Köpeklerde Alerji

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Gıda alerjileri kendini deride gösteren alerjik reaksiyonlara neden olur. Neden olan etken tespit edildiğinde diyet düzenlemesi ile kolayca giderilebilir.

Hastalığın nedeni nedir?
Bu tür alerjilerin oluşumunda birincil faktör, gıda olarak alınan besin maddesine organizmanın tolerans gösterememesidir.
Genellikle bünyesel nedenlere bağlı olarak gelişen bu durumun oluşumunda farklı reaksiyonlar görülebilir. Deride şekillenen değişimler bu reaksiyonların bir sonucudur ve derinin hassasiyeti oluşumunda önemli bir yer tutar.

Hastalığın gelişimi nasıldır?
Alınan gıdanın içerdiği proteinlerin antijenik karekter göstermesi nedeniyle gelişir. özellikle glikoproteinlerin sindirim ve ısı işlemlerine karşı dayanıklılık göstererek vücutta antijen özelliğini koruması nedeniyle immun sistemi aktive etmesi ve allerjik reaksiyonların oluşumu söz konusudur.

Hastalığın belirtileri nelerdir?
Genellikle ilk görülen bulgular kaşıntı ve kızarıklıkla beliren bir tüy dökülmesidir. Kaşıntı çok şiddetli olabilir ve bu nedenle kendini dişlediğini görmek mümkündür.

Gıda alerjisine bağlı olarak deride görülen belirtiler sıklıkla iki şekilde ortaya çıkar. Kuru ve kepekli bir deri formunda izlenen şekli çoğunlukla baş bölgesi ve kuyrukta şekillenir ve kronik seyirli bir gelişim izler, kaşıntı belirgindir. Bazen deri hafif erythemli bir görüntüde olabilir

Doku kayıpları ile belirgin form ise çoğunlukla baş, boyun, ense ve omuzda sınırları belirgin yuvarlak ülserasyonlarla karekterizedir. Başlangıçta deri yangılı bir görünümde olabilir. şekillenen lezyonlara ve kaşıntıya bağlı olarak doku kayıpları ve tüy dökülmeleri görülebilir.

Gıda alerjisine etken olan madde tespit edilerek elimine edilmediği sürece kronik deri problemleri inatçı bir vaka olarak devam edebilir ve oluşan lezyonlar yayılarak genel bir dermatitis halini alabilir.

Bilinen en az allerjik protein kaynağı olarak kuzu eti sayılabilir. Bu nedenle derisi hassas olan alerjik bünyeli köpeklerde kuzu eti ile hazırlanan gıdaların tercih edilmesi faydalıdır.

Köpeklerde ırka bağlı olarak gıda alerjisine yatkınlık görülmemekle beraber çok spesifik bir durum olan Irish Setter ırkı köpeklerin, "glüten" hassasiyetinin doğmasal bir yatkınlık olduğu bilinmektedir.

Sonuç;
Gıda alerjileri, mevsime, yaşa, cinsiyete ve ırka bağlı olmayan, bazende uzun yıllardan sonra bünyesel değişikliklere (enzim yetersizlikleri veya metabolizma bozuklukları gibi) bağlı olarak gelişebilen ve geri dönüşümlü özellikte alerjik reaksiyonlardır.

Alerjiye neden olan etkenin tespiti yapıldığında diyet düzenlenmesi ile kolayca giderilebilir. Ancak antijenin tespitinin tamamen deneme yöntemine bağlı olması sürecin uzaması gibi bir dezavantajıda beraberinde getirebilir.
 
Üst