KKTC'de Bir Sivil Mahkeme Duruşmasına mı Katılıyorsunuz?-Bilmeniz Gerekenler

Ay Katun

New member
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,753
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Ötüken Ormanı,Dişi Bozkurt Otağı
Web sitesi
www.kibris1974.com
Davam hakkında soru sormak istersem ne yapmalıyım?




Avukatınıza danışabilirsiniz;
  • Çalışma günlerinde mesai saatleri içerisinde mahkemeye başvurup mahkeme çalışanlarından bilgi alabilirsiniz;
  • Mahkemeyi çalışma günlerinde mesai saatleri içerisinde telefonla arayabilirsiniz, veya
  • Mahkemeye yazılı müracaat yapabilirsiniz.
Mahkemeye başvuru yaparken her zaman, davanızın numarasını ve verilmiş ise duruşma tarihini veriniz.


Mahkemeden başka ne şekilde yardım alabilirsiniz?


Duruşmanızı beklerken davanızla ilgili olan başka şahıslardan uzak kalmak mı istiyorsunuz? Öyleyse mahkeme tarihini öğrendiğiniz anda mahkemeye başvurarak davanızın başlama saatini öğreniniz.

Şayet mahkemeye gitmenizi veya bir bina içerisinde dolaşmanızı engelleyecek bir fiziksel maluliyetiniz varsa, yardım amaçlı ne gibi önlemler alabileceğinizi öğrenmeniz açısından mahkeme sorumlusu Mukayyide veya Amire, başvurmanız uygun olacaktır.

Duruşmaya hazırlanmak için ne yapmalıyım?


Duruşma tarihi ve saatinden, mahkemenin nerede bulunduğundan ve oraya nasıl ulaşacağınızdan emin olmalısınız. Davanızı hazırlamak için mahkemenin istediği tüm işlemlerin siz veya avukatınız tarafından yapıldığından emin olmalısınız.

Mahkemeye söylemek istediklerinizin notlarını hazırlayınız. Bu, Mahkemeye söylemek istediklerinizi hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Şayet duruşma öncesinde herhangi bir zaman siz ve karşı taraf anlaşmazlığı çözme konusunda uzlaşırsanız, siz veya avukatınız derhal mahkemeye bilgi vermelisiniz.


Duruşma gününde ne yapmalıyım?

Duruşmanız başlamadan önce mahkemede hazır olunuz. Mahkeme binası mesai saatlerinde (Kış’ta saat 8.00’de, Yaz’da saat 7.30’da) açılır.

Duruşmanız size verilen saatten önce başlamayacaktır. Genellikle duruşma saatine sadık kalınırsa da, bu her zaman mümkün değildir ve beklemeniz gerekebilir. Dolayısıyla çocuk bakımı gibi yapmış olduğunuz arajmanları, gecikebileceğiniz ihtimalini göz önünde bulundurarak yapmaya özen gösteriniz.

Duruşmam nerede yer alacak?

Duruşma mahkeme salonunda yapılır. Emareler duruşma salonunda ibraz edilerek kayıda geçirilir.

Mahkemedeki odacı size mahkemenin ne zaman başlayacağını bildirir.
Dikkatlice isminizin çağrılmasını bekleyiniz.

Duruşmalar ya “halka açık” veya “halka kapalı” gerçekleşebilir.
·Halka açık duruşmaları, vatandaşlar istediği takdirde salondan izleyebilir.
·Halka kapalı duruşmalarda sadece davaya konu şahısların, şahitlerinin ve avukatlarının bulunmasına müsaade edilir;
·Hakim duruşmanın halka açık veya kapalı olmasına karar verir.


Genellikle o gün görülecek olan davaların listesini, bekleme bölümüne yakın bir yerde ilân tahtasında bulabilirsiniz. Bu liste dava numaranızı ve hangi yargıcın huzurunda görüleceğini belirtir.


Duruşmada ne olur?

Mahkemede, hakim ve avukatlar cüppe giyerler. Hakim genellikle ilk olarak davayı başlatan veya başvuruyu yapan kişiyi sonra da savunan tarafı dinler. Mahkemeye sunulan emareler hakimin, o şahsın doğruyu söyleyip söylemediği kanaatine varmasına yardımcı olur.

Her şahıs, veya avukatına konuşma hakkı ve soru sorma hakkı tanınacaktır. Buna “karşılıklı tahkikat” denmektedir. Hakim de size birtakım sorular sorabilir. Mahkemede, kendi avukatınız ya da karşı tarafın avukatı, size soru sorabilir. Duruşma esnasında, Mahkemeden izin almadan, hakimin, avukatların veya başka bir şahidin sözünü hiçbir zaman kesmeyiniz.

Davanız görüşülürken, karşı tarafın veya şahitlerinin söylediklerinin ve hakim kararının ve gerekçelerinin notunu almanızda fayda vardır.

Birisini duruşmaya getirebilir miyim?

Mahkemede beklerken size eşlik etmesi için yanınızda birisini getirebilirsiniz. O şahsın duruşma salonuna girebilmesi için;

·Duruşmanın nerede yer aldığı ve
·Duruşmanın türüne bağlıdır.

Şayet duruşma halka açık ise yanınızda gelen şahıs mahkeme salonunda sizinle birlikte oturabilir ve sessizce davayı izleyebilir.

Duruşma haricinde dava ile ilgili görüşmeler hakimin odasında yer alıyor ise ve görüşme halka kapalı olursa, sizin yanınızda gelen herhangi bir şahıs normalde dışarıda beklemek zorundadır. Duruşma halka açık ise, yanınızda gelen şahıs mahkeme salonunda boş yer varsa sizinle birlikte oturabilir. Duruşma halka kapalı olacaksa mahkemenin emri ile salon boşaltılıp davaya devam edilir.

Hakim ne zaman karar verecek?

Hakim normalde verilen kararı size, tüm kanıt ve ifadeler sunulduktan sonra açıklar.
Kararın yazılı şekli (“emir”) duruşma sonrasında hazırlanır. Emir, kararın gerekçelerini belirtmeyebilir. Hakim size bir görev verebilir, mesela kararın bir parçası olarak karşı tarafa ödemek üzere belli bir miktar parayı toparlamanızı veya esas duruşma için hazırlanmanızı isteyebilir.

Bazı durumlarda hakimin kararını verebilmesi için daha çok zamana ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda karar daha sonra verilir. Buna kararın ertelenmesi denir.

Hakimin kararına itiraz edebilir miyim?

Eğer hakimin kararına katılmıyorsanız, “istinaf etme” hakkınız vardır. Bu da ilk kararın doğru olup olmadığını belirlemek açısından Yüksek Mahkeme’ye başvurmanız gerektiği anlamındadır.

Şayet istinafa gitmek istiyorsanız gecikmemelisiniz. Bunun için size verilecek zaman süresi istinaf edeceğiniz kararın veya emrin şekline bağlıdır. Mahkeme görevlileri size bu zaman sürelerinin ne olduğu konusunda bilgi verecektir.

Avukatınızla görüştükten sonra istinaf ediniz. İstinafı kaybederseniz karşı tarafın masraflarını ödemek zorunda kalabilirsiniz.

İstinafa başvurmak için uygun gerekçe göstermelisiniz. Duruşma esnasında aldığınız notlar istinaf için yeterince gerekçenizin bulunup bulunmadığı konusunda size ve avukatınıza yol gösterebilir.
 
Üst