Gelişim Ve Eğitim Sürecinde Oyuncakların Rolü

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Çocuk için oyun ve oyuncağın önemi kadar oyuncak seçimi de önemlidir. Oyuncaklar, çocuğunuzun doğal yeteneklerini ortaya çıkaran ve bu yolla onun eğitimini de sağlayan oyun malzemeleridir. Bu nedenle oyuncaklardaki en önemli özellik; çocuğunuzun oynarken öğrenmesini kolaylaştıracak ve yaratıcı yönüne hitap edecek türde olmasıdır. Psikolog Serap Duygulu: “Çocuklar, hayatı tanıma yolunda bütün deneyimlerini oyun ve oyuncaklarla edinirler. Bu nedenle oyuncaklar, çocuğun, toplum ve çevreyle olan ilişkilerini düzenleyen bir eğitim ve araçlar sistemidir.”diyor ve çocuğunuzun doğru oyuncaklarla; renk, boyut, şekil kavramlarını öğreneceğini, bazı sayısal ya da sözel değerleri oluşturacağını söylüyor. Gelişim evreleri boyunca her çocuk, oyun oynamaya ve oyuncağa büyük gereksinim duyar. Üstelik bu, gelişiminin sağlıklı tamamlanabilmesi için hayati önem taşır. Her yaş ve cinsiyetteki çocuk için, doğru oyuncaklarla oyun oynamanın ciddi yararlar sağladığını unutmayın!

Oyun ve oyuncaklar konusunda çeşitli sınıflandırmalar yapılmıştır; genel olarak oyuncaklar, daha doğru bir ifadeyle oyun malzemeleri beş ayrı grupta ele alınır:

Birinci grup malzemeler

Çocuğunuzun, kendi dışındaki çevreyi tanımasını ve kendi deneyimlerini oluşturmasını sağlayan malzemelerdir. Bu malzemeler; kum, toprak, kil, çamur, su ve boyalardan oluşur. Çocuğunuz malzemeye kendisi şekil verdiği için; hayal gücünü ortaya çıkarır; tutma, kavrama ve şekil verme yönünü geliştirir.

İkinci grup malzemeler

Çocuğunuzun, yaratıcı yeteneğini ortaya çıkartmasını sağlayan; boya, tebeşir ve çamur türü malzemelerdir. Kendi kendine birçok şekil yaratabilir.

Üçüncü grup malzemeler

Çocuğunuzun hayal dünyasına hitap eden ve onu destekleyen; bebek ve hayvan figürlerinden oluşurlar. Bu oyuncaklarla oynayan çocuğunuz, kendi oyun dünyasını kurar ve bu dünyanın içinde yer alır. Bebeklerini giydirir, hayvanlara ses verir, onlar gerçekmiş gibi hayal eder.

Dördüncü grup malzemeler

Çocuğunuzun bir yetişkin gibi davranabilmesini sağlayan ve becerilerini geliştiren küçük ev eşyalarıdır. Yetişkinlerin dünyasında gördüğü her şeyi, taklit yoluyla kendi dünyasında uygular. Küçük mutfak aletleri, tamir malzemeleri, fırçalar bu gruba girer.

Beşinci grup malzemeler

Çocuğunuzun hem bedensel hem de zihinsel yeteneklerinin gelişimini destekleyen, jimnastik aletleri ve inşa malzemeleridir. Legoları da bu grupta değerlendirebiliriz.
 
Üst