İz Sürme ve Değerlendirme

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
İz Arama Ve iz Takip Etme ve Bilgileri Değerlendirme !!!

Genel: teröristlerin genellikle yaya hareket ettikleri düşünülürse izlerinin araştırılıp bulunması en iyi istihbarat sağlama usulüdür.

İz bulucunun nitelikleri:Bir iz bulucu önce bu işe çok hevesli olmalı ( gönüllü olmalı ) sonra dikkatle, sükunetle inceleme yaparak elde edilen belirtileri doğru olarak değerlendirebilmeli ve yaralı sonuçlara ulaşabilmelidir. Gereksiz acele ve telaşlardan kaçınılmalı, ufak bir dikkatsizliğin elde edilen izin kaybolmasına sebep olacağı veya düşman tarafından yanıltılacağı unutulmamalıdır. İyi bir iz bulucu sebatkar ve inançlı olmalıdır. Görevini sonuna kadar yapma şevk ve hevesine sahip olmalıdır. İşitme ve koku hislerini kullanarak gözetlemesini daha verimli sonuca ulaştırma kabiliyetine sahip olmalıdır. Güçlü bir iz arayıcı aradığı grubun özelliklerini iyi bilmelidir( tanımalıdır ). İyi bir iz arayıcı teröristlerin adet ve alışkanlıklarını, silah ve donatımlarını, tünel ve sığınaklarını bilmelidir. Ayrıca araziyi çok iyi tanımalı ve kuvvetli bir hafızaya sahip olmalıdır.


İz bulacak birlik komutanlığınca

Konuda uzman elaman kabul edilmelidir.

Başka görevlerde kullanılmamalıdır.

Bu personele kendini geliştirilmesi için imkan verilmelidir.

İzi sürülenlerle ilgili bilgilerden haberdar edilmelidir.

Devriye ve keşif kollarının emrine verilmelidir. İntikalde uç ile birlikte hareket etmelidirler.

İz bulma bilgileri:

Bir iz arayıcı arazide bir patika boyunca ilerlerken kafasında takip ettiği unsurları düşünmeye ve canlandırmaya başlar. Bunu başarabilmek için kendi kendine devamlı olarak kendi kendine şu soruları sorar;

Kaç kişiyi takip etmekteyim?

Bu kişilerin eğitim derecesi nedir? (izlenenlerin )

Nasıl donatılmışlardır? ( taçhizat )

Sağlık durumları nasıldır?

Takip edildiklerini biliyorlar mı?

Ne yöne gitmektedirler?

Ne zaman gitmişlerdir?

İz arayıcı bu soruları cevaplandırabilmek için mevcut belirtilerden anlamlar çıkarmaya çalışır.

Bulunan belirtileri karşılaştırıp incelemekle kendi kendine sorduğu soruların cevaplarını bilmeye çalışır.

Örneğin; iz arayan bulduğu bu ayak izinden başka bir ize yakın yerdeki ağacın üzerinde ve yerde kalça hizası kadar yukarıdaki kısmından sert bir cismin çarpması yüzünden zedelenmiş kabuk kısmı görürse bu noktadan geçmiş olan kişinin silahnını da kanaatine varılabilir.


İz bulmada kullanılan 6 temel unsur

Yer değiştirme,

Leke ve boya,

Hava etkisiyle şekil değiştirme,

Çöp döküntüsü,

Gizleme,

Yorumlamak ve istihbaratta yararlanmak
.

İz arayanın bulduğu yukarıda açıklanan ilk beşinden birine ve veya bir kaçına dahil olabilir. İz arayanın aldatıcı unsuru uygulayabilmek için takip ettiği unsurlar hakkında elde ettiği beş unsura ait belirtileri bir araya toplayıp değerlendirmek zorundadır. Bu yorumlama yapıldıktan sonra , o noktada işe yarar istihbarat ortaya çıkmış olur.

Yer değiştirme belirtisi: Bu belirti; herhangi bir maddenin nasıl yerinden ayrılmasıyla ortaya çıkar. Yer değiştirme belirtisi en iyi olarak yumuşak toprak üzerinde iyice seçilen ayak izinde görülebilir. Ayak ve ayakkabı toprağa basınç yaparak üstteki zerreleri aşağıya doğru iter ve bunlar yer değiştirmiş olur. Otların yatış yönü gidiş istikametini gösterir. Ayak izlerinin derin olması, ağır teçhizatlı olduğunun emaresidir.

Ayak izlerinin incelenmesi: Ayak ilerleme istikametini ve süratini, oradan geçmiş olan kişilerin sayısını bu kişilerin yüklerinin hafif veya ağır olduğunu kişilerin cinsiyetlerini kendilerinin takip edilip edilmediklerinin bilip bilmediklerini ortaya koyar. Eger ayak izleri derin ve adımlar uzun ise bu hızlı yürüme belirtisidir. Şayet adımlar çok uzun ise ve ayak izi daha derin ise özellikle ayak kısmı topuk kısmına nazaran daha derin iz bırakmışsa bu belirtiler koşma eyleminin belirtisidir.

İzler sayılarak o noktadan geçen kişilerin sayıları anlaşılabilir. Şayet izler derin adımlar kısa ize ve sağ ayak ile sol ayak izleri arasında aralık genişliği fazla ise adımlarda sürüklenme ve karışma görülüyorsa iz bırakanın ağır bir yük taşıdığı anlaşılır. Erkek adımlarını düz bir çizgi istikametinde ve bunları hafifçe dış yana dönük olarak basarlar. Kadınlar ise ayak uçlarını birbirine yakın olarak adım atar.

Şayet takip edilen grup bunun farkına varmış ise izlerini gizlemeye çalışırlar. Şaşırtmak için geri yürüyerek iz bırakmaya çalışan şahısların adımları kısa ve gayri muntazam olur. Ayrıca ayak burun izleri anormal şekilde derin olur. Sonra en önemli olarak da adım atarken dürtülme ile meydana gelen toprak yıkıntısı ilerleme yönünü iyi şekilde belirtir.

Leke ve boya belirtileri:
Lekeye en iyi örnek; bir yandan akan veya damlayan kandır. Takip edilen yaralı kişi tarafından taş, toprak, yaprak, otlar üzerinde damlatılmış, sıçratılmış kan görülebilir. Yapraklara sürülmüş olan kan izleri ise gecen adamın yarasının vücudunun hangi yüksekliğinde olduğunu tayin eder. Düz, sert bir zemin üzerinde bulunan kan damlaları yaranın yerden itibaren yüksekliğini, yaralının hangi yöne doğru ilerlediğini ve kanın kuruma, renk değiştirmesinden de yaralı bu noktadan ne kadar zaman evvel geçtiğini anlamak mümkün olur.

Kan damlasının daha dikkatli incelenmesinden takip edilen yaralının nerede olduğu anlaşılabilir. Şayet kan damlaları muntazam aralıklarda ise vücut üzerinde bir yaradan geldiği anlaşılır. Şayet damlalar öne, yanlara ve arkaya saçılmış görülüyorsa, kanamanın el ayak üzerinde bulunan bir yaradan geldiği ortaya çıkar.

Kafatası yarasından akmış olan bir kanın lekesi koyu ve zamk gibi yapışkan görünüşlüdür. Karın bölgesinden bir yaradan akmış olan kan lekeleri gıda maddeleri ile kırışık olup, ayrı bir kokuya sahiptir.

Yaralı tarafından bırakılmış olan kan izlerinin incelenmesi, yaranın önem derecesinin tahmini, yaralının bu yaraya yardımsız ne kadar dayanabileceğini ortaya koyar.
 
Üst