Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

Göktuğ

Halkla İlişkiler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
1,534
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Anadolu
OSMANLI DEVLETİNİN SAVAŞTIĞI CEPHELER

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]1914 yılında savaş başlayınca Ruslar Galiçya'yı işgal ettiler.
1915 yılında Almanlarca takviye edilen müttefik güçler, Rusları mağlup ederek tekrar Galiçya'yı ele geçirdiler.

1917 yılı Temmuzunda Ruslar Galiçya'da tekrar taarruza geçtiler. Başlangıçta hızla ilerleyen Rus birlikleri, on gün sonra duraklayarak geri çekildiler. I. Dünya Savaşı'nda Macaristan'ın kuzeydoğusuna düşen Galiçya (Lehistan) bölgesinde bir Osmanlı Kolordusu Alman, Macar ve Avusturya kuvvetleriyle birlikte Ruslara karşı savaştı.



6b.gif


Vatanlarından binlerce kilometre uzaklıktaki Galiçya'da Mehmetçikler Başkomutan Vekili Enver Paşa ve Alman-Avusturyalı subayların önünde geçit töreninde (1916)



TOPRAKLARIMIZDA SAVAŞTIĞIMIZ CEPHELER

Kafkas Cephesi
Kanal Cephesi
Filistin Cephesi
Irak Cephesi
Çanakkale Cephesi
Suriye Cephesi
Hicaz-Yemen Cephesi

TOPRAKLARIMIZ DIŞINDA SAVAŞTIĞIMIZ CEPHELER
Makedonya
Galiçya
Romanya

KAFKAS CEPHESİ
Osmanlı Devleti için en önemli cephelerden biri, Ruslara karşı başlatılan Sarıkamış Harekatı ile açılan Kafkas Cephesi olmuştur.
Enver Paşa’nın komutasında 150 bin kişilik ordu,Sarıkamış kış taarruzu diye adlandırılan harekata katılmış,ancak bu taarruzdan sonuç alınamamıştır.Soğuk,açlık ve bulaşıcı hastalık nedeni ile 100 bine yakın kişi şehit düşmüştür.Bu cephenin açılmasındaki amaç Güney Kafkasya ve Kuzey İran’a girip Rusları arkadan çevirmekti. Ancak harekatın,kışın en şiddetli aylarından biri olan Aralıkta (1914) başlatılmış olması,isabetsiz olmuş ve ağır kayıplar verilmiştir. Ruslar da fazla bir başarı elde edememelerine rağmen,sonraları 1916 yılında taarruza geçerek Erzurum,Muş,Bitlis,Trabzon ve Erzincan’ı ele geçirmişlerdir.

KANAL CEPHESİ
Bu cephenin açılmasındaki asıl amaç, Mısır’da Osmanlı egemenliğini yeniden sağlayarak, Süveyş Kanalını ele geçirmek ve İngilizler aleyhine bir cephe açmaktı.Cepheye verilen önem nedeniyle Cemal Paşa, Suriye’deki 4.Ordu Komutanlığı’na getirilmiş ve 1915 Şubat’ında Kanalı geçmek için biri kıyıdan, diğeri de güneyden olmak üzere iki kol halinde ilerlemiştir.Ancak gerekli ulaşım imkanlarının sağlanamaması ve ordunun eksiklerinin tamamlanamaması gibi nedenlerle bu harekat başarısız kalmıştır.


FİLİSTİN CEPHESİ
Süveyş Cephesinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine İngilizler, Suriye sınırına dayanmıştı.İngiliz kuvvetleri Aden’den ve Süveyş’ten Osmanlı sınırlarına doğru ilerlemiş, 1917 yılında bu cephenin önemli savaşları Gazze’de olmuştur.Kasım ayı başında 191 bin kişilik İngiliz kuvvetine karşı 40 bin kişi ile çarpışan Türk askeri, on günlük bir savaştan sonra İngilizlere yenilerek Gazze’den çekildi.İlerlemelerine devam eden İngilizler General Allenby komutasında Aralık ayında da Kudüs’ü ele geçirdiler.Filistin Cephesinde 7,8 ve 4.Ordu İngilizlere karşı çarpışmaktaydı.M.Kemal Paşa’nın komuta ettiği 7.Ordu mevzilerini başarı ile savunurken 8.Ordu cephesini yaran İngiliz kuvvetleri, 7.Ordu ve Yıldırım Orduları Grubunun tamamını yok etmek üzere harekete geçtiler.M.Kemal Paşa ordusunu Şam yönünde geriye çekmiştir.

IRAK CEPHESİ
Bu cephe İngilizler tarafından iki amaçla açılmıştır.Bu amaçlardan biri Abadan petrollerini korumak diğeri de kuzeye doğru ilerleyerek Ruslarla birleşmek ve böylece Anadolu’yu çember içine almaktı. 1914’te karşı koymalar üzerine İngilizler Basra Körfezi’nden karaya geri çekilmek zorunda kalmışlardır.General Townshend komutasındaki 18 bin kişilik İngiliz kuvvetleri, Kut-el Amara’da Türk kuvvetlerince sarılarak teslim alınmıştır.Ne var ki, bu başarı uzun sürmemiş, Basra’ya yeniden kuvvet çıkaran İngilizler, 1917 yılında Bağdat’a girmişlerdir.

ÇANAKKALE CEPHESİ
İtilaf Devletlerinin Çanakkale Boğazı ile ilgili girişimleri savaşın başlamasıyla birlikte olmuş, ancak Osmanlı Devleti tarafsız olduğu için bu konu üzerinde fazla durulmamıştır.Osmanlı Devleti savaşa katılınca, yapılacak askeri bir taarruzla boğazların ele geçirilmesi düşüncesi ciddiyetle gündeme geldi.Özellikle İngiliz Deniz Bakanı 2.Churchill, bu düşüncenin öncülüğünü yapmaktaydı.Ona göre Çanakkale Boğazı bir donanmayla zorlanırsa, Boğazları ve İstanbul’u ele geçirmek mümkün olurdu.Churchill, bu düşüncesini İngiliz Hükümeti ve Genelkurmayına da kabul ettirmeyi başardı.


SURİYE CEPHESİ
Filistin cephesinin bir devamıdır.İngilizler Kudüs’ü ele geçirince, 1918 yılı Şubatından itibaren Şeria nehrinin doğusuna saldırıya geçtiler.Erika kasabası İngilizlerin eline geçti.Osmanlı ordusu geri çekilerek Şam’a geldi.İngilizler Şeria savaşı adı verilen savaşlarda başarılı olamadılar.Osmanlı ordusu her türlü yokluğa rağmen üstün bir başarı gösterdi.Yıldırım Orduları Grubu burada başarılı savaşlar yaptı.Savaşın seyri içinde, Suriye’de yerli halkın isyanı, Osmanlı Ordusunu arkadan vurması, düşmanın güçlü olması, Türk ordusunun geri çekilmesine neden oldu.Türk birlikleri Halep önlerine gelerek bir savunma hattı oluşturdular.27 Ekim 1918’de Halep’te boşaltılarak Türk ordusu Halep’in kuzeyine çekildi.Halep’in işgali ile Anadolu doğrudan doğruya tehdit altına girmiş bulunuyordu.



HİCAZ-YEMEN CEPHESİ
İngilizler bir yandan Irak’a asker çıkarırken diğer yandan da Aden’e asker çıkardılar.Türk Birlikleri, aynı anda hem İngilizlere karşı hem de ayaklanan Araplara karşı savaşmak zorunda kalmıştır.İngilizler casusları tarafından kışkırtılan Araplar her yerde Türklere karşı insafsızca bir saldırıya geçtiler.Halbuki Türk Ordusunun kutsal topraklarda bulunmasının nedeni Arapları İngilizlere karşı korumak ve kutsal topraklara yabancıları sokmaktı.Bütün bunlara rağmen Fahrettin Paşa Medine’yi savaşın sonuna kadar savunmuştur.
Bu cephedeki savaşlar İslam dünyasında Ümmetçilik anlayışının sona erdiğini yerine Milliyetçiliğin güçlendiğini göstermektedir.

MAKEDONYA CEPHESİ
Sırpları desteklemek için Selanik’e Fransız birlikleri gelmeye başlamıştı. Fransa’nın bu hareketi diğer İtilaf devletlerince de destekleniyordu.Almanya, Fransa’nın bu hareketini durdurmak için Osmanlı Devletinden yardım ve ortak hareket istemiştir. Bu cepheye gönderilen birlikler Serej’de Bulgarlarla birleşerek ortak savunma savaşları yapılar.Bu üç cephede yapılan savaşlar Rusya’da Bolşevik İhtilalinin çıkmasıyla sona ermiştir. İttifak Devletleriyle Rusya arasında yapılan Brest-Litowsk (3 Mart 1918) başarıyla da kalıcı barış sağlanmıştır.

GALİÇYA CEPHESİ
Romanya, İtilaf Devletleri safında savaşa girince, Almanya, Avusturya ve Türk kuvvetleri müştereken Galiçya’da bir cephe açtılar.Romanya kuvvetleri imha edilmiş ve 1917 yılında Galiçya Cephesi kapanmıştır.

ROMANYA CEPHESİ
Romanya’nın Avusturya’ya savaş açması üzerine bu bölgedeki Bulgarları desteklemek için Romanya Cephesine, Osmanlı Kuvvetleri gönderildi.Osmanlı ve Alman ortak kuvvetleri Dobruca, Bükreş ve Tuna’da savaşılar. Rusya’nın Karadeniz kıyılarına çıkartma yapması üzerine bu cephedeki birliklerimiz Rusya’ya karşı da savaştı.
 

Kartal Gözü

Dost Üyeler
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

Almanlara yetki verilmeseydi başarı oranı çok daha fazla olurdu kesin, itiraf ettiler ya kasıtla yanlış taktik verdiklerini.
 

Göktuğ

Halkla İlişkiler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
1,534
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Anadolu
Cevap: Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

Enver Paşanın yapmış olduğu tarihi yanlışlardan biriside orduyu Alman subayların emri altına sokması...
Belkide savaşı ve toprakları kaybetmemizin başlıca sebebi.
 

pendik1

New member
Katılım
1 Ara 2010
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

tşk
 
Üst