Gazi Hakları

Yazan Türk

Dost Üyeler
Katılım
7 May 2008
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
11. Göreve Devam Eden Malul Personele Konut Tahsis Edilmesi (Sb/Astsb/Uzm.J/Uzm.Erb.):

El, ayak ve görme organlarından herhangi birisini tamamen veya kısmen kaybeden ve “TSK’de görev yapamaz raporu alanlardan, kendisine T.C. Emekli Sandığınca malullük statüsü verilen ancak, maluliyetleri çalışmalarına engel olmadığı için TSK’leri kadrolarında mevcut statüleri ile istihdam edilenlere, bu durumlarını belgelemeleri halinde görev tahsislilerle birlikte konut tahsis edilir. Bu personel TSK’lerinde görev yaptığı sürece konutta oturmaya devam eder.

12. Faizsiz Konut Kredisi Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb./Erb.-Er):

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci maddesi gereği terör eylemleri nedeni ve etkisiyle yaralanıp sakatlanan ve Emekli Sandığı Gn.Md.lüğünce Vazife Malulü olarak aylık bağlananları konut sahibi yapmak amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere fondan faizsiz kredi verilir.

Kredi miktarı, her yıl Türkiye İstatistik Kurumunca Türkiye geneli için ilan edilen yıllık tüketici fiyat artış oranı kadar artırılır.

Krediden öncelikle maaş bağlanan malul personel, hayatta değilse, maaşa bağlanan dul eşi, eşi de hayatta değilse veya evlenmişse, maaş bağlanan çocukları müştereken bu krediden yararlanabilir.

Kredinin geri ödenmesi hak sahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının 1/4'ü tutarındaki miktarın T.C. Emekli Sandığınca kesilmesi suretiyle yapılır. Kre*dinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır.

Kredi Kullanmak İçin Yapılacak İşlemler :

T.C. Emekli Sandığı Genel müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak “hak sahipliği” belgesi alınır ve bu belgeye satın alınacak evin tapu fotokopisi eklenerek T.C. Ziraat Bankası şubelerine müracaat edilir.

13. Malul ve Sakatlarca Gümrüksüz Araç İthal Edilmesi (Sb./ Astsb./ Uzm. J/Uzm. Erb./Erb.-Er) :

4458 Sayılı Gümrük Kanunu 167 ncimaddesi uyarınca malul ve sakatlar tarafından ithal edilecek kara nakil vasıtalarına Gümrük Vergisinden muafiyet getirilmiştir. Bu kara nakil vasıtaları motorlu veya motorsuz koltuklar, bisikletler, motosiklet veya binek otomobilleri kapsar.

Gümrük vergisinden muaf olunabilmesi için ithalatın mutlaka malul veya sakat kişi tarafından yapılması gerekir. Ayrıca, malul veya sakatın ortopedik bir rahatsızlığının olması ve ithal edilecek vasıtaların özel suretle imal edilmiş hareket ettirici tertibatının bulunması şartı aranır.

Binek otomobillerin ithali için Ankara Hibe Ve Sakat Araçları Gümrük Müdürlüğüne, diğer araç ve gereçler için ise illerde bulunan Gümrük Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekir.

14. Vergi İndirimi (Sb./ Astsb./ Uzm. J/Uzm. Erb./Erb.-Er) :

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 3239 Sayılı kanunla değişik 31 nci maddesi gereğince; çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derecede sakat, asgari %60'’nı kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derecede sakat, asgari %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derecede sakat sayılır. Bu maksatla malul personelin (Çalışma gücünün en az %40’ını kaybetmiş olanlar); Dilekçe, Nüfus Cüzdan Sureti, 2 Adet Fotoğraf ve iş yerinden, çalıştığına dair temin edeceği belge ile birlikte çalıştığı kurumun veya işyerinin bulunduğu yerdeki Defterdarlık Gelirler Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.

15. Sakat Personelin İstihdamı (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.-Er) :

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylarda, terör eylemleri nedeni ve etkisiyle; çalışmayacak derecede malul kalan Kamu görevlileri ile erbaş ve erlerden malul olup da çalışabilir durumda olanların kendilerine veya çalışamayacak durumdaki malullerin yasada belirtilen yakınlarından birine Kamu ve Özel Sektörde iş verilmesi hususu 4131 Sayılı kanunla düzenlenmiş olup, uygulama İçişleri Bakanlığınca yürütülür.

Malul personelin, işe alınmada hak sahipliği, başvuru süresi ve müracaat için yapacakları işlemler aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır.

a. Çalışamayacak derecede malul olanların hak sahipliği;

Çalışamayacaklarını en yakın Sağlık Kurulu olan hastanelerden alacakları raporlarla belgeleyenler için; ilk hak sahibi malul personelin eşidir. Eşinin olmaması veya talepte bulunmaması halinde, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda memur, sözleşmeli personel veya sürekli işçi kadrolarında çalışmayan çocuklarından biri, çocukları da yoksa veya yaşları itibariyle çalışamayacak durumda iseler, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda memur, sözleşmeli personel veya sürekli işçi kadrolarında çalışmayan kardeşlerinden biri olmak üzere malul personelin ailesinden “sadece bir kişi bu haktan yararlanabilir.” Çocuk veya kardeşlerden öncelikle (işe gireceği kurumun mevzuatındaki üst yaş sınırını aşmamak üzere) yaşı büyük olanın işe alınması esastır.

b. Çalışabilir Durumdaki Malul Personelin Haksahipliği:

Çalışabilir durumdaki malul personelin yalnızca kendisi hak sahibi durumundadır.

c. Başvuru süresi :

(1) Bu imkandan yararlanmak isteyen hak sahipleri, maluliyete sebep olan olayın meydana geldiği tarihten itibaren (10) yıl içerisinde başvurmak zorundadırlar. Bu süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.

(2) Ancak, olay tarihi itibariyle ve müteakip (10) yıl içinde istihdam edilebilecek hak sahibi bulunmaması halinde yukarıdaki süre, malul personelin yaşı küçük çocukları veya kardeşlerinden birinin (18) yaşına girdiği tarihten itibaren başlar.


(3) Geçmişte meydana gelen ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yer alan olaylarda çalışamayacak derecede malul olan personelin yakınları ile çalışabilir durumdaki malul personelin kendiler için başvuru süresi, konuyla ilgili yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği 29 Mart 1996 tarihinden itibaren başlar.

ç. Müracaat Esasları :

Hak sahibi İş İstek Formunu doldurduktan sonra bu forma;

(1) J.Gn.K.lığı Per.Bşk.lığı Şht.Gazi Şube Müdürlüğünden alacağı Maluliyet Belgesini,

(2) Öğrenim Belgesini (Son bitirdiği okul diploması veya çıkış belgesi),

(3) Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğini (Anne, baba, eş, çocuklar ve kardeşleri de gösterir şekilde),

(4) Sabıka kayıt belgesini,

(5) T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Tanıtım Kartı Fotokopisini,

(6) Maluliyetini belirten Sağlık Kurulu Raporu ve Emekli Sandığı Gn.Md.lüğü Maluliyet Kararını, ekleyerek ikamet ettiği yerdeki mülki makamlarından birine müracaat eder.

Çalışamayacak durumdaki malulün yakınlarından iş için müracaat eden kişi ilk hak sahibi değilse, malul personelden alacağı “hakkından feragat ettiğine dair noter tasdikli beyanı” da müracaat evraklarına ekleyecektir.

Sakat personel kadrolarına alınan personelin Emekli Sandığı Kanunu gereği işe başladıkları tarihi takip eden aybaşı itibariyle malul maaşları kesilir. Sakatlıkları sebebi ile göreve alınan Erbaş ve Erler bu görevlerinde en az 15 yıl fiili hizmeti tamamlarlarsa, istedikleri takdirde emekli olabilirler. Bu personele emekli maaşı ile birlikte eski maluliyet aylıkları da bağlanır. Emekli Sandığı dışındaki diğer sosyal güvenlik kurumlarına bağlı işlerinde çalışanların malul maaşları kesilmez.

Bu kanun kapsamına göre ataması yapılanlardan; kendi hatası, kusuru ve iradesi olmaksızın, özelleştirme ve benzeri nedenlerle işten çıkarılanlar yeniden müracaat edebilirler.

Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralanan Yd.Sb. ve Erb/Erlere; kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş yerlerine işçi statüsünde personel alımlarında öncelik tanınmaktadır. Hak sahipleri, sağlık kurulu raporu ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen komutanlık yazısı ile beraber Türkiye İş Kurumu Bürolarına kayıt yaptırabilirler.

16. Yara İşareti Takılması (Sb./Astsb./Uzm.J./Uzm.Erb.)

İç Güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yararlananlar ve yaralandıklarını onaylanmak suretiyle belgeleyenler yara işareti takarlar. Bu işaretler; Jandarma Genel Komutanı tarafından onaylanmış belgelere (Yara İşareti Beratı) göre taşınır.

17. TSK.Dayanışma Vakfı İle Mehmetçik Vakfı Yardımı (Sb./Astsb./Uzm. J/Uzm. Erb./Erbaş ve Er) :

TSK’nde görevli ve vakıf üyesi olan Subay, Yedek Subay, Astsubay, Uzman Jandarma, Uzman Erbaş ve Sivil Memurlardan hizmette bulundukları sürede, her ne sebeple ve suretle olursa olsun 1., 2., 3. ve 4 ncü derece malul olan personele vakıf yönetim kurulunca belirlenen miktarlarda toplu ödeme yapılır. Ayrıca 10 yılın altında hizmeti olan 1 nci ve 2 nci derece malul personelin, Ordu Yardımlaşma Kurumunun "Emeklilik Maaşı Sistemi" ne dahil edilmeleri sağlanmaktadır

Mehmetçik Vakfı Yardımlarından; Mehmetçik Vakfı Yönetmeliği (No:2/Temmuz 1997 basımlı)'nin 42/b maddesi kapsamına giren ve "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı sağlık kurul raporu alan Erbaş ve Erler yararlanır. Vakfın yaptığı yardımlar:.

a. Toptan Ödeme :
1, 2, 3, 4 5 ve 6 ncı derece malul olan personele TSK Mehmetçik Vakfınca sakatlık derecelerine göre bir defaya mahsus toplam ödeme yardım yapılır.

b. Sakatlık Bakım Yardımı :

Malul olan personelden 1,2,3 ve 4 ncü derece sakatlanan erbaş ve erlere hayatları boyunca her üç ayda bir yapılır.

c. Bakım ve Öğrenim Yardımı :

Malul olan personelden 1,2,3 ve 4 ncü derece sakatlanan erbaş ve erlerin çocuklarına her üç ayda bir yapılır.


ç. Doğum Yardımı :

1,2,3 ve 4 ncü derece malul personelin sakatlandığı tarihte ana rahminde olan ve sağ doğan çocuğu için, bir defaya mahsus olmak üzere karar tarihindeki yardım miktarı esas alınarak ödenir.

d. Çocuk Ölüm Yardımı :

Hizmette iken; 1,2,3 ve 4 ncü derece sakatlanan erbaş ve erlerin sakatlandıkları tarihten önce doğmuş veya bu tarihte ana rahminde olup da doğan çocuklarının ölümleri halinde her ölüm olayı için yapılmaktadır.

e.Ölüm Yardımı :

1, 2 ,3 ve 4 ncü derece malul personelin ileriki tarihlerde hayatını kaybetmesi durumunda, personelin varislerine bir defaya mahsus "sakatlık ölüm yardımı" yapılır.

18. Madalya ve Berat Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.-Er.):

2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu gereğince; TSK.Personeline Devlet Övünç Madalyası Teklif Edilmesi Hakkında Yönerge kapsamında değerlendirilen malul gazi personele Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verilir.

19. Malul Gazi Şerit Rozeti Verilmesi (Sb./Astsb.Uzm.J/Uzm.Erb.):

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetleri sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşen ve malulen emeklilik hakkı kazanmış olmasına rağmen göreve devam eden personele “malul gazi şerit rozeti” verilir.

20. Malul Subay ve Astsubayların TSK’de Göreve Devam Etmeleri:

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre; “Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz" raporu alan ve organ kaybı veya organ zafiyeti bulunan subay, astsubay ve uzman jandarmaların raporları, ilgili Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne gönderilir. Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu personelin malûllük durumunun tespit edilmesini müteakip, organ kaybı veya organ zafiyeti bulunan personelden kendi istekleriyle müracaat edip bu istekleri, bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fizikî noksanlıklarını kapatabilmesi nedeniyle mensup olduğu kuvvet komutanlığı veya J.Gn.K.lığı tarafından uygun görülenler, Kuvvet Komutanlığı veya J.Gn.K.lığınca Gülhane Askerî Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kuruluna sevk edilir. Sevk yazısında görevlendirilecekleri yerlerde çalışmaya uygun olup olmadığının tayin edilmesi istenir. Profesörler Sağlık Kurulunca bu kişiler hakkında "Belirtilen Görevleri Yapar" veya "Belirtilen Görevleri Yapamaz" şeklinde karar verilir. Profesörler Sağlık Kurulu kararında bu personelin kontrol muayenelerinin yapılıp yapılmayacağı ya da hangi aralıklarla yapılacağı da belirtilir ve "belirtilen görevleri yapar" kararı alanların raporları Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca onaylanıp, Kuvvet Komutanlıkları veya J.Gn.K.lığı, Genelkurmay Başkanlığının onayı alındıktan sonra uygun göreve ataması yapılır. Müteakiben personelin durumu ilgili Kuvvet Komutanlığı ile J.Gn.K.lığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne bildirilir.
 

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
Gazilerimize Sağlanan Haklar

3713 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YARALANANLARA SAĞLANAN HAKLAR

NAKDİ TAZMİNAT

Nakdi Tazminat aşağıdaki hallerde sakatlanan personele;
(a) 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun gereği:
(I) İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığı men, takip ve tahkiki konularında görevli olanlar bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanarak sakat kalmaları,
(II) Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik saldırılara maruz kalıp yaralanmaları/sakat kalmaları halinde,
(b) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği:
Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalmaları halinde malul personele en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarının % 25'nden % 75'ine kadar sakatlık derecesine göre nakdi tazminat ödenir. Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 200 katı tutarında tazminat ödenir.
Kesin raporun alınmasının uzaması halinde, tazminatın ödenme usullerine göre, olay tarihi itibariyle belirlenen miktarın asgari oranı üzerinden avans ödemesi yapılır. Bu konuda yaralı personelin tedavi edildiği hastaneden �tedavisi uzun sürecektir � raporu ile birlikte avans istek dilekçesi vermesi gerekir.


İŞE ALINMADA ÖNCELİK

Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralanan Yd.Sb. ve Erb.Erler' e; kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş yerlerine işçi statüsünde personel alımlarında öncelik tanınmaktadır. Hak sahipleri, sağlık kurulu raporu ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen komutanlık yazısı ile beraber İş ve İşçi Bulma Kurumu Ünitelerine kayıt yaptırabilirler.


SAĞLIK YARDIMI

(1)Yaralı personelin tedavileri, sağlık işlemlerinde kesin sonuç alınıncaya kadar terhis edilseler dahi devam edilir.
(2)Tedavileri sonucunda kat'i rapor ile taburcu edilenlerden rahatsızlıkları devam edenler Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca Asker Hastanelerine sevk edilerek tedavilerinin tamamlanması sağlanır ve tedavisi sonucu haklarında Askerliğe Elverişli Değildir şeklinde kesin sağlık raporu verilenlerin özlük haklarının tahakkuku için gerekli işlemlere başlanır.
(3)Yurtiçinde tedavileri mümkün olmayanların, yetkili sağlık kuruluşlarının raporlarına istinaden yurtdışında tedavi edilmeleri sağlanır.

GAZİLERİMİZE SAĞLANAN MALİ HAKLAR

NAKDİ TAZMİNAT

Nakdi Tazminat aşağıdaki hallerde sakatlanan personele;
(a) 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun gereği:
(I) İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığı men, takip ve tahkiki konularında görevli olanlar bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanarak sakat kalmaları,
(II) Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik saldırılara maruz kalıp yaralanmaları/sakat kalmaları halinde,
(b) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği:
Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalmaları halinde malul personele en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarının % 25'nden % 75'ine kadar sakatlık derecesine göre nakdi tazminat ödenir. Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 200 katı tutarında tazminat ödenir.
Kesin raporun alınmasının uzaması halinde, tazminatın ödenme usullerine göre, olay tarihi itibariyle belirlenen miktarın asgari oranı üzerinden avans ödemesi yapılır. Bu konuda yaralı personelin tedavi edildiği hastaneden �tedavisi uzun sürecektir � raporu ile birlikte avans istek dilekçesi vermesi gerekir.


NAKDİ YARDIM

TSK.DAYANIŞMA VAKFI

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli subay, astsubay ve uzman erbaş' lardan hizmette bulundukları sürede, her ne sebeple ve suretle olursa olsun 1., 2., 3. ve 4 ncü derece malul olan ve TSK.'den ayrılan üyelerine toplu ödeme yapılmaktadır. 10 yılın altında hizmeti olan 1 nci ve 2 nci derece malul personele Ordu Yardımlaşma Kurumunun �Emeklilik Maaşı Sistemi�ne dahil edilmeleri sağlanmaktadır. (T.C.Emk.Snd.Gn.Md.lüğünce maaş bağlanmaması halinde) (Sb./Astsb./Uzm.Erb.)


OYAK YARDIMI

(a) Subay, Astsubay ve üye olmaları halinde Uzm. Erbaşlara sağlık raporunun onay tarihinden itibaren 1 yıl içinde müracaat edilmesi halinde 205 sayılı yasanın 27 nci maddesi gereğince yardım yapılır.
(b) �TSK'lerinde Görev Yapamaz� kararı alarak malulen emekliye ayrılan üyeler hizmet sürelerine bakılmaksızın malul oldukları tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, göreve devam edenler ise müracaatlarını müteakip hemen Oyak Konut Kredisini kullanabilirler. (Sb./Astsb./Uzm.Erb.)



MAAŞ BAĞLANMASI

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun Maddesi kapsamına girenlerden;
(I) Sakatlanarak bağlı oldukları sosyal güvenlik mevzuatına göre emekliye sevk edilenlere görev malullüğü aylığı bağlanır.
Bu madde gereğince, ilgili sosyal güvenlik kurumlarınca kendi mevzuatına göre bağlanan aylıklar % 25 arttırılarak ödenir.
(II) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanların sakat kal-maları halinde, öğrenim durumlarına göre (Öğrenimi bulunmayanlar ilkokul mezunuymuş gibi) derece ve kademesi üzerinden kendilerine 5434 Sayılı Kanun hükümlerine göre T.C.Emekli Sandığınca görev malullüğü aylığı % 25 artırılarak bağlanır. Maaşa bağlanan malul personelin vefatı halinde ise dul ve yetimlerine maaş bağlanır. Maaş bağlanan hak sahipleri vergi iadelerini maaş aldıkları bankalardan alırlar. Bağlanan aylıklar, her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi işlemine tabi tutulur.


Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapmayacak derecede malul olanlara, asgari ücretin net tutarı, aylıklarıyla birlikte ayrıca ödenir.


EMEKLİ İKRAMİYESİ VERİLMESİ

Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını bir başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru brüt aylığı (ek gösterge dahil) üzerinden, bunun dışında malul kalanlara mevcut aylıkları üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödenir. (Sb./Astsb./Uzm.Erb.geçerlidir.)


TÜTÜN VE ALKOL ÜRÜNLERİNİN SATIŞ BEDELLERİNDEN PAY VERİLMESİ

Harp ve vazife malullerine tütün ve alkol ürünlerinin satış bedellerinden pay verilir. Verilecek miktar, T.C.Emekli Sandığınca sakatlık derecesine göre hesaplanarak yılda bir defa ödenir.

Harp ve vazife malullerine hayatta bulundukları sürece ödeme yapılır. Malulün ölümü halinde ise ölen malulün en son yılda aldığı pay tutarının 5 katı bir defaya mahsus olmak şartıyla dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödenir ve kesilir.

ÖĞRENİM YARDIMI

Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerine Pay Verilmesi Hakkında Kanun (3480 sayılı Kanun) gereği malul personelin öğrenim görmekte olan çocuklarına yardım yapılır.

Öğrenim Yardımı için başvuru, öğrenim belgesi eklenmek suretiyle, Ankara ve bağlı İlçelerdekiler T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Ödemeler Dairesi'ne, diğer illerdekiler Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü'ne yapılacaktır.

Öğrenim Yardımı, her yıl 15 Eylül'e kadar başvuru yapanlar Ekim ayında, 15 Şubat'a kadar başvuru yapanlar Mart ayında almaya hak kazanırlar.

Öğrenim Yardımı, iki yıl üst üste sınıfta kalanlara verilmez.




GAZİLERİMİZE SAĞLANAN DİĞER HAKLAR

MADALYA VE BERAT VERİLMESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından yaralanarak malul kalan ve halen T.C.Emekli Sandığından malul aylığı almakta olan personele, Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verilmektedir.


KİMLİK KARTI VERİLMESİ

T.S.K. Kimlik Kartı Yönergesi MSY 52-7(A) gereği;

(a) T.S.K. emeklilik statüsünü muhafaza eden Subay, Astsubay, Uzman Erbaşlar ile aile fertlerine T.S.K. Emekli Kimlik Kartı verilir.
(b) Yedek Subaylar, Erbaş ve Erler ile bunların 5434 sayılı kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek, aile fertleri ile dul ve yetimlerine Askeri Hastahanelere müracaatta kullanacakları �YALNIZ ASKERİ HASTAHANELERDE GİRİŞ İÇİN GEÇERLİDİR� ibareli kimlik kartları bağlı bulundukları Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca verilir.


HASTANELERDEN YARARLANMA

(a) Maaş bağlanan eş, çocuk, anne ve babalara başka bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık hizmetlerinden faydalanmıyorsa, bunların tedavi giderleri T.C. Emekli Sandığınca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri T.C. Emekli Sandığı tarafından verilir.
(b) Harp ve vazife malulü yedek subay, erbaş ve erler ile bunların aile fertlerinin sivil hastanelerin yanında Asker Hastanelerinden yararlanmaları, İç Hizmet Kanunun 70. maddesi gereği sağlanır.


ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması hakkındaki kanuna göre kendilerine aylık bağlanan;
(a) Sb., Astsb., Uzm.Erb.lar ile eş ve reşit olmayan çocukları,
(b) Erb. ve Er' ler ile eşleri, yurt içinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşım araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşım işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat ederler.


OKULLARA ÖNCELİKLİ ALINMA

KARA HARP OKULU

Giriş koşullarını taşımak kaydıyla; ÖSS'den aldıkları puana bu puanlarının % 10'u oranında puan ilave edilir.


ASKERİ LİSELER

Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %35'i oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %20'si oranında puan ilave edilir.


ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI

Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30'u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25'i oranında puan ilave edilir.


ASTSUBAY SINIF OKULLARI

Kıt'a kaynağı :Giriş koşulu, Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30'u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25'i oranında puan ilave edilir.
Sivil kaynak :Giriş koşulu olarak lise mezunu adayların ÖSS'yi kazanmış olmaları gerekir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; lise mezunu adayların ÖSS puanlarına aldıkları puanların %30'u ilave edilir.


SİLAH ALMA HAKKI

Barışta veya olağanüstü hallerde iç güvenlik ve asayişin sağlanması amacıyla yürütülen her türlü faaliyet, eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik veya grup halinde intikaller sırasında bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle vefat edenlerden (şehit, er, erbaş ve malûl gaziler dahil) intikal eden silah bulunmaması durumunda; bunların ana, baba, eş ve çocuklarından sadece birinin, bir ateşli silahla sınırlı olmak kaydıyla, silah taşımasına veya bulundurmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü resim, vergi ve harçtan muaftır.


YURTLARDAN ÖNCELİKLİ YARARLANMA HAKKI

2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren personelin çocukları durumlarını belgelendirmeleri halinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait yurtlardan öncelikli olarak faydalandırılmaktadır. Bunun için sözü edilen Genel Müdürlüğünün belirleyeceği tarihlerde müracaat etmeleri gerekmektedir.


GSM OPERATÖRLERİNİN SAĞLADIĞI HAKLAR

TELSİM A.Ş. Genel Müdürlüğünce Emekli Sandığı Tanıtım Kartı alma hakkına sahip tüm gazi ve vazife malullerinin kendileri ile TSK'nde göreve devam eden İç Güvenlik yaralılarına hizmet amacıyla indirimli �Onur Hat� aboneliği verilmektedir. Bu uygulama ile aylık sabit ücretlerde % 50, görüşme ücretlerinde % 40 indirim uygulanmaktadır.

Geniş bilgi almak için Telsim Shop' lar ve Yetkili Satıcılara müracaat edilebilir.

Turkcell, �Emekli Sandığı Serbest Kartı� almaya hak kazanmış gaziler ve vazife malullerine, telefon abonelik ücretlerinde Destek Tarifesi uygulamaktadır.

Diğer indirimli tarifelere göre daha uygun olan Destek Tarifesi hakkında bilgi almak için Turkcell Yetkili Satıcılarına müracaat edilebilir.


ELEKTRİK TÜKETİM İNDİRİMİ

Muharip Gazi ile Malul Gazi ve dul eşinin meskeninde (evinde) tükettiği elektrik enerjisine % 40'ı geçmeyen oranda mesken tarifesi indirimi uygulanmaktadır.


TOPLU KONUT KREDİSİ VERİLMESİ

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci maddesi gereği, terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalan TSK mensuplarına, öncelik sıralamasına göre;

Maaş bağlanan malulün kendisi,
Malulün kendisi hayatta değilse, maaşa bağlanan dul eşi,
Eşi hayatta değil veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocukları müştereken bu krediden faydalanır.
Toplu konut kredisi miktarı her yıl DİE tarafından Türkiye geneli için ilan edilen yıllık tüketici fiyat artış oranı dikkate alınarak arttırılacaktır. İstek halinde bu miktarın altında da kredi açılabilir. Krediye faiz uygulanmaz. Bu krediye alabilmek için öncelikle T.C.Emekli Sandığına başvurarak hak sahipliği belgesinin alınmasını müteakip T.C.Ziraat Bankasına müracaat edilmesi gerekmektedir.
Kredinin geri ödenmesi hak sahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının ¼ ü tutarındaki miktarın T.C.Emekli Sandığınca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır.


KAMU KONUTLARINDAN YARARLANMA VE KİRA YARDIMI

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci maddesi (b) fıkrası gereği; kamu konutlarından yararlanmakta iken malul olanların kendileri, olay tarihinden itibaren bir yıl süreyle lojman kirası ve yakıt parası oturan kişi tarafından ödenmek şartıyla yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda ikametgah olarak kullanacakları yurt içindeki taşınmazın kira bedeli 10 yıl süreyle devletçe karşılanır.


GÜMRÜKSÜZ ARAÇ İTHAL EDİLMESİ

1615 sayılı Gümrük Kanunu 8/14 �a maddesi uyarınca malul ve sakatlar tarafından ithal edilecek kara nakil vasıtalarına muafiyet getirilmiştir. Bu vasıtalar motorlu veya motorsuz koltuklar, bisikletler, motosiklet veya binek otomobilleri kapsamaktadır.
Gümrük vergisinden muaf olunabilmesi için ithalatın mutlaka malul veya sakat kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca malul veya sakatın ortopedik bir rahatsızlığının olması ve ithal edilecek vasıtaların özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatının bulunması şartı aranmaktadır.
Binek otomobillerin ithali için Ankara Hibe ve Sakat Araçları Gümrük Müdürlüğüne, diğer araç ve gereçler için ise illerde bulunan Gümrük Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.


İŞ TEMİNİ

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylarda terör eylemleri nedeni veya etkisiyle çalışamayacak derecede malul kalan kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin yakınlarından biri ile çalışabilir durumda olanların kendilerine kamu ve özel sektörde iş verilmesi hususu 4131 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olup uygulama İçişleri Bakanlığınca yürütülmektedir.


VERGİ İNDİRİMİ

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 3239 sayılı kanunla değişik 31. maddesi gereğince herhangi bir kamu veya özel kuruluşta çalışan, sakatlık derecesi % 40 ve daha fazla (1. , 2. , 3. , 4 ncü derece sakat) olan personel, vergi indiriminden yararlanır. Bu maksatla malul personel , aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte çalıştığı kurumun veya işyerinin bulunduğu yerdeki Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.
GAZİNİN KENDİSİNDEN SONRAKİ KARDEŞİNİN ASKERLİK MUAFİYETİ

Malulün Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlikten Muaf Tutulması (Yd.Sb./ Erb.-Er) :

(a) 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10.maddesi 9.fıkrasına göre malul personelin kendisinden sonra gelen erkek kardeşi istekli olmadıkça silah altına alınmaz.
(b) Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir.
(c) Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder.

Diğer Haklar

DEVLETÇE GAZİLERE TANINAN HAK VE MENFAATLER
1. Şeref aylığı.
2. Ücretsiz sağlık hizmeti. (İlaç katkı payı verilmemektedir)
3. Devlet Demiryollari ve Deniz Yollari İç hat seferlerinden ve Belediye vasıtalarından kendisi ve eşi ücretsiz seyahat etmek.
4. Meskenlerde tüketilen elektrik bedellerinden %40 indirim hakkı ile bazı Belediyelerde su bedellerinden yapılan indirimden istifade etmek.
5. 2177 sayılı yasa gereği Gazi çocuklarının Devlet Yurtlarından ücretsiz istifade etmelerini sağlamak.
6. İş bulunmasında öncelik vermek.
7. Askeri Hastane misafirhanelerinden yararlanmak.
8. Tören elbisesi temini (MSB ve özel gayretlerle).
9. Devlet törenlerinde protokole alınma.
10. Vefat Eden Muharip Gazi için bir manga asker ile D Tipi Askeri Cenaze Töreni düzenlenmesi ve Mezarlığı olan yerlerde ücretsiz mezar ve üst yapı temini.
11. Gençlik ve Spor Müdürlügüne ait tesislerdeki Spor müsabakalari, Devlet Müzeleri ve Devlet Tiyatrolarina ücretsiz giriş imkanından istifade etmek.
12. Emekli Sandığı sosyal tesislerinden faydalanmak.
13. Gazinin ölümü halinde bu hak ve menfaatler eşine intikal etmekte, eşinin de ölümü halinde muhtaç kızına ve erkek çocuğuna intikal için kanuni çalışmalar halen sürdürülmektedir.
14. İstiklal Savaşı Gazileri ile yatalak hastalarımıza ve eşlerine Genelkurmay Başkanlığı aracılığıyla evlerinde tedavi imkanı sağlamak.
15. Başkent Üniversitesi Hastanelerinden %50 (KDV Hariç) indirimden istifade etmek. (Gazinin kendisi, eşi ve çocukları)
16. Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan Burs almak isteyen Gazi çocuklari; beyanlarina uygun belgeleri süreleri içerisinde göndermeleri halinde, 1008 puan üzerinden degerlendirmeye tabi tutularak, öncelikli olarak islemleri yapilmaktadir. 1008 Puana göre, Gazi çocuklarinin Burs almalari kesin görülmektedir.
17. Basbakanlık Toplu Konut İdaresi Baskanlığınca (TOKI) Türkiye genelinde yaptirilan ve satisa sunulan konutlar için basvuru sayisina göre Gazilere kontenjan ayrilmakta ve gerek görüldügü taktirde kura ile hak sahipleri belirlenmektedir.
18. Gazilerimiz, Başbakanlık genelgesi (2006/16) gereğince; eşleri, anne ve babaları ile çocukları kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden, bu kurum ve kuruluşların kendi personeline uyguladığı ücret tarifesine göre yararlandırılmıştır.
 
Üst