Kuzey Kıbrıs Ekonomisi

GökTürk

Kurucu
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,015
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Yaş
59
Konum
C¤ KIBRIS
Web sitesi
www.kibris1974.com
1974 yılındaki barış harekatından sonra Kıbrıs'lı Türklerin ekonomik durumları 1990 yılına devamlı ilerleme göstermiştir. Bu yıllar arası yıllık ortalama %6.5 büyüme kaydedilmiştir. Ancak 1991 körfez savaşı ve arkasından 1994'te Türkiye'de meydana gelen ekonomik kriz ve arkasından Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan gümrük birliği anlaşması nedeniyle Kuzey Kıbrıs ekonomisinde bir duraklama ve düşüş meydana gelmiştir.

KKTC'nin ekonomisi esas olarak turizm, eğitim, tarım ve dış ticarete dayanmaktadır. Bu sektörlere ayrı ayrı bakacak olursak;

Turizm
Ekonomide önemli bir yer tutan turizm sektöründe değerlendirilebilecek büyük bir potansiyel bulunmaktadır. 1999 yılında KKTC'yi 414.000 turist ziyaret etmiştir. Bunların 334.000'ini Türkiye'den gelen turistler oluşturmaktaydı. Turistlerin bıraktıkları döviz miktarı aynı yıl 195 milyon dolar olmuştur. Aslında bu rakam 1990'da 225 milyon dolardı. Bu gerilemenin sebepleri arasında altyapı yetersizlikleri ve olumsuz dış propaganda yer almaktadır. 1999 yılında KKTC'de 102 turistik tesis ve bu tesislerde 9557 yatak bulunmaktaydı. Ancak aynı yıl bu tesislerdeki doluluk oranı ancak %37 olabilmiştir.

Tarım
1980'lere kadar Kuzey Kıbrıs bir tarım ülkesi idi. Ekonomi esas olarak tarıma dayanmakta idi. Başlıca ürünler narenciye çeşitleri ve patatestir. Diğer sektörlere ağırlık verilmesi ile birlikte tarımda istihdam edilen insan sayısı azalmış ve tarım üretimi düşmüştür. Tarım ürünleri KKTC'nin ihracatında da önemli bir yer tutmaktadır. İhracatın yaklaşık %50'si tarım ürünlerinden sağlanmaktadır.

Eğitim
Eğitim sektörü son yıllarda büyük bir patlama yaşamaktadır. KKTC'de bulunan 6 adet üniversite 18000'e ulaşan öğrenci sayısı ile ekonomi için bir lokomotif görevi görmeye başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda öğrenci sayısının 40000'i bulması beklenmektedir. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı Türkiye'den ve Orta Doğu ülkelerinden gelen yabancı öğrencilerdir. Bunların ekonomiye sağladıkları katkının yanında ailelerinin de KKTC turizmine büyük katkısı vardır. Bu yüzden eğitim sektörü önemini gittikçe artıracaktır.

Dış Ticaret
KKTC genel olarak ithalat yapan bir ülkedir. 1999 yılında ithalatı 410 milyon doları geçmiştir. İthalatın büyük çoğunluğu Türkiye'den yapılmaktadır. Gümrük Birliği öncesinde genelde Kıbrıs'a alışverişe Türkiye'den insanlar gelirdi. Ama ondan sonra bu trafik tersine döndü. KKTC daha pahalı hale geldi ve artık KKTC vatandaşları mal almak için Türkiye'ye gitmeye başladılar. Bu da dış ticarette büyük bir dengesizliğe yol açtı. Yaklaşık 50 milyon dolar olan ihracata karşı 400 milyon doların üstünde bir ithalat büyük bir dengesizlik yaratmaktadır. KKTC'deki pahalılığın verimsizlikten kaynakladığı ve bunun yenilmesi halinde dış ticarette dengenin tekrar KKTC lehine döneceği muhakkaktır.
 
Üst