Barınak Yapma Hakkında Bir Bilgi

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
Barınmak ve barınak oluşturmak timin veya kuvvetin güvenli bir şekilde dinlenmesi , barınması , sert hava koşullarında veya düşmana görünmeden barınmayı sağlar.

Çevre arazinin yapısa göre değişen barınma veya barınak oluşturma , kuru otlu arazi , çalılık , ağaçlık , sık bitki örtüsü kurak arazi , taşlık , kayalık bölgelere göre barınma değişir...Kayalık ve taşlık alanlarda genelde doğal olarak oyuk , yarık gibi doğal oluşumlar mevcuttur , genelde bu kaya içleri veya oyukları sıcak olur , ayrıca gece ateş yakma imkanı bakımından çevreye ışık vermeyeceği gibi yapay barınaklara oranla daha sağlamdır.

Yapay yani kendimizin oluşturduğu barınaklarda ise durum farklıdır bu barınakları güzelce saklayabilmek bir nevi barınağıda barındırmak gerekir , çünkü yaptığımız barınakların düşman tarafından fark edilmesi tehlikeye girmenize yol açabilir.Barınaklarınızda çalılık alan ise çalılık alana göre bir hazırlık ağaçlık alan ise ağaçlık alana göre bir hazırlık yapmak gerekir.Oluşturacağınız bir barınak çalıların içinde olabileceği gibi çalılardan başka bir bölgede de oluşturulabilir.

Örnek olarak çalılık bölgede çalı içlerine yapılan barınaklar kolay fark edilemez , bunu nedeni çalılığı orta kısmından eşerek mevzi oluşturmak bu mevziye girmek ve diğer çalılardan faydalanarak tam anlamıyla kamufle bir barınak oluşturmak gibi.

Oluşturacağımız barınak mümkün olduğu kadar çevreye uyumlu , olası düşman taaruzlarında güvenli bölgelere kolayca çekilişi sağlayacak , taaruzlara kendimizi savunabileceğimiz kadar dayanan barınaklar olmalıdır imkanlara göre oluşturduğumuz kamufle barınakların içlerini veya kamufleyi sağlayan kısımın arka tarafını var ise beton , çuval kum torbası yok ise , çevreden faydalanılarak kütükler , ağaçlar veya taşlar ile sağlamlaştırmak sıkılaştırmak ve karşı ateş de otomatik bir mevzi haline getirmek olabilir.

Uzun süreli keşiflerde veya gözetlemelerde kamufle olmak kadar çeşitli hayat ihtiyaçlarını karşılamak içinde barınak gerekmektedir.Yukarıda ki gibi bu özellikleri taşıyan barınaklar işinizi görecektir.

Araziye uygun naylon , branda vb de alabilirsiniz ancak küçük hareketlerinizde haşırt huşurt etmeyecek şekilde oluşturmalısınız yoksa davul çalsanız daha iyi olur

Oluşturulacak barınak, mümkün olduğu kadar araziye uygun olacak,

Barınağın etrafını, çuval, ağaç, odun gibi şeylerle barınağı sağlamlaştırmış olmak,

vs.. gibi birçok önemli bilgi...



GİBİ ;
18007.jpg


Background1.jpg


Gök Yeleli




BARINAK YAPILACAK YERDE ARANAN ÖZELLİKLER :
a. Düşman kara ve hava gözetlemesine karşı koruma sağlamalı,
b. Gizli kaçma yollarına sahip olmalı,
c. Çığ, sel gibi tabi tehlikelerden uzak olmalı,
ç. Devamlı rüzgar alan yerlerde olmamalı,
d. Yiyecek teminine müsait olmalı,
e. Su kaynaklarına yakın olmalı,
f. Vahşi hayvanlara karşı koruma sağlamalı,
g. Böcek ve diğer zararlılardan arındırılmış olmalı,
ğ. Yakacak temini kolay olmalı,
h. Yakacak yer için düz zemin bulunmalı,
ı. Gizlenmeye müsait olmalı,
i. Barınak ve yatak malzemesi kolay bulunacak yerde olmalı.

BARINAK YAPIMI :

Barınak yaparken yaz ve kış koşulları dikkate alınmalıdır kış aylarında soğuktan , rüzgardan koruyan ve aynı zamanda yakıt ve su kaynağı sahip yerler tercih edilmelidir. Barınakların giriş yeri rüzgara karşı olmamalı ve rüzgarı 90 dereceden almalıdır. Çatı ve direkler ip veya elde mevcut malzemeyle bağlanmalıdır. Üst ve yanlar kapatılırken alt kısımdan başlayarak tabakalar halinde kapatılmalı, her kat bir öncekini kapatacak şekilde yapılmalıdır. Barınaklar çevreye uydurulmalı ve çevre görüntüsü bozulmamalıdır. Barınak yapımında kullanılacak malzemeler barınak yapılacak yerin uzağından alınmalıdır. Soğuk bölgelerde iyi izole edilmiş barınak yapmaya özen gösterilmeli, zehirlenmelere karşı özellikle kapalı barınaklara hava deliği bırakılmalıdır.

Barınak Yapımında Kullanılan Malzemeler :

(1) Çadır ve panço,
(2) Plastik malzeme veya torba,
(3) Ölü ağaç kabukları,
(4) Çalılar ve geniş yapraklar,
(5) Ağaç dalları,
(6) Ot ve çimler,
(7) Kar,
(8) Kaya ve kumlar.

Barınak Çeşitleri :

Ağaçlı Bölgelerde Yapılabilecek Barınak Tipleri :


Panço Kulübe (Dam Şeklinde Barınak ) :

Bunun için bir panço, ip kazık ve 2-3 m uzunluğunda iki ağaç dalına ihtiyaç vardır. İki ağaç arasına pançoya bağlanan iplerle gerdirilir veya yere çakılacak iki kazığa ipler bağlanır. Pançonun alt ucu ufak kazıklarla yere tespit edilir.

Panço Çadır :

Bu barınak için bir panço 2 - 3 m uzunluğunda iki parça ip, yeteri kadar ağaç kazığı ve 2 -3 metrelik iki ağaç dalına ihtiyaç vardır. Panço kulübede olduğu gibi yapılır.

Destekli Ağaç Barınağı (Sayvan):

Bunun için 2 m uzunluğunda iki direğe veya iki ağaca, 2 m uzunluğunda bir dayanağa, 3 m uzunluğunda 5- 6 adet sırığa, ağaçları tutturmak için ip veya sarmaşığa ve barınağı kapatmak için ot veya dallara ihtiyaç vardır. Soğuk havalarda bir ateş yansıtıcı duvar inşa edilerek barınağın rahatlığı sağlanabilir.

Üç Direkli Barınak ( Sundurma) :

Yeteri kadar uzunlukta iki adet çatal kazık çatılarak üzerine 3 m uzunluğunda bir sırık geriye doğru uzatılır veya dikili bir ağaca iki kazık çapraz bağlanır ve geriye doğru uzatılır. Üzerine ağaç dalarından kazıklar çatılır ve üzeri mevcut araziye uygun dal ve otlarla kapatılır.

İglo Tipi Barınak :

Esnek ağaç dallarından veya büyük saz veya kamışlardan çatısı yapılır. Üzeri otlarla kapatılarak yapılır.


Mahruti Çadır Tipi Barınak :

Yeteri kadar zaman ve malzeme olduğunda yapılır. Uzun süre soğuk, güneş
ve yağmurdan korunmayı sağlar. Yeteri uzunlukta 8- 10 Adet direk ortada bir ağaca veya ortaya dikilen bir direğe Kızılay veya göçebe çadırlarına benzer üst kısımdan tutturulur ve alt uçları yanlara doğru açılarak toprağa sabitlenir. Direklerin arası kat kat örülerek üzeri uygun malzemeyle kapatılır.

Devrilmemiş Ağaç Barınağı :

Bazı ağaç dalları yere değecek kadar eğilmiş veya uzamış olabilir . Bu tip ağaçların altına uzayan dalların açık kalan bölümleri diğer malzemelerle kapatılıp düzenlenerek yapılır

Devrilmiş Ağaç Barınağı :

Herhangi bir nedenle devrilen bir ağacın gövde ve dallarından istifade edilerek yapılır. Gövdenin yere temas eden alt dalları kesilip kenar dalları iyice kapatılır. Fazla zaman ve malzemeye ihtiyaç göstermez.

Karlı Bölgelerde Yapılabilecek Barınak Tipleri :

Kar Oyuğu :

Bir veya daha fazla insanı barındırabilecek büyüklükte sert kitleli bir kar yığınını oymak suretiyle yapılır.

Kar Mağarası :

Kürek, bıçak, teneke varsa tahkim edevatı yardımıyla kar yığınının içerisine bir tünel kazılır ve iç kısmı düzeltilir. Yatacak yer için giriş kapısından 40 - 50 cm yukarda yüksek bir platform yapılır. Tavanda bir havalandırma deliği açılır. Giriş kapısı tünelin ağzında yapılır ve sert kar bloğuyla kapatılır. Burada da bir havalandırma deliği bırakılır.

Kar Evi :

İki veya daha fazla personel için asgari genişliği 2 m civarında olan kar mağarasının bir şeklidir. Kar evinin yapımı tecrübe gerektirir. Kemer şeklinde yapılan bu barınakta kar kalıplarının yerleştirilmesi önemli bir husustur. Bloklar arasındaki boşluklar kar parçalarıyla doldurulur. Yumuşak kar, elle ovuşturularak ve düzlenerek bütünlenir. Bıçak testere veya kazma gibi aletlere ihtiyaç gösterir.

İglo Kar Kulübesi :

Kar bloklarından yapılan kubbeli bir kar evidir. Rüzgara soğuğa küçük mermi parçalarına karşı korunma sağlar. Bu tip bir kulübenin çapı kar duvarının genişliğiyle beraber 5m, iç derinliği 4m, yüksekliği 2m civarındadır.

Kar Duvarı :

Kar bloklarından rüzgar istikametini kapatacak şekilde acele olarak yapılır. Uyku tulumu serilerek yatılır ve alt zemini ot yapraklar serilir.

Kar Çukuru :

Sıkışmış 1- 2 m lik kar sathına gerek vardır. 2 m uzunluğunda 1 m yükseklik ve genişlikte çukur açılır içi temizlenir üstü dal parçalarıyla örtülür ve pançoyla kapatılır. veya açılan çukur üstü kesilecek kar kalıplarının karşılıklı eğik olarak yerleştirilmesi ve sıkıştırılması suretiyle yapılır.

Ağaç Altı Barınağı :

Yapraklarını dökmeyen ağaçlık bölgelerde kar tabakasının kalın olduğu yerlerde sık yapraklı bir ağaç dibine boy çukuru kazılarak yapılır. Çukurun taban kısmına ağaç dalları yerleştirilir.

EĞİK DAMLI BARINAK
Ağaçlık alanlarda rahatça inşa edebileceğimiz ve araları 2.5 m geçmeyen iki ağacın çatallarından yararlanarak barınağı yapabiliriz.Uygun ağaç bulamadığımız taktirde yere tutturacağımız 3 direk ile bu barınak inşa edilebilir.

Zemine 45 derece açıyla konan ana dalların çatallarına yere paralel dallar yerleştiririz.Alttan döşenmeye başlanan dalların bir üst sırasındaki dallar alttakilerin üstüne konur. 45 derecelik eğim suyun akmasına yeterlidir.Akan suyun barınağa girmesine engel olmak için barınağı çevreleyen, dal veya kaya parçası ile kazılan 4 parmak derinliğinde bir drenaj kanalı yapılmalıdır.

Dalların kiremit gibi yerleştirilmesi

KUBBE ŞEKLİNDE BARINAK
Çevremizde barınak için ağaç bulamadığımız taktirde,ince sazlardan,kısa boylu ağaççıklardan aşağıdaki gibi kubbe tarzında barınak inşa edebiliriz.Bunun için yere 2 m çapında bir daire çizeriz.Bu dairenin kenarlarına kalın uçları toprağa sokulan ince dalları yerleştiririz.Dalların ince uçları kubbenin tepesinde karşılıklı bağlanmalıdır.Önde giriş için, tepedede ateş dumanının çıkışı için açıklık bırakırız.Yan duvarları ince dallar ile sepet gibi öreriz.Kubbenin üstü ot,saz,dal ve çamur ile kapatılır.Otlarla kapatılırken alttan başlı*** yukarı çıkılmalıdır.Her ot-saz katı altakinin üstüne konmalıdır.

AĞAÇ ALTI BARINAKLAR
Barınak inşa edecek zaman ve enerji olmadığı taktirde nispeten kolay yapılabilecek barınaklardır.Bu barınak için devrilmiş bir ağaç gövdesi gereklidir.

Kar kalınlığının yüksek olduğu ağaçlıklı dağ tepelerinde yapabileceğimiz bu barınaklar yolunu kaybetmiş doğa gezginleri,kayakçılar ve dağcılar için uygundur.Önemli olan geceyi veya fırtınayı atlatmak ve hayatta kalmaktır.Bu amaçla rüzgarın az olduğu bir noktada 1.5-2 m derinlikteki karı ağacın gövdesinden 1 metre yarıçaplı ve içinde oturduğumuzda rüzgardan etkilenmeyecek derinlikte kazarız.Kazmayı kayaklar,ağaç dalları,hedik gibi malzemelerle yapabiliriz.Bu işlem sırasında minimun kıyafetle ve terlemeden dinlenerek yapmalıyız.Çukurun üzeri kayaklar,ağaç dalları ve kar blokları ile örtülür.Gerekirse gövdeden uzakta minik bir ateş yakılabilir.Bu çukurda yere koyacağımız dallar üzerine oturulmalıdır.

KAR BARINAKLARI
Kar iyi bir yalıtkandır.Dağlarda mahsur kalan birçok dağcı hayatını kar mağaraları sayesinde kurtarmışlardır.Hiçbir zaman kuvvetli bir tipide yolu bulmaya çalışarak ve enerjinizi sonuna kadar tüketerek mücadele etmeyiniz.Doğru yapacağınız bir kar barınağı, fırtına geçene kadar beklemenizi ve ısınızı korumanızı sağlıyacaktır.Amaç hayatta kalmak olmalıdır.Dikkat edilecek husus çok kuytu bir yere bu barınağı yapmayın.Yoğun kar bu noktalarda birikeceğinden yaptığınız kar barınağının hava deliklerinin tıkanmasına ve havasız kalmanıza neden olacaktır.Rüzgar alan ve yeterli kar olan bir noktada bu barınağı inşa edin.Barınağınız yüksek yamaçların ve tepelerin dibinde çığ tehdidine açık alanlarda kurulmamalıdır.Kar barınağınızı 2-3 metre kalınlığındaki kar yığının kayak,hedik,yemek tabağı,kürek,ağaç dalı ile mağara şeklinde kazılması ile yapabilirsiniz. Kar barınağınızın iç ısısını, girişte yapacağınız bir delik ve üstte açacağınız ikinci bir havalandırma deliği vasıtası ile ayarlamanız gerekmektedir.İç ısı duvarların terleme yapıp damlamayacağı ve gevşeyip çökmeyeceği ısıda olmalıdır.Bu barınağı karda kazarken soyunmak ve en ince giysi ile çalışmak gereklidir.Kazı terlemeden yapılmalıdır.Düşük olan ısı derecelerinde terlemek ve bu terle oturmak çok tehlikelidir.Bu barınak geçici süre için yapıldığından tehlike geçene kadar barınakta yatmamak, yere uzanmamak gereklidir.Amaç ısı kaybetmemek olmalıdır.Barınağın zeminine konan dallar zemin ile ısı alışverişimizi nispeten azaltacaktır.Bu dallar üzerinde oturmak gereklidir.
 
Üst