İslam, İnsanlara Mülayim Karakterli Olmalarını Emreder

SALUR

Dost Üyeler
Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
859
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
(the_aci_show)
Rabbimiz iman edenlere karşı sonsuz merhamet sahibi olandır, bağışlayıcıdır, esirgeyicidir, yumuşak olandır. O, kainattaki tüm nimetleri insanın emrine veren, onları doğru yola ileten elçilerle destekleyen, birer hidayet rehberi olan vahiyleriyle salih birer kul olmaya yönelten, Rahman ve Rahim olandır. Rabbimiz, Halim (çok yumuşak olan), Adl (sonsuz adalet sahibi olan), Afüvv (affı çok olan), Asim (koruyan), Berr (kullarına karşı iyiliği çok olan), Gaffar (bağışlaması çok olan), Hafiz (koruyan ve gözeten), Kerim (ikramı bol ve cömert olan), Latif (lütuf sahibi), Muhsin (sonsuz ihsan sahibi olan), Rauf (pek esirgeyen, çok acıyan), Selam (her türlü tehlikeden kullarını emniyete çıkaran), Tevvab (tevbeleri kabul eden) ve Vehhab (bağışı çok olan, karşılıksız armağan eden) olandır.

İman edenler, Rabbimiz'in üzerlerindeki korumasının, sonsuz fazl ve ihsanının farkındadırlar. Bu nedenle de Allah (cc)'ın razı olacağı, sonsuz cennetine ve rahmetine layık bir kul olmak için ciddi çaba gösterirler. İman edenlerin en belirgin özelliklerinden biri sevgi dolu ve merhametli olmalarıdır. Müslüman aynı zamanda çok mülayim karakterli olan ve insanlara karşı hep güzel bir tutum içerisinde olan kimsedir. Allah (cc), Peygamberimiz (sav)'in bu mülayim tavrını iman edenlere örnek vermiştir:

"Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar çevrenden dağılır giderlerdi. Öyleyse onları bağışla, onlar için bağışlanma dile ve iş konusunda onlarla müşavere et. Eğer azmedersen artık Allah'a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever. " (Al-i İmran Suresi, 159)

Ayette Peygamberimiz (sav)'in mülayim ahlakının insanlar üzerinde çok olumlu bir etki meydana getirdiği ve insanların ona daha da bağlanmalarına vesile olduğu haber verilmektedir. Kuran'da diğer peygamberlerin sevgi dolu ve güzel ahlakları da insanlara örnek olarak verilmiştir. Bu peygamberlerden biri, Medyen halkına elçi olarak gönderilen Hz. Şuayb'dır. Ayette kavminin Hz. Şuayb için "… sen gerçekte yumuşak huylu, aklı başında (reşid bir adam)sın." (Hud Suresi, 87) şeklinde söyledikleri haber verilmektedir. Hz. İbrahim de üstün ahlakıyla tüm insanlar için örnektir. Allah (cc) Kuran'da Hz. İbrahim'in güzel ahlakını şöyle bildirmiştir:

"Doğrusu İbrahim, yumuşak huylu, duygulu ve gönülden (Allah'a) yönelen biriydi." (Hud Suresi, 75)

Rabbimiz iman edenlere hep güzel davranışlarda bulunmalarını, güzel söz söylemelerini ve insanlara iyilikte bulunmalarını emretmiştir. Her insan Rabbimiz'in bildirdiği bu güzel ahlakı eksiksiz olarak yaşamakla, peygamberlerin ahlakını kendine örnek almakla yükümlüdür. Kuran'da her zaman uzlaşmadan ve hoşgörüden yana olan, en zor durumda dahi güzel sözden vazgeçmeyen, fedakarlıkta bulunan, insanlar için hep güzellik ve iyilik isteyen, kendi için istemediğini başkası için de istemeyen, ihtiyaç içinde olanın yardımına koşan, zulme rıza göstermeyen bir ahlak anlatılmaktadır. Bu ise, hiç şüphesiz tüm insanların özlemini duydukları ve ihtiyacını hissettikleri bir ahlak anlayışıdır.
 
Üst