Kilim ve Kilimcilik

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
KİLİM VE KİLİMCİLİK:

Kilim sözünü, anlayış bakımından ikiye ayırmak gereklidir. Kilim sözünün Türkler ile Farslarda iki anlayışı vardı: 1). Kilim: Yere yayılan yaygı, 2). Kilim: Elbise ve derviş cübbesi. Türklerde kilim sözünü incelerken, değişik Türk kültür çevrelerine göre, bu iki anlayışın nasıl geliştiğini de belirtmek gereklidir.

Saçaklı kilim ve kiyiz, kevüz:

Harezmşahlar çağı eserlerinde,
saçaklık kıldı kilimge, yani "kilime saçak yaptı", diye söylenmiş, bazı sözlere rastlıyoruz. Yine aynı kaynakta, saçaklık kilim, yani saçaklı kilim, deyişini de görüyoruz. Türkçe, "saçaklık kilim" sözünün karşısında, moğolca "çaçaktu kiyiz" karşılığı görülüyordu. Kiyiz aslında keçe demektir. Eski Mısır ve Kıpçak kültür çevresi hakkında yazılmış sözcüklerde, kiyiz sözü, "yaygı, halı ve keçe" gibi üç anlayış ile karşılanıyordu. Yine aynı kaynakta Küyüz ise, yalnızca "yaygı" anlamını taşıyordu. Halı ile ilgili, Kaşgarlı Mahmudun XI. yüzyılda, kidhiz sözünü "keçe" ve Kiviz sözünü de, "yaygı ve döşek" karşılığı olarak görmekteyiz. Kuman sözlüğünde ise türkçe kövüz, "halı" demekti.

Derleme Sözlüğüne göre Bursa yakınlarında kilime,
kiyiz adı verilmektedir. Yine aynı kaynağa göre, Afyon Emirdağındaki Bayatlı ve Yazılı yakınlarında ise kilim için, köğüz denmektedir. Yalova Kadıçiftliğinde-tıpkı eski Mısır ve Kıpçak kültür çevrelerinde olduğu gibi- kilimin adı küyüs idi.

Eski Türkçe
Kara kilim sözünün karşısına, moğolca kara kibez karşılığının konduğunu görüyoruz. Kibez, kebez, kebis sözlerinin de, Türk kültür tarihi bakımından, ayrı değerleri vardır. Altay Türkleri de, halıya kebis diyorlardı.
 

BURLAHATUN

Yasaklı Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
5,116
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
TÜRKİYE
TÜRKLER kilim dokumacılığı sanatında dünyaya ilk örnekleri vermişlerdir.Şu andaki mevcut buluntulara göre dünyanın en eski halısı M.Ö 5. yüyyıla ait olduğu belirlenen ESİK KURGANINDA bulunmuştur.Kilimlerdeki şekillerin anlamı yani kilimlerin dili vardır.Onları dokuyanlar duygularını, özlemlerini nakış nakış işlemişlerdir.O dili bilenler kilimlerdeki desenlerden dokyan kişinin kimliğini düşüncelerini okuyabilirler.


Paylaşımınız için teşekkür ediyorum kardeşim.:)
 
Üst