Badi yürüyüşleriyle Ün salan Ördekler

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
cocuklar278a.jpg



ÖRDEK deyince belirli bir vücut yapısı olan bir kuş gözümüzün önünde canlanır. Yassı gaga, derili ayaklar, badi badi bir yürüyüş ve vak -vak gibilerden bir ses, bizim iğin ördeklerin şaşmaz özellikleridir. Oysa tabiatta ördekle çok yakın akrabası kazı birbirinden ayırt etmek pek o kadar kolay değildir. Ördekler genellikle kazlardan çok daha ufaktırlar. Ördekler vakitlerinin en büyük kısmını suda geçirirler, kazlar ise tam aksine karadaki otlarla beslenmeyi tercih ederler. Ördeklerin sesi vak-vak olarak tarif edilebilir, kazlannkisi otomobil kornasını hatıra getirir. Fakat Ördeklerle kazlar arasındaki bu farklar bile genel değildir. Özellikle tropikal bölgelerdeki bazı kazsılar, gerek irilik ve görünüş, gerekse huy ve davranış bakımlarından ördekle kaz arası yaratıklardır.
Ördeğin gagası süzgeç vazifesi görür. Ördek, dilini hareket ettirmek suretiyle çamurla suyu gagasının küçük aralıklarından geçirir. Bazı ördek çeşitleri başlarını iki yana sallamak suretiyle aynı işi görürler.
Ördeklerin suda o kadar keyifleri yerindedir ki, mükemmel uçucu kuşlar olduklarını çok kere unuturuz. Yeşilbaş ördekler saatte 85 -90 Km. ile, hatta daha hızlı uçarlar. Daha bile hızlı uçan ördekler vardır.
Tabiat bilginleri ördeklerin kazlar veya kuğu kuşları kadar uzun yaşamadıkları fikrindedirler. Ördeklerin hastalıklara kurban gitmeleri ihtimali daha kuvvetlidir. Kır kurdu ve karga gibi birçok düşmanları vardır. Ördek yumurtaları arasında ölüm nispeti yüksektir. Avcılar da ayrıca pek çok ördek avlamaktadırlar. Kuşların ayaklarına halka geçirmek suretiyle yapılan incelemeler, yeşil - baş ve kızıl - baş gibi gözde av çeşitlerinin yarıdan fazlasının, hayatlarının Ek yılında vurulduklarını göstermiştir. Bu ördeklerden hayatta kalanlar daha ürkek olmakta iseler de, yaban ördeklerinin pek azı, evcil ördeklerin bazen erişebildikleri 15'inci yaşa kadar yaşayabilmektedir.
 
Üst