hızlandırma çabası içine girmiştir.
17 Eylül 1998 günü ABD'de KDP ve KYB liderlerinin bir araya gelmeleriyle imzalanan Washington anlaşması ile ilgili olarak terörist başı Abdullah ÖCALAN MED TV'de yapmış olduğu açıklamalarda bölgede Kürt gruplarının bir araya gelerek anlaşma zemini bulabilmelerinin PKK açısından olumlu bulunduğunu, PKK terör örgütünün bu anlaşmanın karşısında olmadığını, ancak kurulabilecek bir yapının Kürt halkını temsil eden bütün grupların bir araya gelmesiyle oluşturulması gerektiğini, bu çerçevede PKK'nın da bu oluşumun içinde olması gerektiğini belirtmiştir.
1998 yılı içerisinde bölücü örgüt tarafından yine 1 Eylül Dünya Barış Günü provake edilmek istenmiş, İstanbul'dan Diyarbakır'a "Barış Otobüsü" düzenleme girişiminde bulunulmuş, ancak bu faaliyetin PKK terör örgütü tarafından düzenlenmesi nedeniyle kamuoyunda meydana gelen tepkiler sonucu bu faaliyet gerçekleşememiştir.
15 yılı aşkın bir süreden beri Türkiye'ye yönelik acımasızca eylemler gerçekleştiren terör örgütünün lideri, bu süre zarfında Suriye'de bulunmaktaydı. Siyasi ve askeri makamların kararlı tutumlarıyla ve izlenilen politikalarla, yasadışı örgütün lideri Abdullah ÖCALAN, 9.10.1998 tarihinde Suriye'yi terk etmek zorunda kalmış, 12.11.1998 tarihinde Abdullah SARIKURT (02.05.1951 Copler doğumlu) adına düzenlenmiş sahte pasaportla Rusya/Moskova'dan İtalya/Roma havaalanına giriş yaptığı anda İtalyan polisince gözaltına alınmıştır.
Terörist başının İtalya'da yakalanması üzerine, Türkiye'nin iade taleplerine ve bu konuda yapılan siyasi girişimlere İtalyan hükümeti olumlu cevap vermemiştir. Roma'da gözaltında bulunan A. ÖCALAN Roma İstinad Mahkemesince 20.11.1998 tarihinde İtalyan hükümetinin kendisine tahsis etmiş olduğu evde geçici olarak gözaltında bulundurulmak şartıyla serbest bırakılmıştır.
Terörist başı Abdullah ÖCALAN 14 Kasım günü İtalya'dan iltica talebinde bulunmuş ve bu iltica talebi İçişleri Bakanlığı komisyonuna havale edilmiştir.
İtalya'nın, Türkiye'nin iade talebini ilk mahkemede reddetmesi üzerine, Türkiye tarafından bir üst mahkemeye itirazda bulunulmuştur.
ÖCALAN, Yunanistan'lı bazı yetkililerin sağladığı "LAZAROS MAVROS" adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştır.