Kıbrıs1974 Komando Eğitim Alanı

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
DERS : KOMANDO EĞİTİMİ

DERSİN KONUSU :

1 - Acele Mevzi Alma
2 - Arazide İlerleme
3 - Düşmanı Görerek Ateşinden Korunm
4 - Gözetleme Raporu
5 - Gözetleme Yaparak Anlatma


Ders 1

Acele Mevzi Alma :


Taktik harekâtın herhangi bir safhasında,piyade takımı ı, düşmanla ateş muharebesine tutuşmak zorunda kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında; hangi durumda bulunulursa bulunulsun, birliğin önce mevzi alması, daha sonra ateş muharebesine girmesi gerekmektedir. Acele mevzi alma ve düşmanla ateş muharebesi genellikle manga seviyesinde uygulanır. Takım içinde uygulanması gerektiğinde hareketler, takım komutanının emrine uygun olarak, yine mangalar tarafından icra edilir.


Anlatım


Takımın Acele Ateş Mevzii İşgali : Piyade takımı, herhangi bir maksatla bir yerden bir yere yürürken, bir yerde dururken, çökmüş, çömelmiş, oturmuş, yere yatmış, tam siper yapmış veya ayakta iken, düşmanla ateş muharebesine girmek için, acele olarak mevzi almak zorunda kalabilir. Hareket Takım komutanının “MEVZİ AL!” komutu veya işareti ile uygulanır. Gerekiyorsa komutta istikamet ve yer de belirtilebilir. Sadece mevzi al komutu verilmişse, ilerleme istikametine mevzi alınır. Takım Komutanının “MEVZİ AL!” komutu veya işareti üzerine, manga personeli komutta yer belirtilmişse emredilen yerde, belirtilmemişse, yakın çevrede kendilerine uygun birer ateş mevzii seçerler. Sonra, personel ayakta ise, bulundukları durumdan sıçrayarak seçmiş oldukları mevziye girerler.

Yere yatmış veya tam siper durumunda iseler, emekleyerek veya sürünerek mevziye girerler. Çökmüş, çömelmiş, oturmuş veya istirahatte iseler, takım Komutanının emrine göre sıçrayarak veya emekleyerek mevzi alırlar. İlerleme istikametinden ayrı bir istikametteki hedefe ateş edilirken komutta hedef istikameti belirtilmelidir. Personel mevziye girince, silah ileriye çıkarılmadan, önce düşman gözetlenerek hedef tespiti yapılır. Hedef tespit edilince, manga komutanının ateş komutu ile uygun bir nişan vaziyeti alınarak ateşe başlanır.

Mangada Ateş İdaresi :
Piyade Mangasında Ateş İdaresi :
Hedef tespit ve seçimini,
Hedefe uygun silahın seçimini,
Hedefe atım tahsisini,
Hedefi ateş altına alma usulünü,


Ateş açtırma ve kestirme şekillerini kapsar. 2) Muharebede manganın ateşleri, normal olarak manga komutanı tarafından sevk ve idare edilir. Tim komutanları ateşlerin sevk ve idaresinde manga komutanına yardımcı olurlar. Manganın tim tim açılıp yayıldığı zamanlarda, timlerin ateşlerini, manga komutanlarının kontrolü altında tim komutanları sevk ve idare ederler.

Muharebe sahasında tespit edilen hedefler, piyade mangası veya timleri tarafından;)

ATEŞ TOPLAMA,
ATEŞ TAKSİMİ,


CEPHE ATIŞI olmak üzere başlıca. üç usulle ateş altına alınır. Bir hedeften diğerine geçiş ise, çoğunlukla ATEŞ KAYDIRMA işlemini gerektirir. Bu nedenle, mangada ateş idaresi genelde bu dört işleme dayanır. Ateş toplama usulü, manganın bütün ateşlerinin belli bir hedef üzerinde toplanmasını ifade eder. Manganın karşısında önemli bir hedef, (makineli tüfek, ağır silah, toplu kıt'a gibi) tespit edildiğinde kullanılır. Manganın bütün silahları ile tespit edilen hedef ateş altına alınır. Ateş taksimi, manganın karşısında hemen ateş altına alınması gerekli birden fazla hedef tespit edildiğinde uygulanır. Hedef adedine göre, timlere, hafif makineli tüfeklere, küçük timlere ayrı ayrı hedef verilerek bütün hedefler aynı anda ateş altına alınır.

Cephe atışı, manganın bütün personelinin manganın tüm cephesinde dağılmış hedef bulunduğu zaman uygulanan bir ateş usulüdür. Personel inisiyatifine bırakılmış bir ateş taksimi uygulamasıdır. Önce kendi hedefine, kendi hedefi imha edince, sağındaki hedefe; o da imha edilince solundaki hedefe ateş eder.

Ateş İdare Usulleri : Mangada ateşler, atış komutları, işaretle sevk ve idare edilir. Komutan her bir taktik duruma göre, uygun olan ateş idare usulüne karar vermelidir. Bütün çabasını ortaya koyarak birliğinin ateş etkinliğini artırmalıdır.

- Atış Komutları ile Manganın Ateş İdaresi : Manga Komutanının atış komutu;

- İkaz: Komutan atış komutunun bu kısmında, askerlerini ön hazırlık yapmaları için uyarır. Komutan, askerlerini ismi veya birliğini belirterek ikaz edebilir. İkaz için bazı cins ses veya gözle görülen işaretlerle, şahsi temas ile veya diğer başka bir pratik yolla ikaz edebilirler.

- Hedef İstikameti : Komutan, atış komutunun bu kısmında hedeflerin genel istikametlerini bildirir. Bazı durumlarda hedefin yerini nokta olarak saptar. Hedefe istikamet verebilmek için 3 yöntem mevcuttur;

-Komutan koluyla veya silahla işaret eder,

- Komutan izli mermi kullanarak hedefe doğru ateş eder,

- Komutan, hedefi tarif ederken müracaat noktaları veya kolayca tanınabilen insan yapımı hedefler veya arazi arızalarını kullanabilir. Müracaat noktası vermeden hemen önce genel istikameti bildirir.

-Hedef Tarifi : Atış komutunun bu kısmında, hedefi doğrudan veya yardımcı nokta usulü ile tarif' eder. Hedefteki düşmanın hali hazır durumunu belirtir.

-Hedefin Mesafesi : Atış komutunun bu kısmında komutan hedefin mesafesini metre cinsinden belirtir.

- Tahsis Edilen Atım Adedi (Gerekirse) : Atış komutunun bu kısmında, komutan askerlerine hangi silahlarla ateş edileceğini, ayrıca mühimmatın tipi, miktarı ve ateş süratini de belirtir.

- Ateş Açtırma Şekli : Atış komutunun bu kısmında, komutan askerlerine ne zaman ateşe başlanacağını belirtir. Komutan; komut, herhangi ses çıkaran bir cisim sesi veya işaretle haberleşme yöntemini kullanabilir. Komutan, ateş zamanını kesin olarak kontrol etmek istediği zaman “KOMUTUMLA!”, “HAZIR OLUNCA!” veya “İŞARETİMLE!” komut veya işaretini verir Eğer atışa, atış komutu tamamlanır tamamlanmaz başlamak ister ise sadece “ATEŞ!” komutunu verir.
Müteakip Atış Komutu: Bu komutlar ilk atış komutunda verilen bilgileri veya değişen unsurları kapsar. Değiştiği takdirde sadece değişen maddeler bildirilir.
Atışı Kaldırma: Atış, komutla veya işaretle verilen “ATEŞ KES!” veya “GÖREV BİTTİ!” komutlarıyla sona erer.


DERS 2 :

Arazide ilerleme teknikleri :



Anlatım :

GENEL BİLGİLER: Düşmana yaklaşmada tim kol veya manganın arazide ilerleme tekniğini alarak kullanabileceği üç yöntem vardır.

a.İlerleme
b.Himayeli ilerleme
c. Himayeli sıçrama


Arazide ilerleme tekniğinin seçiminde komutan keşfi arazi ve harita etüdü vazife teröristlerin yeri ve durumunun belirsizliği imkan ve kabiliyetleri,mayın tehdidi genelde uyguladıkları tepeci (gözcü) gibi husus bir nihai karar verilmeden önce mutlaka değerlendirilmelidir.

Arazi: Arazi yapısının sarp ve yapısı kesik olması,dik yamaçlar,derin vadiler,dere yatakları,bitki örtüsü,geçiş için kullanmak zorunda olduğumuz patikada

Hava şartları: Derin kar ve şiddetli soğuk (iz personelin geçişten hareket etmeye mecbur kılar) şiddetli yağış,sis ve pusu.
Mevcut zaman:pusu yiyen bir time yardım baskına uğrayan bir karakola yardım,terörist roketi ile düşmüş olan silahlı veya silahsız helikoptere yardım gibi görevler alındığında olayın olduğu bölgeye yetişebilmek için hızlı hareket etmemiz gerekmektedir.Tercih edilen ilerleme tekniğinde erler arasındaki aralık ve mesafenin fazla olması arzu edilirse yukarıda söz edilen yan etkilerden dolayı tim,kol veya mangalar çoğu zaman kol düzeninde ilerlemek zorunda kalırlar.

Düşmanla temas bekleniyorsa,ancak suret önemli ise ilerleme kullanılır.Düşmanla temas muhtemel ise himayeli ilerleme kullanılır.
Düşmanla temas bekleniyorsa(muhakkaksa) veya tehlikeli bir bölge geçiliyorsa himayeli sıçrama kullanılır.

-İlerleme-temas ihtimali yok-kontrol az-dağılma az-sürat en hızlı-emniyet az.

- Himayeli ilerleme-temas ihtimali muhtemel-kontrol normalin üstünde-dağılma fazla –sürat yavaş-emniyet fazla.

-Himayeli sıçrama-temas muhakkak(%100) kontrol en fazla-dağılma en fazla –sürat en az-emniyet en fazla.

1-İLERLEME:Bu teknikte personel arası mesafe 10 m mangalar arası 20 m.dir.Özellikleri:

-Himayeli ilerleme ve himayeli sıçramadan daha az kontrol.
-En az dağılma
-En fazla sürat
-Cepheye karşı en az emniyettir.

2-HİMAYELİ İLERLEME TEKNİĞİ: Himayeli ilerleme temel ilerleme tekniğidir.
Personel arası mesafe 20 m.dir.timler arası mesafe yaklaşık 50-100 m.dir.
takım himayeli ilerleme düzeninde uç,düşmanı,önceden tespit edecek ve büyük bir kısmı teröristin tespit ve ateşinden koruyacak kadar uzakta bulunur.

Aynı zamanda uç mangası büyük kısmın hafif silahlarının destek mesafesi dışına çıkmamalıdır.Bu mesafe arazi,bitki örtüsü,ışık ve hava koşullarına göre değerlendirilir.

Takım kol düzeninde sadece uç mangası,timi himayeli ilerleme düzenini kullanır.Daha fazla bir dağılma istenirse diğer mangalarda himayeli ilerleme düzenini kullanabilir.

Takım diğer düzenlerinde tim,kol takım komutanı aksini belirtmediği sürece bütün mangalar himayeli ilerleme tekniğini kullanır.

-Himayeli ilerlemenin Özellikleri:

a .İyi bir kontrol
b .İyi bir dağılma
c .Yavaş bir ilerleme

d .İyi bir ön cebe emniyeti sağlanmasıdır.


HİMAYELİ SIÇRAMA TEKNİĞİ:

Himayeli sıçrama tekniğinde personel arasındaki mesafe yaklaşık 20 m.dir.timler ve mangalar arasındaki mesafe 150 m.dir.

Manga tim mevzi değiştiren unsur ve himaye eden unsur olmak üzere iki unsurdan oluşur.Himaye eden unsur,ilerleyen unsurun ilerleme istikametini ateşleri ile kapatabileceği bir bölgede mevzilendiğinde diğer unsurlar ilerlemeye başlar.Her sıçrama himaye mevzinin destek mesafesi içerisinde almalıdır.
Mevzi değiştirme(sıçrama) mesafeleri arası,görüş mesafesi kontrol faktörlerine göre değişir.


Mevzi değiştirme(sıçrama)dan önce komutan şu komutu verir.

-Düşmanın biliyorsa istikameti.

-Himaye eden unsurun mevzi

-Müteakip himaye mevzi

-Mevzi değiştirme(sıçrama ) yolu

-Mevzi değiştiren (sıçrayan) unsurun yeni mevzisine geldikten daha sonra ne yapacağı

Himayeli sıçramanın özellikleri

-En fazla kontrol
-En fazla dağılma
-En fazla sürat
-En fazla emniyet


Ders 3

Düşmanı Görerek Ateşinden korunma :

Anlatım :

DÜŞMANIN GÖREREK ATEŞLERİNDEN KORUNMA USULLERİ

- Taktik harekatın herhangi bir safhasında ve çoğu zaman yakın mesafeden düşmanın görerek ateş eden silahların ateşleri ile karşılaşıla bilinir. Manga ve takım seviyesinde böyle bir ateşle ve ihtimalle karşılaştığında yere yatarak hedef küçültmek ve/veya TAM SİPER yapmak suretiyle görerek ateşlerden korunur. Ateşten koruna bilmek için hareketlerin süratle yapılması esastır.

- Beklenmedik bir anda ateşe maruz kalındığı veya düşmanın ateş açmakta ön aldığı durumlarda kıta komutanın yat komutu veya personelin kişisel tepkisi ile bütün personel bulunduğu yerde yere yatmak süretiyle hedef küçültür. Yere yattığında baş fazla kaldırılmadan hedef gözetlenir.

Bazı durumlarda YAT komutu yerine TAM SİPER komutu da verilebilir.

Yere yattıktan sonra kıta komutanı gerek görürse TAM SİPER komutu ile kıtasını tam siper durumuna getire bilir. Veya personel siper komutu ile yere yatmışken TAM SİPER komutu verildiğinde veya kendiliğinden tam siper yapma ihtiyacı duyulduğunda personel sürünerek en yakın örtü gerisine yanaşır açıkta ve uzakta kalanlar bulundukları yerde tam siper yaparlar.

-Düşmanın ateş açtığı görülmesi ve duyulması halinde kıta komutanının TAM SİPER komutu veya işareti ile bulunulan durumdan ve süratli yakın çevredeki örtülerin gergisine girmek süretiyle tam siper yapılır. Tam siper hareketinde düşmanın gözünden ve ateşinden saklanmak esastır. Personel sığınılabilen örtülerin durumuna göre ayakta çökerek veya yatarak tam siper yapabilir. Bir sutre varsa koşarak çökerek veya yatarak tam siper yapabilirler. Uygun veya yeterli bir sutre bulunmayan yerlerde tam siper yere yatılmak suretiyle yapılır. Bu takdirde baş dahil olmak üzere vücut yere iyice yapıştırılmalıdır.


Ders 4

Gözetleme Raporu :

Anlatım : Muhabere sahasında düşman ve arazi hakkında Bilgi toplamak veya düşmanın hareket ve faaliyetlerini takip etmek maksadıyla belli bir yerden arazi kısmını sürekli izlemek gerekir.Gözetleme devamlı süren bir faaliyettir.

Muhabere sahasında düşman ve arazi hakkında bilgi toplamak ve faaliyetlerini takip etmek maksadıyla belli noktadan emredilen arazi kemsi sürekli izlenir.Uzun süre gözetleme yapılan ölü bölgeye manzara krokisi ve mesafe kartı hazırlanmalı gerekiyorsa gözetleme yeri tahkim edilmelidir.

Gözetleme mevzi nin durumuna göre gözetleme yapılır.Ayakta yapılarak ve oturarak yapılabilir.Gözetleme yaparken dürbün kullanın ve silahı hemen alacak bir yere koyun.Gözetleme yapan ve emri veren telsizle muhabere yapmalı.

UYGULAMA :

Gözetlemenin Yapılışı :Gözetleme yapan usulüne göre yapmalı.

-Gözetleme bölgesine genel olarak göz atar.

-Gözetleme yeri ortak mevzii kabul edilerek tehlikeli bölgeden başlayarak yakından uzağa gözetleme yapılır.

-Daha sonra gözetleme bölgesini en yakın kuşakla soldan sağa ikinci kuşaktan yine sağdan sola olmak üzere genişliğine ve derinliğine tarayarak araştırın.

-Görülen şüpheli bir şeyi tekrar ve dikkatle inceleyip ne olduğunu ortaya çıkarın.

-Gözetleme esnasında hissedilebilecek her hareketi duyabilecek park edilecek her şeyi araştırır.

-Gözetleme esnasında her hangi bir ses ten kaçının.

-Gözetleme yaparken sensiz ve çok dikkatli olmanız gerek.

-Araziyi gözetleme yaparken şeklini çizin.

-Gördüklerini Rapor etme : Gözetleyiciler görevleri esnasında herhangi bir düşman faaliyeti ederlerse anında tesbit edemezlerse emredilen saatlerde sözlü telefon ve telsizle veya yazılı olarak bağlı bulundukları k.lığa gözetleme raporu verir.


Ders 5

Gözetleme yaparak anlatmak


Eğitim maksadı : Gözetleme yapmak ve gördüklerini eksiksiz olarak rapor etmek


Anlatım:

Giriş: Muharebe sahasında düşman ve arazi hakkında bilgi toplamak ve düşmanın hareket ve faaliyetlerini takip etmek maksadıyla belli bir yerden arazi kesimini sürekli izlemek gerekir. Gözetleme kesintisiz devam eden bir süreçtir.

Genel Bilgiler :Muharebe sahasında, düşman ve arazi hakkında bilgi toplamak veya düşmanın hareket ve faaliyetlerini takip etmek maksadıyla belli bir noktadan emredilen bir arazi kesimini sürekli olarak izlemeye ve verilen bu tür göreve gözetleme görevi denir.

Arazi gözetleme yapmak üzere seçilen mevziiye gözetleme yeri adı verilir. Gözetleme yerlerinin seçiminde aranan bütün şartlar aynen aranmakla beraber, gözetleme bölgesinde ölü nokta bırakmamaya özel bir önem verilir.

Uzun süre kullanılacak gözetleme yerlerinde gözetleme bölgesinin MANZARA KROKİSİ ve MESAFEKART hazırlanmalı ve gerekiyorsa gözetleme yeri tahkim edilmelidir.

Gözetleme, seçilen mevzinin durumuna göre, YATARAK, OTURARAK, VEYA AYAKTA yapılabilir. Gözetleme yerinde varsa dürbün kullanmak faydalı olur. Gözetleme yaparken silah gerektiğinde hemen alınabilecek şekilde kucağa veya uygun bir yere konulabilir.

Gözetleme yeri ile gözetleme görevini veren komutanlık arasında telli ve ya telsiz bir muharebe irtibatı tesis edilmelidir.

-UYGULAMA :

Gözetlemenin Yapılışı:gözetleme görevi alan personel, emredilen veya seçilen gözetleme yerine mevziye girme usulünü uygulayarak gelir. Gözetleme yerinde varsa; örtünün sağından veya gerisinden hedef bölgesini gözetleyecek şekilde uygun bir gözetleme vaziyeti alır ve göreve başlar.

-Gözetleme bölgesine genel olarak bir göz atar.

-Sonra, gözetleme yeri olarak merkez kabul edilerek, araziden tehlikeli
bölgeden başlamak üzere, göz kararıyla soldan sağa ve yakından uzağa doğru, bir seferde gözler dürbünle taranabilecek genişlikte birbirine pareler kuşaklara böler.

-Daha sonra gözetleme bölgesinin en yakın kuşakta sağdan sola ikinci kuşak soldan sağa; üçüncü kuşakta yine sağdan sola olmak üzere genişliğine ve derinliğine tarayarak en son kuşağa kadar aynı süreyle en ince ayrıntılara kadar araştırır.

-Görülen şüpheli her şeyi tekrar dikkatle inceleyip ne olduğunu ortaya çıkarır.

-Gözetleme esnasında hissedilecek her hareketi duyulacak her sesi fark edilecek, her yeni cismi dikkatle araştırır.

-Gözetleme esnasında gereksiz hareketlerden ve kıpırdamalardan kaçınılır.

-Gördüklerini Rapor Etme :Gözetleyiciler görevli esnasında herhangi bir düşman faaliyeti tespit ederlerse anında tespit edemezlerse emredilen saatlerde sözlü ve yazılı olarak bulundukları makama rapor verirler.

Verilecek raporlarda NE, NE ZAMAN, NEREDE ve suallerine kısa ve açık
cevap verecek şekilde olayın zaman yeri ve cereyan tarzını bildirmek zorundadır.

standart : Algılanan görüntü 30 sn’de kaydedilip 15 sn’de rapor edilir.
 
Üst