19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
19mayisgirisii.jpg


KIBRIS 1974 ailesi olarak,
Büyük Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğü yolunda, kurtuluş mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün yıldönümünde, Türk Milleti'nin ve Türk gençlerinin bayramını kutluyor, gazilerimizi ve şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyoruz.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

TANRI TÜRKÜ KORUSUN VE YÜCELTSİN
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

deneme19mayis.jpg



Ey büyük Ata'm
smilev.gif

Türk gençliği olarak hürriyetin
smilev.gif
bağımsızlığın
smilev.gif
egemenliğin
smilev.gif
cumhuriyetin
ve İnkılâplarının yılmaz bekçileriyiz.
Her zaman
smilev.gif
her yerde
smilev.gif
her durumda
smilev.gif
Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza
smilev.gif
çağdaş uygarlığa geçmek için; bütün zorlukları yeneceğimize namus
ve şeref sözü verir
smilev.gif
kendimizi Büyük Türk Milletine adarız.
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı


19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” (1)

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği veGençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır ki şimdi bu yolculuğu kısaca anlatmaya çalışalım.

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması (2)dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak içinAnadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır.3)

“-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin!Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir...Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!...

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur?Aldatıldığını mı anlamıştı?Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...”

Atatürk bu konuşmada plânlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama, O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir“Türk Milleti” vardı.

Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik edecekti. Bu 18 kişinin adları şöyleydi 4) III. Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bey (General Bele), Müfettişlik Kurmay Başkanı Kurmay Albay Manastırlı Kâzım Bey (General DIRIK), Müfettişlik Sağlık Bakanı Doktor Albay İbrahim Talî Bey (ÖNGÖREN), Kurmay Başkan Yardımcısı Kurbay Yarbay Mehmet Ârif Bey(AYICI), Karargâh Erkân-ı Harbiyesi İstihbarat ve Siyâsiyât Şubesi Müdürü Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey(GEREDE), Müfettişlik Topçu Komutanı Topçu Binbaşı Refik Bey(SAYDAM), Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevad Abbas(GÜRER), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı Mümtaz (TÜNAY),Kurmay Mülhakı Yüzbaşı İsmail Hakkı (EDE), Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV), Karargâh Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfi (SÜSOY), Kurmay Başkanı Emir Subayı ve Müfettişlik Kâlem Âmiri Üsteğmen Arif Hikmet (GERÇEKÇI), İaşe Subayı Üsteğmen Abdullah(KUNT), Müfettişlik İkinci Yaveri Teğmen Muzaffer (KILIÇ), Şifre Kâtibi, Birinci Sınıf Kâtip Fâik (AYBARS), Şifre Kâtibi Yardımcısı, Dördüncü Sınıf Kâtip Memduh (ATASEV).

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler,Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır. (5)

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”(6)derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”(7)demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. I. Dünya Savaşı sonunda ülkemizin birçok yeri savaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmişti. Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak için Atatürk, 16 Mayıs 1919'da "Bandırma Vapuru" ile İstanbul’dan Samsun'a hareket etti. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı. Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkemiz yabancı güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Atatürk'ün, Samsun'a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevi söylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: "Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır."

Atatürk, "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!" sözü ile başarılı olabilmenin bir koşulunun da sağlıklı olmak olduğunu, sağlıklı olmak için de spor yapmak gerektiğini vurgulamıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

19 Mayıs; 1981 yılından bu yana "Atatürk'ü Anma Günü" olarak da kutlanmaktadır. Bunun nedeni Atatürk’ün bir söyleşi sırasında: "Ben 19 Mayıs'ta doğdum" demiş olmasıdır.
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Mustafa Kemal Atatürk anlatıyor:

"1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir:

Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu grup, 1.Dünya Savaşında yenilmiş, Osmanlı Ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi 1. Dünya Savaşına sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı. Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış ve alınmakta...

İtilâf Devletleri, ateşkes anlaşmasının hükümlerine uymayı gerekli bulmuyorlar. Birer bahane ile İtilâf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana ili Fransızlar, Urfa, Maraş, Ayıntap(Gaziantep) İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya'da İtalyan askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ile özel ajanlar faaliyette. Nihayet, konuşmamıza başlangıç olarak aldığımız tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919'da, İtilâf Devletleri'nin uygun bulması ile Yunan ordusu da İzmir'e çıkartılıyor. Bundan başka, memleketin her tarafında Hıristiyan azınlıklar gizli veya açıktan açığa kendi özel emel ve maksatlarını gerçekleştirmeye, devleti bir an önce çökertmeye çalışıyorlar.
Sonradan elde edilen güvenilir bilgi ve belgelerle iyice anlaşılmıştır ki, İstanbul Rum Patrikhanesi'nde kurulan Mavri Mira Hey'eti illerde çeteler kurmak ve idare etmek, gösteri toplantıları ve propagandalar yaptırmakla meşgul...

Böyle başlıyor Atamızın bizler için yazdığı Nutuk kitabı...

16 Mayıs 1919 günü İstanbul'dan Bandırma Vapuruyla Samsun'a hareket ederken aklında padişahın ona verdiği "Anadolu'daki orduları dağıtma görevi" değil, Milli Mücadele Davasını hayata geçirme fikirleri vardı.

Nitekim Samsun’a çıktıktan sonra, 22 Mayıs 1919’da, İstanbul’a, Sadaret makamına gönderdiği yazıda; “Millet yekvücut olup hâkimiyet esasını, Türklük duygusunu hedef ittihat etmiştir” diyor. 22 Haziran 1919’da ünlü Amasya Tamimi’nde “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadesi yer alıyordu. 23 Temmuz 1919’da Erzurum, 4 Eylül 1919’da Sivas’ta toplanan kongrelerde “Milli İrade” deyimine yer verilerek, “Kuva-yı Milliyeyi Amil ve İrade-i Milliyeyi hâkim kılmak esastır” hükmü yer alıyordu.

Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra, genel durumu özetleyip millet egemenliği temeline dayandırdığı fikirlerini “Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardır. O da millî hâkimiyete dayanan kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak” şeklindeki ifadesinde dile getirmiştir.

Bağımsızlık ateşini yakan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde toplanan Türk Milleti, Milli Mücadele dâvasını eşi benzeri görülmemiş bir destan yazarak sonuca ulaştırmıştır. Millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı ve bağımsızlık ateşini yaktığı gün olan 19 Mayıs günü Ulusal Bayram ilan edilmiştir ve her yıl "19 Mayıs Atatürk'ü AnmaveGençlikveSpor Bayramı" adında kutlanmaktadır.

Başta Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kanlarıyla her karış Vatan toprağını sulayan şehitlerimizi saygı ve minnetle andıktan sonra tüm ulusumuzun bayramını kutlarım.

Ne Mutlu Türküm Diyene !
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Geliyor, geliyordu
nokta.gif

Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal geliyordu
nokta.gif

“Çanakkale Geçilmez Destanı” nın kahramanı geliyordu
nokta.gif

Bandırma adlı vapurla İstanbul’dan yola çıktı
nokta.gif

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastı
nokta.gif


Mustafa Kemal biliyor, biliyordu, söylüyordu
nokta.gif

“Yurdun bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını,
Ulusun azim ve kararı kurtaracaktı
nokta.gif

Ulusal egemenliğe dayalı bağımsız devlet olacaktı
nokta.gif

Türk ulusu, uygar bir devlet olarak yeniliklerle doğacaktı
nokta.gif


Öyle müsait şartlar hazırlamıştı ki yaratan
nokta.gif

Başarıdan başarıya yılmadan koştu o yüce komutan
nokta.gif

Sevgi dolu ulusu ile Erzurum’da hemen kucaklaştı
nokta.gif

4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi yapıldı ve başkan oldu
nokta.gif

23 Nisan 1920’de TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) kuruldu
nokta.gif



Ankara’yı başkent yapacak kahraman orada yeni yönetim kurdu
nokta.gif
nokta.gif

Bağımsız Türk devletinin temeli atılmış oldu
nokta.gif

Bağımsızlık ve özgürlük tarihimizin başlangıcı 19 Mayıs,
Olimpiyatlar gibi görkemli spor gösterileri ve törenlerle kutlanarak
“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” oldu
nokta.gif



Vatanın bütünlüğünü, milletin birliğini ebedi kılacak
nokta.gif

Eşitlik, kardeşlik, sosyal adaletle insani hizmetler sunacak
nokta.gif

Türk toplumunun gelişmesini, mutluluğunu görev sayacak
nokta.gif

Ata’sının yolunda çağdaş uygarlık yolunda hedefe ulaşacak
nokta.gif

Türk gençliğini gösterme ve görme günü 19 Mayıs oldu
nokta.gif



Ey Türk Gençleri! Demokratik Türkiye Cumhuriyeti var oldukça,
Yeryüzünde şeref ve itibarla yürüyün bayrak bayrak
nokta.gif

Kurtuluş ve yeniliklerin başlangıç tarihi unutulmaz olsun
nokta.gif

Mutlu sayısız yıllara başarılarla koşmak her Türk gencine nasip olsun
nokta.gif

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” kutlu olsun
nokta.gif
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Mesajları

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer


Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal kurtuluşu başlattığı gün olan 19 Mayıs’ın bir ulusun yeniden doğuşunun simgelendiği tarih olduğunu belirtti.

Hasan Bozer yayınladığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı mesajında, başarıyla tamamlanan Kurtuluş Savaşı’nın tam bağımsız modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunu sağladığını hatırlattı.

Kurtuluş Savaşı’nın mazlum milletlerin de bağımsızlık meşalesi olduğuna dikkat çeken Bozer, ulusal kurtuluş savaşının başlangıç tarihi olan 19 Mayıs’ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasının Atatürk’ün Türk gençliğine verdiği önemin ve güvenin ifadesi olduğunu da kaydetti.

Bozer, “Atatürk devrimlerinin yakın takipçisi ve sahiplenerek uygulayıcısı olan Kıbrıs Türk halkı da Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı gururla ve onurla kutlamaktadır” dedi.


BAŞBAKAN EROĞLU

Başbakan Derviş Eroğlu, “Dinamik ve inançlı Kıbrıs Türk gençliğinin varlığı en büyük gücümüzdür, güvencemizdir “ diyerek, Kıbrıs Türkü’nü baskı altına alma amaçlı izolasyon ve ambargoların kendilerini yıldıramayacağını; iyi yetişmiş bir gençliğin, gelişme ve kalkınma çabalarına büyük katkı sağlayarak, demokrasi ve özgürlük standardını geliştireceğini vurguladı.

Eroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Ana Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu anlamlı günün tüm gençliğe kutlu olmasını diledi.

Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan bağımsızlık ve varoluş mücadelesinin, dalga dalga yayılarak Türk ulusunu yok olmaktan kurtardığına işaret edem Eroğlu, “Türk ulusu kötü yazgısına el koyarak onurlu mücadelesiyle haklılığını kanıtlamış, yurt ve bayrak sevgisinin, savaşın kazanılmasında sayısal güçten daha üstün olduğunu göstermiştir” dedi.

Bu azim ve ruhun izlerini taşıyan Kıbrıs Türk halkının da, benzer bir bağımsızlık ve varoluş mücadelesini hem meydanda hem de masada en büyük güvencesi olan Türkiye ile omuz omuza devam ettirerek bugünkü devlet olgusuna ulaştığını vurgulayan Başbakan Eroğlu, şunları kaydetti:
“Sökülüp atılmak istendiği bu topraklara tırnaklarını geçirerek varoluşunu sürdüren Kıbrıs Türkleri, devlet olgusuna taşıdığı mücadelesini gelecek nesillerin yarınlarından endişe etmeden, güven ve sulh içinde yaşamasını temin edecek, eşit hak ve menfaatlerin teminat altına alındığı kalıcı bir anlaşmaya ulaşılması yönünde devam ettirmektedir.”

Eroğlu, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizlersiniz” diyen Ata’sını şiar edinen Kıbrıs Türk gençliğinin de bu ülkü doğrultusunda çalışmalarını devam ettireceğini ve gençliğin, yenilikleri yakalayan, dünyaya açık, eğitimde, bilimde, sanatta, siyasette ve sporda küresel ölçülerde rekabet gücüne sahip bireyler olarak yetiştirileceğini bildirdi.

Başbakan Eroğlu, mesajında şunları ifade etti:
“Bizler sizlerin hak ettiği çağdaş olanakları sağlama, yaşam kalitenizi yükseltme çabası içinde olacağız. Ülkemizde sorunlar çözüme kavuştukça sizlere sağlanan olanaklar da yeterli düzeye çıkarılabilecektir. Siz gençlerin de desteğiyle, gençliğin dinamizmini tecrübeyle harmanlayarak geleceğe hazırlanacağız.”


DIŞİŞLERİ BAKANI HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihin 90. yıldönümü olan 19 Mayıs’ı, Kıbrıs Türk halkının da gurur ve sevinçle kutladığını vurguladı.

Hüseyin Özgürgün, Dişişleri Bakanlığı Basın Merkezi aracılığı ile 19 Mayıs Gençlik Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Bu şanlı günü, Büyük Türk Milletinin bölünmez bir parçası olan Kıbrıs Türk halkı da gurur ve sevinçle kutluyor” dedi.

Atatürk’ün çizdiği yolda ilerleyebilmek için yeni kuşakları aynı bilinçle yetiştirmek gerektiğini ifade eden Özgürgün,“Bugün Kıbrıs Türk halkı, Ulu Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 gününde yakmış olduğu bağımsızlık meşalesinin aydınlattığı yolda, onun ilkelerinden ve dünya görüşünden, ondan aldığı ilham ve güçle, dünyadaki haklı yerini elde etmek için mücadelesini azimle sürdürmektedir” dedi.

Özgürgün, Büyük Önder Atatürk'ün, bağımsızlık savaşını tüm olanaksızlıklara karşın eşine az rastlanır bir zaferle tamamladığını söyledi. Umutları sönmüş, her şeyi elinden alınmış bir ulusa, birlik ve beraberlik ruhu kazandırarak bir hedef etrafında kilitlenmesini sağlayan Ulu Önder Atatürk’ün, Büyük Türk Milletini bağımsızlık ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmayı hedeflediğini kaydeden Özgürgün, Atatürk’ün bu hedefe, ülkeyi güvenerek emanet edebileceği iyi yetişmiş gençler sayesinde ulaşılabileceğinin bilinciyle de 19 Mayıs’ı, Gençlik ve Spor Bayramı olarak güvendiği ve inandığı Türk gençlerine armağan ettiğini söyledi.

Özgürgün, tüm gençliğin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.


--ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ--

Atatürkçü Yaşam Derneği Genel Başkan Ahmet İşcan mesajında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da yaktığı bağımsızlık meşalesini örnek alan Kıbrıs Türklerinin; kendi mücadelesini harmanlayarak 20 Temmuz 1974’te Mücahit ile Mehmetçiğin buluşması neticesinde ve ilk mücadele lideri olan Dr. Fazıl Küçük’ün öngörüleri ışığında onurlu mücadele vererek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 15 Kasım 1983 yılında ilan ettiğini ve bağımsızlık mertebesine ulaştığını ifade etti.

Mesajında tarihi bilgilere de yer veren İşcan, en umutsuz durumda vatanı kurtarmayı başaran ve yeni bir devlet kurarak Türk tarihinde büyük bir oluşumun önderi olan Mustafa Kemal’in sıradan bir kişi olmadığını belirtti ve Mustafa Kemal’in, tarihin çok ender kaydettiği “deha” önderlerden biri olduğunu vurguladı.

--TÖDER--

KKTC Teknik Öğretmenler Derneği Başkanı Ahmet Arslan da mesajında, “Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiği gün; Türk milletini bağımsızlığa, aydınlığa, geleceğe olan inancının yegane sebebi olduğu gündür” dedi.

“Bu başlangıç günü aynı zamanda Türk Milletinin kurtuluş ateşinin yakıldığı gündür” diyen Arslan, bu zorlu ve kutsal sürecin, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla bitmediğini, milleti çağdaş dünyayla bütünleştiren Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla da sürdürüldüğünü kaydetti.

Arslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu günlere kadar güçlü kalması sonucunda KKTC Devletinin sağlıklı olarak doğmasına vesile olduğunu belirterek, “Türk geçliğine hediye edilen bu mutlu günü, bizler KKTC’de de sonsuza kadar yaşatacağız” dedi.



--MASDER--


Muratağa, Atlılar, Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği (MASDER) Başkanı Ahmet Aşır ise mesajında, “Büyük Türk milletinin önderi, büyük asker, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, Türklüğün var oluş mücadelesini başlatmak için her şeyi göze alarak ve Türk milletine güvenerek Samsun’a çıkmıştır. Kendisine güvenen arkadaşlarını ve Türk milletini yanına alarak içinde bulunduğu çaresiz duruma bakmaksızın mücadeleye başlamıştır” dedi.

Mustafa Kemal’in 19 Mayıs’ta yaktığı ateşin Türkiye’yi işgal eden devletlerin korkulu rüyası olduğunu belirten Aşır, büyük mücadelelerden, savaşlardan sonra şehitler verilerek hedeflenen sonuca ulaşıldığını ifade etti.


--EMEKLİ MÜCAHİTLER—-

Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör de, “Atamızın Samsun’a bir güneş gibi doğup yurdumuzu sarması ve böyle bir günü siz gençlere emanet etmesi Atamızın sizlere verdiği değeri göstermektedir” dedi.

Gençlere Atatürk’ün gösterdiği yoldan ayrılmamalarını öğütleyen Direktör, “Tüm kurum ve kuruluşları gençlerimize sahip çıkmaya, örnek olmaya, yol göstermeye ve son günlerde milletimize oynanabilecek oyunlara karşı dikkatli olup Anavatanımızla birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.



HÜR İŞÇİ SENDİKALARI

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), mesajında, yeni kurulan hükümetten, gençliğin ülkede varlığını devam ettirmesi ve istihdam olanağı yaratılması için tıkanmış kamu sektörü dışındaki reel sektörün önünü açacak kararlar alıp uygulamasını istedi.

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, mesajında, “ülke gençliğinin işsizlik sorunu nedeniyle göç etmekle yüz yüze bulunduğunu” savunarak; yaşanan sıkıntıların en büyük sebebi olarak gösterdiği Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlüğün, halkın beklentilerine cevap verecek, kabul edilebilir bir çözüme ulaşılmasıyla 19 Mayıs’ın daha coşkulu kutlanabileceğini kaydetti. Latifoğlu, halkın bayramını kutladı.



--GKK EMEKLİ SUBAYLAR--


GKK Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü de, mesajında, Atatürk’ ün Kurtuluş Savaşını başlatmak amacıyla 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basışının 90. yıldönümünü geçmişi unutmadan, geleceğe güvenle bakarak, Türk olmanın onurunu yaşayarak kutladıklarını belirterek, “Günümüzün laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan modern Türkiye Cumhuriyeti devleti Türk’ün egemenlik bağımsızlık ve istiklalinin simgesidir” dedi.

Bağımsızlık ve egemenliğin Türk ulusunun değişmez karakteri olduğuna işaret eden Ömürlü, şunları kaydetti:
“Türk dünyasının ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs Türk gençliğinin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. KKTC devletinin egemen varlığı sizlere emanettir. Emanetinize sahip çıkmanız geleceğinizin tek güvencesidir. Ne Mutlu Türküm Diyene.”


--ATATÜRKÇÜ EĞİTİM DERNEĞİ VE İSKELE MUHTARLAR DERNEĞİ--


Atatürkçü Eğitim Derneği’nin ve İskele İlçesi Muhtarlar Derneği’nin başkanı olarak mesaj yayımlayan Emin Güngör de, “Yüce önderin Türk gençliğine güveni bu bayramın gençlik ve spor bayramı oluşumundan anlaşıldığı gibi; Cumhuriyet tarihinin ilk milli eğitim bakanının yirmidört yaşında olmasından da anlaşılmaktadır” dedi.

Güngör, Kıbrıs Türk halkının da Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsediğini ve ondan almış olduğu ilhamla hiçbir baskıya boyun eğmediğini kaydetti.

Alıntıdır
Kaynak:kibrisgenctv.com/haber 18/05/2009
 

Kartal Gözü

Dost Üyeler
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Nice 90. yıllara Bağımsız ve Özgür olarak girmek dileği ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Atatürk 19 Mayısı aynı zamanda doğum günü olarak kabul etmiştir. Atamızın doğruğu gün Ülkemizin de doğduğu gündür.
 
Üst