Jandarma Türkiye

İskender

Moderator
Katılım
15 Eki 2008
Mesajlar
136
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
İzmir
Jandarma (Türkiye)

Jandarma
150px-Jandarma_Genel_Komutanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1.jpg
Askeri Personel Komutan Avni Atila Işık Askerliğe Alım Sınavla Personel İmkanı Eğitimle Aktif Personel 250.000 Jandarma (komutanlığın adı: Jandarma Genel Komutanlığı), Türkiye'de İl ve İlçe belediye sınırları dışında kalan yerler ile Polis teşkilatı bulunmayan yerlerde[1] kendisine 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yasası gereğince ve diğer yasalarca verilen görevleri yerine getiren Askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir. Bu alan Türkiye yüzölçümünün % 92’ini kapsamaktadır.[2]
Jandarmanın görevi emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlamak, diğer yasa ve nizamların kendisine verdiği görevleri yerine getirmektir.[3]
Jandarma personeli; subay, astsubay, uzman jandarma,uzman erbaş, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile sivil memur ve işçilerden oluşur.[4]
Jandarma, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir parçası olup, Silahlı Kuvvetlerle ilgili görevleri eğitim ve öğrenim bakımından Genelkurmay Başkanlığına, emniyet ve asayiş işleriyle diğer görev ve hizmetlerin ifası yönünden İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Ancak Jandarma Genel Komutanı Bakana karşı sorumludur. [5]Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Avni Atila Işık'tır.
Konu başlıkları

[gizle]

  • 1 Kuruluşu ve Amblemi
  • 2 Görevleri
    • 2.1 Adli Görevleri
    • 2.2 Mülki Görevleri
    • 2.3 Askeri Görevleri

      Kuruluşu ve Amblemi [değiştir]

      Jandarma amblemi kurulduğu 1839 tarihinden bu güne kadar 5 defa değişmiştir. Yapılan en son değişiklik 2004 yılında bugünkü kullanılan amblemde bulunan 1846 kuruluş yılının 1839 şeklinde değiştirilmesidir. Diğer amblem değişiklikleri hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. [6]


      200px-Jandarma_Genel_Komutanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1.jpg


      Görevleri [değiştir]

      2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu gereğince Jandarmanın Görevleri; Mülki, Adli, Askeri ve Diğer Görevler olmak üzere dört ana başlık altında toplanmaktadır.

      Adli Görevleri [değiştir]
    • Suç işlenmesini müteakip suç ve suçluların ortaya çıkarılması
    • Suçluların yakalanması
    • Suç delillerinin adli makamlara intikal ettirilmesi
    • Cumhuriyet Savcısının talimatı ile ön soruşturmayı yapmak
    • Cezaevlerinden adliye mahkum sevki

    Mülki Görevleri [değiştir]
  • Genel emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik hizmetlerin ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak
  • Asayiş suçundan toplumun nasıl korunacağı hakkında halkın bilgilendirilmesi, çocukların ve gençlerin suça yönelmelerini ve suçta kullanılmalarını önleyici tedbirlerin alınması hizmetlerini yürütmek,
  • Asayiş suçları hakkındaki bilgi ve istatistikleri değerlendirmek, suç analizi yapmak veya yaptırmak ve bunları değerlendirerek asayiş suçlarının önlenmesi için suçla mücadele yöntemlerini belirlemek.
  • Suç işlenmesini önleyici faaliyetleri yürütmek.
  • Kaçakçılığın men, takip ve tahkiki
  • Ceza infaz kurumu ve tutukevlerinin dış koruması

Askeri Görevleri [değiştir]


  • Genelkurmay Başkanlığınca verilen görevler
  • Gerektiğinde Garnizon Komutanlığı görevi
  • Askeri inzibat görevleri
  • Yoklama kaçağı, bakaya, firar, izin ve hava değişimi süresini geçirenlere uygulanacak işlemler
  • Yakalanan kaçak askerlerin sevki
  • Askere alınacakların çağrılması ve toplanması
  • Askerlik hizmetini belgeleyemeyenlere yapılacak işlemler
  • Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri ile ilgili görevler
  • Seferberlik ilanında verilen görevler
  • Geri bölge savunmasında görevler
  • Eğitim ve öğretim görevleri

Diğer Görevleri [değiştir]


  • Hükümet ve diğer makamlarca verilen koruma ve kollama görevleri

Tarihçe [değiştir]

Dünya milletleri ile karşılaştırıldığında, düzenli ve uzun ömürlü devletler kurma yeteneğini ve gücünü göstermiş olan Türkler, tarih sahnesinde göründükleri günden bu yana düzenli devlet anlayışlarının yanı sıra, ülkelerinde emniyet ve asayişin sağlanması yolunda koydukları yasalar ve töreler ile de dikkat çeken bir millet olmuştur. Eski Türklerde Başbuğ, Kağan, Hakan diye anılan hükümdarlar aynı zamanda emniyet ve asayiş hizmetleriyle bizzat uğraşmışlardır. Orhun Kitabeleri’nde Yargan olarak geçen ve Hakanların emrinde, emniyet ve asayişi sağlayan bir zabıtanın bulunduğu bilinmektedir.
Selçuklularda Surta, Osmanlılarda Subaşılar, daha sonraları Zaptiyeler ve yakın tarihte Jandarma, emniyet ve asayiş hizmetlerini yürüten askeri kolluk teşkilatları olarak görülmektedirler.
Osmanlı Devleti'nde; kazalarda Kadılar emrindeki Subaşılarla, sancaklarda Mirliva veya Sancak Beyi, eyaletlerde ise Mir-i Miran veya Beylerbeyi askeri ve mülki birer otorite olarak emrindeki askerlerle emniyet ve asayiş hizmetlerini yürütmüşlerdir.
Devletin başkenti İstanbul’da ise emniyet ve asayiş hizmetleri farklı bir teşkilat tarafından yürütülmüştür. Bu amaçla İstanbul’un içinde ve dışında asayiş karakolları açılmış ve bu karakollarda Karakullukçu denen Yeniçeriler görev almıştır. Yeniçeri Ağası, Cebecibaşı, Cebeciler, Kaptan Paşa, Topçubaşı ve Topçular, Bostancıbaşı ve Bostancılar, devletin emniyet ve asayişinin sağlanmasında görevli ve sorumlu isimler olarak tarihe geçmişlerdir.
18 Haziran 1826’da Yeniçeriliğin ortadan kaldırılmasından sonra emniyet ve asayiş hizmetleri; Asakir-i Muntazama-i Mansuri,Asakir-i Muntazama-i Hassa ve 1834 tarihinde Anadolu ve Rumeli’nin bazı eyaletlerinde Asakir-i Redife adı altında kurulan askeri teşkilatlar tarafından yürütülmüştür.
03 Kasım 1839'da ilan edilen Tanzimat Fermanı (Tanzimat-ı Hayriye – Gülhane Hattı Hümayunu) ile halkın can ve mal emniyetinin korunması görevi, eyalet ve sancak valilikleri emrine gönderilen subaylar tarafından yürütülmüştür.
16 Şubat 1846 tarihinde Zaptiye Müşirliği kurulmuş, eyalet ve sancaklardaki Umuru Zaptiye hizmetleri doğrudan doğruya bu makama bağlanmıştır. Bu devreye, Tevhidi Zabıta (zabıtanın birleştirilmesi) devresi de denilmektedir. Zaptiye Müşirliği, bir üst seviyedeki askeri bir makam olan ‘Seraskerlik’ makamına bağlanmıştır. Böylece asıl görevi iç güvenlik ve düzeni sağlamak olan ve tek elden sevk ve idare edilen yeni bir askeri zabıta sınıfı doğmuştur.
14 Haziran 1869 tarihinde teşkilatın ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüğe konmuştur. Bu nizamname ile zabıta görev ve hizmetleri, yetki ve sorumlulukları hukuki bir çerçeve içine alınmıştır. Yönerge uyarınca her ilde bir Zaptiye Alayı kurulmuş, personeli piyade ve süvarilerden oluşmuştur. Ayrıca, alay, tabur, bölük ve takım teşkilatlanmasına gidilmiştir.
Arşivlerde, 1839 yılından itibaren Jandarmaadına ve muhtelif Jandarma tayin kararnamelerine rastlanılmış olduğundan; Türk Jandarma Teşkilatının 1839 yılında kurulduğu anlaşılmış ise de araştırmalarda kuruluş ay ve gününün tespiti mümkün olmamıştır. Bu nedenle Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi'nin kabul tarihi olan 14 Haziran 1869 tarihinin 14 Haziranı alınarak, 14 Haziran 1839 tarihi Jandarma Teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Sadrazam Sait Paşa, modern bir zabıta teşkilatı kurmak için İngiltere ve Fransa'dan subaylar getirtmiş, teşkilatlanmada değişiklik yapılmış ve 20 Kasım 1879'da Seraskerlik makamına bağlı 'Umum Jandarma Merkeziyesi kurulmuştur.
Jandarma, 1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesinden sonra özellikle Rumeli'de büyük başarılar göstermiştir. Bunun üzerine teşkilat 1909 yılında yeniden düzenlenerek Harbiye Nezareti'ne bağlanmış ve Umum Jandarma Kumandanlığı adını almıştır.
Jandarma Birlikleri; 1914 yılında başlayıp 1918 yılında biten I. Dünya Savaşı ile 1919 yılında başlayıp 1922 yılında biten Kurtuluş Savaşımızda, hem iç güvenlik görevlerini sürdürmüşler, hem de bir çok cephede Silahlı Kuvvetlerin ayrılmaz bir parçası olarak yurt savunmasına iştirak etmişlerdir. Jandarma Birliklerinin bu savaşlarda gösterdiği kahramanlıklar ve yararlılıklar her türlü övgünün üzerindedir.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanından sonra, devletin birçok kuruluşunda olduğu gibi, Jandarma Teşkilatında da reorganizasyon çalışmalarına bir plan çerçevesi içerisinde başlanılmıştır.
1918 yılında kapatılan Jandarma Astsubay Okulu İzmit'te yeniden açılmıştır. Sabit Jandarma Bölge Müfettişlikleri ve İl Jandarma Alay Komutanlıkları yeniden teşkilatlandırılmış, Seyyar Jandarma Birlikleri güçlendirilmiştir.
10 Haziran 1930 tarihinde 1706 sayılı Kanun çıkarılmış ve Jandarma Teşkilatı bu günkü hukuki statüsünü kazanmıştır.
1935 yılında Jandarma Subaylarının Harp Okulu’nda yetiştirilmesi esası kabul edilmiştir.
1937 yılında Jandarma Teşkilat ve Vazife Nizamnamesi yürürlüğe girmiştir.
1939 yılında Jandarma Teşkilatı; Sabit Jandarma Birlikleri, Seyyar Jandarma Birlikleri, Jandarma Eğitim Birlikleri ve Okullar olmak üzere üç grup halinde yeniden düzenlenmiştir.
1956 yılında yürürlüğe konan 6815 sayılı Kanun ile, bu tarihe kadar Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı tümen seviyesinde askeri bir kuruluş olan Gümrük Umum Kumandanlığı tarafından yürütülen sınır, kıyı ve karasularımızın emniyet ve korunması ile gümrük bölgelerinde kaçakçılığı men, takip ve tahkik görev ve sorumluluğu Jandarma Genel Komutanlığına verilmiştir.
1957 yılında Jandarma Sınır Birlikleri tugaylar haline dönüştürülmüş, ayrıca Jandarma Eğitim Tugayları kurulmuştur.
1961 yılında Jandarma Bölge Komutanlıkları kurulmuştur.
1963 yılında Foça’da Jandarma Komando Okulu açılarak, komando eğitimine başlanmış, buna bağlı olarak jandarma komando birlikleri teşkil edilmiştir.
1961 yılında İlk Jandarma Bölge Komutanlığı Ankara'da kurulmuştur.
1968 yılında Diyarbakır’da Hafif Helikopter Bölük Komutanlığı adı altında ilk Jandarma Havacılık Birliği kurulmuştur.
1974 yılında Jandarma Komando Birlikleri ile Jandarma Havacılık Birlikleri Kıbrıs Barış Harekatına katılmış ve Kıbrıs Türk'ünün bağımsızlık mücadelesinde de ön saflarda yerini almıştır.
1982 yılında 2692 sayılı Kanun ile kıyı ve karasularımızın korunması görevi Sahil Güvenlik Komutanlığına devredilmiştir.
1983 yılında 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu yürürlüğe girmiştir.
1988 yılında 3497 sayılı Kanun ile kara sınırlarımızın korunması ve güvenliğinin sağlanması görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığına verilmiş, ancak İran ve Suriye Sınırı’nın bir kısmı ile Irak Sınırı'nın tamamının sorumluluğu halen Jandarmada bulunmaktadır.
1989 Yılında Afyon Emirdağ'da ve Ankara Güvercinlik'te bulunan Uzman Jandarma Okulları açılmıştır.
1998 Afyon Emirdağ'da bulunan Uzman Jandarma Okulu ve Ankara Güvercinlik'te bulunan Jandarma Astsubay Okulu ile Uzman Jandarma Okulu Ankara Beytepe'ye kurulan Jandarma Okullar Komutanlığı binasına taşınmıştır.
2004 Jandarma Astsubay Okulu Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokul Komutanlığı haline getirilmiştir.
2006 Ankara Beytepe'de Uzman Jandarma Öğrenci Tabur Komutanlıkları bilreştirilerek Uzman Jandarma Öğrenci Alay Komutanlığı olarak yeniden düzenlenmiştir.[7]

Teşkilatlanma [değiştir]


Karargah ve Bağlı Birlikleri [değiştir]

Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı Ankara'da bulunmaktadır. Genel Komutanlık Karargahında tüm bağlı birlikleri çalışmaları yapılandırılmaktadır.

İç Güvenlik Birlikleri [değiştir]

Jandarma İç Güvenlik birlikleri mülki teşkilata tabi olan vetabi olmayan olarak iki guruba ayrılmaktadır.

Mülki Teşkilata Tabi Olmayan Jandarma Birlikleri [değiştir]


Jandarma Komando Birlikleri [değiştir]

Jandarma Komando Birlikleri terör olayları olan illerimizde birden fazla olmak üzere tüm illerimizde konuşlandırılmıştır. Ayrıca yine terör olan bölgelerde bulunan her İl Jandarma Komutanlığı emrinde Jandarma Özel Hareket (JÖH) timleri kurulmuştur. Jandarma Özel Harekat timleri İl Jandarma Komutanlığı emrinde ve özel sadece terör amacıyla yapılacak görevlerde kullanılmaktadırlar.

Jandarma Havacılık Birlikleri [değiştir]

Jandarma Genel Komutanlığı emrinde Diyarbakır ili ile Ankara illerinde bulunan iki adet Jandarma Havacılık Birliği bulunmaktadır.

JİHİDEM [değiştir]

Jandarma sorumluluk bölgesinde veya Jandarmayla ilişkili olarak, görevlerin icrası esnasında meydana gelebilecek insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili şikayet ve müracaatları belli bir sisteme göre kabul etmek, bu iddiaları araştırmak, iddiaların doğruluğu halinde hukuki çerçevede adli ve idari soruşturma yapılmasını başlatmak, yapılan işlemlerle ilgili gelişmelerden ve sonucundan başvuru sahibine bilgi vermek ve bu çalışmaların kamuoyuna açıklanmasını sağlamak amacıyla, Jandarma İnsan Hakları İhlallerini İnceleme ve Değerlendirme Merkezi (kısa adıyla JİHİDEM) kurulmuştur.

Mülki Teşkilata Tabi Olan Jandarma Birlikleri [değiştir]


Jandarma Bölge Komutanlıkları [değiştir]

Ülke çapında kendi sorumluluk sahasında Jandarmanın yürüttüğü emniyet ve asayiş hizmetlerini daha etkin kılmak için 1961 yılında toplam 7 ilimizde Jandarma Bölge Komutanlığı kurulmuştur. İlk kurulan Jandarma Bölge Komutanlıkları Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Aydın illerinde açılmıştır. Daha sonrada Batman, Giresun, Kastamonu, Kayseri, Konya, Tunceli, Toka illerinde kurulan Bölge Komutanlıkları ile Jandarma Bölge Komutanlıklarının sayısı 14'e yükseltilmiştir. Türkiye'de bulunan 81 İl Jandarma Komutanlığı olayların bildirilmesi amacıyla bu bölge Komutanlıkları emrine bağlıdır. Jandarma Bölge Komutanlıklarında çalışan personelin adli ve mülki görevi bulunmamaktadır.

İl Jandarma Komutanlıkları [değiştir]

Jandarmanın Türkiye'nin her ilinde kurulmuş olan toplam 81 adet İl Jandarma Komutanlığı bulunmaktadır. İl Jandarma Komutanlığ karagah kısmında görevli personelin adli kısmen de mülki görevi bulunmamaktadır. İl Jandama Komutanlıkları emrinde 41 ilimizde Patlayıcı Madde İmha Unsuru görev yapmaktadır. Ayrıca her ilde 1 adet olmak üzere toplam 81 adet Olay Yeri İnceleme Timleri bulunmaktadır. 14 İl Jandarma Komutanlığı emrinde görev yapan Parmak ve Avuç İzi Kısım Amirlikleride bulunmaktadır.

İl Merkez ve İlçe Jandarma Komutanlıkları [değiştir]

Türkiye'de 81 ile bağlı toplam 879 ilçede (Merkezler dahil) İlçe Jandarma Komutanlıkları kuruludur. İlçe Jandarma Komutanlıkları İl Jandarma Komutanlıkları emrinde görev yapmaktadırlar. Türkiye'de bulunan 388 ilçede ise Olay Yeri İnceleme Birimleri kurulmuş bulunmakta ve İl Jandarma Komutanlıkları emrinde bulunan Olay Yeri İnceleme Timlerine bağlı olarak görev yapmaktadırlar.

Jandarma Karakol Komutanlıkları [değiştir]

Türkiye genelinde 2008 yılı itibarı ile 879 ilçeye bağlı toplam 2953 Karakol bulunmaktadır. Bu sayısa Cezaevi Karakolları da dahildir. Jandarma Karakol Komutanlıkları Jandarmanın emniyet ve asayiş hizmetlerini ilk elden yürüten kurumlardır. Her Karakol içerisine Karakol Komutanlığı karagahına bağlı olarak Asayiş Timleri, Olay İnceleme İşlem Elemanları, İdari İşler ve İstihbarat elemanları görev yapmaktadırlar. ERDİ ,

Jandarma Koruma Birlikleri [değiştir]

Koruma ve kollama görevleri özel yasalarla Jandarma Genel Komutanlığı emrine verilmiş olan kamu kurum ve kuruluşları ile bazı tesislerin korunması görevlerini yürüten birliklerdir. Türkiye'de pek çok havaalanı, trt vericileri, baraj, santral gibi alanların dış korumasa halen Jandarma Koruma Birlikleri tarafından korunmaktadır.

Jandarma Asayiş Komando Birlikleri [değiştir]

Terör olay yoğun olan bazı illerimizin ilçelerinde Jandarma Asayiş Komando Birlikleri kuruludur. Jandarma Jandarma Asayiş Tim Komutanlığı kuruluşu bulunan ilçelerde bu Komutanlıklar İlçe Jandarma Komutanı emrinde görev yapmaktadırlar.

Jandarma Trafik Tim Komutanlıkları [değiştir]

Jandarma Trafik tim komutanlıkları Türkiye'nin pek çok ilçesinde kuruludur. Trafik timlerinin görevleri ;

  • Kontrolünden sorumlu olduğu karayolları üzerinde araçları ve bu araçlarda bulundurulması gereken belge ve gereçleri,sürücüleri ve bunlara ait belgeleri,sürücülerin ve karayolunu kullanan diğer kişilerin kural dışı hareketlerini denetlemek, duran veya akan trafiğin düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlamak,
  • Meydana gelen trafik kazalarına el koymak, kazaların oluş nedenlerini tüm kusurlu unsurlara göre incelenerek,iz ve delillerini tespit etmek, adli işlemlere ve istatistiği bilgilere esas olmak üzere kaza tespit tutanağı tanzim etmek veya ettirilmesini sağlamak,
  • Trafik kazaları sonucu yolun trafiğe kapanmış olması halinde, kazaya ait iz ve delilleri kaybolmayacak şekilde işaretlemek, trafik güvenliği yönünden gerekli tedbirleri almak ve yolun trafiğe açılmasını sağlamak,
  • Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında, kazazedelere ilk ve acil yardımın yapılmasını en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini, götürülmesi sağlık yönünden sakıncası bulunan yaralılar içinde, sağlık personelinin olay mahalline getirilmesini sağlamak
  • Şehirlerarası akaryakıt istasyonlarında bulundurulması mecburi görülen ilk yardım malzemeleri ile karayolları üzerinde açılacak tesislerle ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca,taşıtlar için bulundurulması mecburi tutulan malzemeleri kontrol etmek, noksan veya uygun durumda bulundurmayanlar hakkında gerekli yasal işlemleri yapılmasını sağlamak,
  • Meydana gelen trafik kazalarına oluş nedenlerine göre incelemek, tüm kusurlu unsurlara göre değerlendirmek ve sanıklarına göre gereken tedbirleri almak ve gerektiğinde ilgili kuruluşlara bilgi vermek
  • Karayolları Trafik Kanununun suç saydığı bir fiilden dolayı sürücüler hakkında, suç veya ceza tutanağı düzenlemek, mahkemelik suç tutanaklarının bir örneğini ( 7 ) iş günü içinde yetkili mahkemeye, trafik para cezası tutanaklarını ise ( 7 ) iş günü içinde takip ve tahsili için ilgili mal sandığına göndermek, tutanakların kaydedildiği listelere ise, örneğine uygun olarak tanzim ve tasdik ederek Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi işlem Merkezine intikal ettirilmek üzere ilgili trafik kuruluşuna gönderilmesini sağlamak,
  • Karayolları Trafik Kanununun 116'ncı maddesi uyarınca sürücüsü tespit edilemeyen araçların tescil plakalarına göre tutanak düzenlemek, işlenmiş olan suç mahkemece ceza tayinini gerektiriyorsa, tutanağı mahkemeye trafik zabıtasının yetki sınırları içerisinde kalan suçlardan ise adres tespiti için sürücü veya sahibine tebligat yapılmak üzere aracın tescilinin yapıldığı il trafik kuruluşuna göndermek
  • Sorumluluk sahaları üzerindeki karayollarında yapılacak milli ve milletlerarası yarış ve koşularla ilgili olarak bu yönetmelikte belirlenen esaslar doğrultusunda gerekli trafik tedbirlerini almak ve koşuların güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak,
  • Sorumluluk alanlarının kesin hatları ile belirlenmesini sağlamak icabında trafik zabıtası ile müşterek kontroller yapmak amacıyla mülki amire teklif ve önerilerde bulunmak, bu konuda hazırlanarak mülki amirce onaylanıp yürürlüğe konulan protokolle verilen görevleri yapmak,
  • Mevsim şartlarına, milli ve dini bayramlara, turizm bölgeleri ve mevsimlerine haftanın günlerine ve günün muhtelif saatlerine göre trafiğin arz ettiği genel durum dikkate alınarak, kontrol hizmetlerinin kendi sorumluluk sahasındaki tüm yollara yaygınlaştırılması ve devamının sağlanması amacıyla günlük, aylık veya mevsimlik kontrol programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak,
  • Çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlara karayolu yapısında yapılacak çalışmalar sırasında ve çalışma mahallinde trafik akımı ve güvenliği yönünden, Karayolları Trafik Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılmış Yönetmeliklerde belirlenen tedbirlerin alınması, yeterli ve uygun olmaması veya yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşun talebi halinde, gerekli tedbirleri aldırmak, bu çalışmalar sırasında meydana getirilen tehlikeli durum ve engelleri, bütün sorumluluk bunları yaratan kişilere ait olmak üzere, ortadan kaldırmak ve yapılan masrafları sorumluları ödettirilmesine ait işlemleri yürütmek,
  • Karayolları Genel Müdürlüğü yol ağı dışındaki yollarda trafik düzenlemede kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile benzeri trafik işaretlerinin görülen eksikliklerini ilgili kuruluşlara bildirmek,
  • Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu ve bu Kanuna göre çıkarılmış olan Yönetmelikler ile Jandarmaya verilen diğer görevleri yapmaktır.

Jandarma Çevre Koruma Timleri [değiştir]

Türkiye genelinde 38 ilde toplam 44 Çevre Koruma Timi bulunmaktadır. Çever Koruma Timlerinin görevleri ;

  • Çevrenin ve ekolojik dengenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi maksadıyla, sorumluluk bölgesinde kontroller yapmak ve meydana gelebilecek kirlilikleri takip etmek,
  • Suların kirlenmesine neden olan evsel ve endüstriyel atıkların tespiti durumunda, mevzuatta belirlenen yönteme uygun olarak, numune almak ve İl Çevre Müdürlüğüne teslim etmek.
  • Tehlikeli atık ve tehlikeli kimyasalların taşınması işlemlerinin ilgili mevzuata uygun olup olmadığını kontrol etmek.
  • Mahalli Çevre Kurulunca alınan kararlar gereği, acil müdahale planlarında kendisine verilen görevleri yerine getirmek.
  • Mahallinde çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek ve gerekli tedbirleri almak.
  • Jandarma Çevre Koruma Timleri ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların korunmasına yönelik olarak avlanma, toplama ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında da şu görevleri yerine getirmektedir:
  • Tarihi eser, av hayvanları ve benzeri kültür ve tabiat varlıklarının kaçakçılığı suçunun işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Kaçak yapılaşma, kaçak kesim ve diğer şekillerde orman alanlarının tahrip ve talan edilmesi, orman kaçakçılığı yapılması ve diğer orman suçlarının işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Orman yangını çıkması muhtemel yerleri tespit etmek, buralarda alınacak önleyici tedbirleri belirlemek, orman yangını çıkması durumunda yangın nedenlerini araştırmak, yangın tespit kiti, video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak durumu tespit etmek.
  • Devlet malı niteliğindeki korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılması, bozulması, zarara uğratılması, izinsiz yurt dışına çıkartılması, alınıp satılması ve taşınması durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Sit alanları ve orman alanlarında yapılan veya yapılmakta olan yapıları kontrol etmek, kaçak yapıların tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Jandarma sorumluluk alanında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaçak yapılaşmanın tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararlarına aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
  • Su Ürünleri Kanununa aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları ve durumu tespit etmek.
  • Sorumluluk bölgesinin çevre envanterini çıkarmak, kirlilik bölgeleri ve kirlilik sebepleri gibi hususları belirleyerek bilgi havuzu oluşturmak, gerekli istatistik ve analizleri yaparak hassas bölgelere yönelik önleyici tedbirleri belirlemek ve sonuçlarını ilgili makamlara bildirmek.
  • Emir verildiğinde, çevre, doğal hayat ve ekolojik dengenin korunması konularında Jandarma Birliklerine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına eğitim ve teknik konularda destek sağlamaktır.

Jandarma Çocuk Merkezleri [değiştir]

Toplam 7 ilde kurulu Jandarma Çocuk merkezi bulunmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığınca, çocukların korunması, çocuk suçluluğunun önlenmesi ve suça sürüklenen çocuklara yönelik tedbirlerin daha etkili bir şekilde sürdürülmesi maksadıyla Jandarma Çocuk Merkezleri teşkil edilmiştir.

Atlı Jandarma Birlikleri [değiştir]

21 Ağustos 1997 tarihinde önleyici zabıta hizmetlerinde kullanılmak maksadıyla kurulmuştur. Birlik 2002 yılında Jandarma Eğitim Komutanlığı’na bağlanarak, Jandarma Köpek Eğitim Merkez Komutanlığı ile birleştirilmiş ve Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı adı altında reorganize edilmiştir. Tam kadrolu olarak Nevşehir'de faaliyete geçirilmiştir. Başlıca görevleri;

  • Toplumsal olaylara müdahale kuvveti olarak görev yapmak
  • Trafiğe kapalı turistik ve mesire yerlerinde önleyici zabıta olarak devriye görevi icra etmek
  • Av sahaları, orman bölgeleri ve çevre kontrolü sağlamak
  • Tören ve gösterilerde görev almak
  • Jandarma personelinden binici adaylarını yetiştirmek
  • Hayvan bakımı, nalbant, binicilik vb. konularda kursları açıp yürütmektir.

Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri [değiştir]

Jandarma Arama-Kurtarma Timleri; kayak pistlerinde emniyet ve asayiş amaçlı devriye, arama ve kurtarma faaliyetleri, hasta ve yaralıları tahliye etme, dağlık ve ormanlık bölgelerde önleyici kolluk ile gerektiğinde suça el koyma görevlerini icra etmek maksadıyla 1998 yılında

  • Bursa – Uludağ
  • Bolu – Kartalkaya
  • Kayseri – Erciyes
  • Erzurum – Palandöken
  • İzmir – Bozdağ
  • Kastamonu – Ilgaz
  • Kars – Sarıkamış'ta oluşturulmuştur.

Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları [değiştir]

Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları; iç sularda, ada ve adacıklar ile karadan ulaşılamayan koy ve kıyılarda emniyet ve asayiş hizmetlerini yürütmek, karadan denize veya aksine intikal eden suç ve suçları takip etmek, sit alanlarının kontrolünü sağlamak, orman yangınlarını ihbar etmek, usulsüz su ürünleri avcılığını önlemek, kültür ve tabiat varlıklarını korumak, kaçakçılığın men, takip ve tahkikini yapmak maksadıyla 1998 yılında Balıkesir, Bursa, Bitlis, Elazığ, Isparta, Şanlıurfa, Konya ve Van illerinde kurulmuştur. Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları bağlı bulundukları İl Jandarma Komutanlıkları emrinde görev yapmaktadır.

Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri [değiştir]

Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri; Jandarma sorumluluk bölgesinde genel emniyet ve asayişin sağlanmasında önleyici zabıta görevi icra etmek, meydana gelen olaylara daha seri bir şekilde müdahale etmek ve 2918 sayılı Karayolları trafik kanunu ile Jandarmaya verilen yetkiler kapsamında trafik görevi icra etmek maksadıyla 1996 yılında Ankara, Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Muğla, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Mersin ve Nevşehir 44 tim oluşturulmuştur. Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri bağlı bulundukları İl Jandarma Komutanlıkları emrinde görev yapmaktadır.

Ceza İnfaz Kurumu Koruma Birlikleri [değiştir]

Ceza infaz kurumlarının dış korumasını yapmak amacıyla kurulan birliklerdir.

Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı [değiştir]

Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı merkezi Ankara'da konuşlu olmakma birlikte, 81 İl Jandarma Komutanlıkları emrinde İstihbarat Timleri olarak görev yapmaktadırlar.

Sınır Birlikleri [değiştir]

1988 yılında 3497 sayılı Kanun ile kara sınırlarımızın korunması ve güvenliğinin sağlanması görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığına verilmiş, ancak İran ve Suriye Sınırı’nın bir kısmı ile Irak Sınırı'nın tamamının sorumluluğu halen Jandarmada bulunmaktadır. Bu sınırlarda konuşlu olan Jandarma Sınır Koruma Tabur Komutanlıkları ile Jandarma Karakol Komutanlıkları bulunmaktadır.

Eğitim Birlikleri [değiştir]

Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olan Jandarmada görev alacak Erbaş ve Erlerin yetiştirilmesi amacıyla Bilecik, Zonguldak, Çanakkale, İzmir, Aydın, Kütahya ve Hatay illerinde konuşlu eğitim birlikleri bulunmaktadır.

Jandarma Okulları [değiştir]

Jandarma Okullar Komutanlığı Ankara Beytepe'de bulunmaktadır. Okullar Komutanlığı Jandarma Subay Temel Okul Komutanlığı, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokul Komutanlığı ve Uzman Jandarma Öğrenci Alay Komutanlığı'ndan oluşmaktadır.
Jandarma Subay Temel Okul Komutanlığı'nda Harp okulu mezunu Subaylar ile Astsubay kaynaklı Subay öğrenciler bulunmakta, toplam 8 aylık eğitimi müteakip kıt'alardaki görevlerine katılmaktadırlar.
Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokul Komutanlığı'nda sivil kaynaklı öğrenciler ile Uzman Jandarma kaynaklı öğrenciler 2 yıl süre ile eğitimi müteakip kıt'alardaki görevlerine katılmaktadırlar.
Uzman Jandarma Öğrenci Alay Komutanlığı'nda sivil ve az sayıda Erbaş ve Er kaynaklı personel 1 yıl süre ile eğitimi müteakip kıta'lardaki görevlerine katılmakta, Kıt'alarında da 6 aylık staj görevinin ardından Uzman Jandarma olarak çalışmaya devam etmektedirler.

İdari ve Lojistik Destek Birlikler [değiştir]

Jandarma idari ve lojistik birliklerini çoğu Ankara ilinde bulunmaktadır. Ancak bazı illerimizde de bu bölümlere bağlı idari ve lojistik destek birlikleri bulunmaktadır.

Jandarma Genel Komutanları [değiştir]

Ana madde: Jandarma Genel Komutanları listesi
Jandarma Astsubay Rütbeleri [değiştir]

113px-TR-Army-OR9.svg.png


Astsubay Kıdemli Başçavuş


113px-TR-Army-OR8.svg.png


Astsubay Başçavuş


120px-TR-Army-OR7a.svg.png


Astsubay Kıdemli Üstçavuş


120px-TR-Army-OR7b.svg.png


Üstçavuş


120px-TR-Army-OR6a.svg.png


Astsubay Kıdemli Çavuş


120px-TR-Army-OR6b.svg.png


Astsubay Çavuş



Jandarma Uzman Jandarma Rütbeleri [değiştir]

120px-Uzman_jandarma_adayi.jpg


Uzman Jandarma Adayı


120px-Uzman_jandarma_cavus.jpg


Uzm.J.Çvş.


120px-Uzman_jandarma_birinci_kademeli_cavus.jpg


Uzman J.I.Kad.Çvş.


111px-Uzman_jandarma_sekizinci_kademeli_cavus.jpg


Uzm.J.VIII.Kad.Çvş.



 
Üst