Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya Chrome kullanmalısınız.
İki yada üç yıl öncesine kadar blog kelimesi hayatımzda pek bir şey ifade etmiyordu. Fakat Blogger, Wordpress, Msn space gibi sitelerin öncülüğünde hayatımıza giren blog kavramıyla artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı.Bu sitelerin öncülüğünde kurulan kişisel blog sayfalarında, kişisel yazılardan, teknik yazılara, teknik yazılardan, legal paylaşımlara, legal paylaşımlardan ise illegal paylaşımlara kadar pek çok içeriğe ulaşabileceğiniz kişisel internet siteleri hayatımıza girdi.
Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu “Kişisel İnternet Sitesi” pek çok kişi tarafından bir internet sitesinin yapımı profesyonel işi, zaman harcanılan bir şey olarak görülüyordu. Fakat Blogger, Wordpress, Msn space gibi sitelerden sonra bu kanı tamamiyle değişti çünkü artık kendi kişisel sitenizi 5 dakika içerisinde birbirini takip eden adımları izleyerek birkaç soruya cevap vererek oluşturabiliyordunuz. Bir web sitesine sahip olmak bu kadar kolaylaşıncada hemen herkes bir blog sayfasına sahip oldu. Benim kişisel görüşümde internet gerçek anlamına bundan sonra kavuştu ve içerik bakımından zaten devasa derecede büyük olan internet dünyası kendisini 2ye hatta 3e katladı diyebiliriz.
İşte Wordpress’te bu noktada hayatımıza girdi. Worpress açık kaynak kodlu, php diliyle yazılmış Wordpress.org tarafından geliştirilen bir blog scripti. Siz bu scripti Wordpress.org ‘tan indirerek kendi internet alanınıza(hostunuza) kurabildiğiniz gibi hiç bir host ücreti ve alan adı ücreti ödemeden “isminiz.wordpress.com” hizmetiylede sahip olabiliyorsunuz. Eğer bir hosta ve domaine sahipseniz bu scripte hazır yazılmış pluginler ve themelar ekliyebildiğiniz gibi kendinizde theme ve pluginler yazabilirsiniz ve kendi hostunuzda yayınlayabilirsiniz. Zaten şu anda pek çok geliştirici tarafından pluginler ve themelar yazılarak ücretli yada ücretsiz bir şekilde dağıtılmaktadır.
Görgeliştir’de Wordpress için yazılmış olan hazır pluginleri paylaşacağımız gibi kendi plugin ve themelarımızıda yazıp bu başlık altında paylaşacağız.Sizde bu pluginleri ve themeları kendi kişisel sitelerinizde kullanabileceksiniz.
Kendi hostuna sahip olmayan arkadaşlar için adım adım, bir Wordpress blogu nasıl kurulur resimli bir şekilde anlatmak istiyorum.
Adım-1) Wordpress sitesine girdikten sonra yukarıda bulunan”Kayıt ol” bağlantısına basıyoruz.
Adım-2) ‘Kayıt Ol’ bağlantısına tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekrandaki “Kullanıcı Adı” kısmına en az 4 karakter olan bir kullanıcı ismi belirliyoruz. Ardından geçerli bir “E-posta adresi” belirliyoruz. Daha sonra ise, “Yasal Bilgiler” kısmındaki check box’ına bir tick işareti koyduktan “Bana bir blog ver!” option box’ını seçerek ‘Sonraki ‘ butonuna basarak devam ediyoruz.
Adım-3) Bu kısımda ise “Blog alan adı” kısmında, kişisel blog sitemizin ismini belirliyoruz. “Blog başlığı alanında” blog sayfamıza girildiğinde görüntülenecek başlığı belirliyoruz.”Dil” kısmından blog sayfamızın dil ayarlarınıda yaptıktan sonra, son olarak “Gizlilik” ayarınıda yapıp yeni adıma geçiyoruz.
Adım-4) 4. Adımda “Ad”,”Soyad” ve “Hakkımızda” kısımlarını doldurup, ‘Profili güncelle’ butonuna basıyoruz. Daha sonra kaydımızı yaparken girmiş olduğumuz e-posta adresine gönderilmiş olan aktivasyon koduna tıklıyarak, Blog sitemizi aktifleştiriyoruz.
Adım-5) Aktifleştirme linkine tıkladıktan sonra karşımıza gelen sayfada “Kullanıcı adı” ve “Şifre” bilgilerimiz yer alıyor. Bu kullanıcı ismi ve şifre bilgilerimiz ile kayıt sırasında belirlemiş olduğumuz site adresine “Login” olacağız.Yine bu sayfada bulunan “Login” bağlantısını kullanarak Wordpress’in anasayfasınada login olabiliriz. Ben anasayfaya login olmak yerine direk kendi sayfamıza login olalım diyorum .
Adım-6) Web tarayıcımızın adres satırına “siteismi.wordpress.com” gibi kayıt esnasında almış olduğumuz adresi yazarak kişisel Blog sitemize giriyoruz. Karşımıza çıkan ekranda Meta başlığında bulunan ‘Login’ bağlantısına tıklıyoruz.
Adım-7) Burada karşımıza gelen ekrana “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” mizi girdikten sonra siteye login olmuş oluyoruz. Login olduktan sonra karşımıza “Adım -6)”‘ daki site tekrar geliyor fakat bu defa ‘Giriş’ bağlantısı yerinde ‘Siteyi yönet’ bağlantısı var o bağlantıya tıklayarak yönetici paneline giriyoruz.
Adım-8) Yönetici panelinden kişisel Blog sayfamızla ilgili tüm ayarları yapabiliyoruz, bu ayarlar içerisinde: Yazı yazmak, yazıları yönetmek, yorumları yönetmek, üyeleri yönetmek, gibi pek çok seçenek bulunuyor. Menüleri inceliyerek daha fazla fikir sahibi olabilrsiniz.
Görmüş olduğunuz gibi, 5 Adımda kendimize ait bir blog sayfası oluşturduk ve diğer 3 adımla ise sitemizi yönetebilecek konuma geldik bütün bu işlemler ise sadece 5 dakikamızı aldı. Artık sizinde bir blog sayfanız var, sizde diğer blog sahipleri gibi yeni ufuklara yelken açabilirsiniz.
Harun Şengür Temmuz 1st, 2007
Alıntıdır.
Son düzenleme:
Cevap: Wordpress nedir?
Ya bu word pressi kullanmaya çalıştım kurulumu çok zor oluyor
Cevap: Wordpress nedir?
Kurulum ve diğer her türlü konuda ücretsiz yardımcı olabilirim kafanıza takılanları sorabilirsiniz.mail adresim profilimde var.