Gazi Hakları

Yazan Türk

Dost Üyeler
Katılım
7 May 2008
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
1. Nakdi Tazminat (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.Er) :

2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun gereği;

a. İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığı men, takip ve tahkiki konularında görevli olanlar bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanarak sakatlanmaları halinde,

b. Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik saldırılara maruz kalıp ya*ralanmaları/sakatlanmaları halinde,

c. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurt içinde ve yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakatlanmaları halinde,

ç. 2453 Sayılı Yurt dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereği:

(1) Yurt dışında birliği ile veya münferiden görevli personelin yaralanarak sakatlanmaları halinde,

(2) Yabancı ülkeler veya uluslararası sahalarda yapılan eğitim, tatbikat, manevra veya harekât sırasında bu görevin başlangıcından bitimine kadar geçen süre içerisinde yaralanarak sakatlanmaları halinde,

d. 3497 Sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkında Kanun gereği, sınır birlikleri personeli, verilen görevlerin ifası sırasında veya bu görevlerinden dolayı yada görevleri sona ermiş olsa bile, yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanarak sa*katlanmaları halinde,

e. 2629 Sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu gereği; yaptığı hizmet ve faaliyetler esnasında yaralanarak sakatlanmaları halinde, en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarının % 25'inden % 75'ine kadar sakatlık derecesine göre, bunlardan yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz, yaşamını başkasının yardım ve desteği ile sürdürecek şekilde malûl olanlara ise en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 200 katı tutarında tazminat ödenir. (2629 Sayılı Uçuş, Paraşüt, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Ka*nunu kapsamına girenlerden sakat kalan personele bu Kanun hükümlerine göre tazminat ödemesi Birlik Komutanlıklarınca yapılır.)

Avans Ödenmesi :

Tedavisinin devam etmesi sebebiyle, kesin işlemli sağlık raporunun alınmasının uzayacağı, yaralı personelin tedavi gördüğü sağlık kuruluşlarınca verilecek rapordan anlaşılanlara, ölüm halinde ödenen tazminatın olay tarihi itibariyle % 1'i esas alınarak 10 katı tutarı bütçe dışı avans olarak ödenir. Verilen bu avans, kesin rapor sonucu ödenecek olan tazminatın miktarından düşülür.


İş ve Güç Kaybı Raporu Bulunanlara Tazminat Ödenmesi :

Ayrıca yukarıda belirtilen Kanunlar kapsamında yaralanan personele; en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 100 katı tutarı olan meblağın, yaralanmalarda % 20'sini geçmemek üzere işgünü/işgücü kaybı dikkate alınarak sakatlığa yol açmayan yaralanmalarda, iş ve güçten kalma sürelerine göre her gün için, arıza bırakması du*rumunda, ölüm halinde ödenecek tazminatın % 20'sini geçmemek kaydıyla % 2'si, arıza bırakmaması halinde ise % 1 oranında tazminat ödenir.

2. Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı:

Görev yerleri itibari ile Ek Tazminat alan Subay, Astsubay, Uzman Jandarma, Uzman Erbaşlar ile Erbaş/Erlerden; terörle mücadeleye yönelik görevlerin yapılması sırasında veya bu tür görevlerinden dolayı olduğu amirlerince onaylanması şartıyla yaralananlara, kazaya uğrayarak sakatlananlara fiilen görev yapma koşulu aranmaksızınek tazminat ödenmeye devam edilir. Ancak bu hallerdeki ödemeler hiçbir şekilde 12 ayı geçemez. (Yedek Subay, Erbaş ve Erler emsalleri terhis edilseler bile bu tazminatı alırlar.) Kesin İşlemli Sağlık Raporunun alınması veya 2330, 2629 Sayılı Kanunlar gereğince nakdi tazminat ödenmesi halinde ek tazminat ödenmesine son verilir.

3. Maaş Bağlanması (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.-Er) :

a. TC. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunca, olayları itibariyle 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alınarak maaş bağlanan Malul Sb (Yd.Sb. Dahil), Astsb., Uzm.J., Uzm.Erbaşlara, bunların ölümleri halinde dul ve yetimlerine bağlanan aylıklar, bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan az olmayacak şekilde Emekli Sandığınca ödenir

b. Erbaş ve Erlere; 5434 Sayılı Kanunun 56 ncı maddesi gereğince, tahsil durumlarına göre, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde tespit edilen giriş derece ve kademe tutarlarının %80’i üzerinden vazife malullüğü aylığı bağlanır.

c. 5434 Sayılı Kanunun 64 ncü, 2330, 2453, 2566, 2629, 3713 sayılı kanunlar kapsamındaki görevler ile ayrıca barışta veya olağanüstü hallerde yapılan eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik halinde intikaller sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle malul olanların kendilerine, bunların ölümü halinde dul ve yetimlerine bağlanan aylıklar, her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece ilerlemesi işlemine tabi tutulur.
Bunlardan başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanlara, asgari ücretin net tutarı, aylıklarıyla birlikte ayrıca ödenir.

5434 Sayılı Kanunun 64 ncü maddesinin (a,b,c,ç,d,e) fıkralarında açıklanan durumlardan dolayı veya 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında mütalaa edilen görevler nedeniyle malul olanların vefatı halinde; baba ve annelerine (geride eş ve çocuklarının kalması hali de dahil) muhtaçlık şartı aranmaksızın vefat tarihini takip eden aybaşından geçerli olarak aylık bağlanır. Bağlanan aylıklar eş ve çocukların aylıklarını azaltmaksızın hazineden karşılanır. Babaya bağlanan aylık, ana ve babaya eşit olarak paylaştırılarak ödenir. Terörle mücadele, asayiş ve güvenliğin sağlanması, kaçakçılığın men ve takibi gibi görevlerin dışındaki olaylarda malul olanların vefatı halinde anne ve babalarından muhtaçlık ve 65 yaşından küçük babalar için malullük raporu (çalışarak hayatını kazanamaz şeklinde) alınması şartı aranır.




4. Emekli İkramiyesi Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb.) :

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu kapsamına giren olaylar nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için gerekli hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak şekilde malul olanlara en yüksek Devlet memuru aylığı üzerinden, diğer malullere mevcut aylıkları üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödenir. (Belirtilen kapsam dışında vazife malulü olan personele kendi derece /kademe ve kendi hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenir).

5. Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Harp / vazife malulleri ve malul gazilere Emekli Sandığı Kanunu’nun Ek 79’ncu maddesi gereğinceek ödeme yapılır. Ödenecek miktar, T.C. Emekli Sandığınca belirlenen sakatlık derecesine göre hesaplanarak yılda bir defa ödenir. Ödeme, aylık bağlanmasına esas olay tarihinden geçerli olarak müteakip yılın en geç ilk üç ayı içerisinde yapılır. Bu ödeme maaş bağlanma tarihi ile o yılın Aralık ayı sonuna kadar geçen süre için yapılır. Ay farkları yıllık miktarın on ikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır.

6. Öğrenim Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.-Er) :

Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun (3480 sayılı Kanun) gereği malul personelin öğrenim görmekte olan çocuklarına yardım yapılır.

Öğrenim Yardımı için başvuru; öğrenim belgesi eklenmek suretiyle, T.C.Em.San.Gn. Md.lüğü Ödemeler Dairesi(ANKARA)’ne, yapılacaktır.

Başvurular, her yıl 31 Ekim tarihine kadar Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne yapılır. (söz konusu tarih Emekli sandığı Yönetim Kurulunca değiştirilebilmektedir.) Öğrenim Yardımı, iki yıl üst üste sınıfta kalanlara verilmez. Bu yardım miktarı her yıl yeniden belirlenir.

7. Oyak Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb.)

OYAK Genel Müdürlüğünce 205 Sayılı Kanun gereğince üye olan personelden, “daimi malul olduğu” kesin işlemli sağlık raporu ile belgelenen Subay, Yedek Subay, Astsubay, Uzman Jandarmalar ile OYAK üyesi olan Uzman Erbaşlar ve Sivil Memurlara verilir.

Yardım; maluliyet tespit tarihinden (kesin işlemli sağlık raporu tarihinden) itibaren (1) yıl içinde OYAK Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde, vücut fonksiyonlarındaki kayıp oranına göre değişen miktarda yapılır.

8. OYAK Konut Kredisi Verilmesi :

Tam ve daimi maluliyet veya kısmi ve daimi maluliyet yardımına hak kazanan OYAK üyelerinden “TSK’lerinde Görev Yapamaz” raporu alanlara, hizmet ve üyelik sürelerine bakılmaksızın maluliyet yardımının ödendiği tarihteki limit üzerinden konut kredisi verilir. Kredi hakkı, maluliyet yardımının ödendiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde kullanılmadığı takdirde sona erer. Ancak, TSK’leri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 31 nci maddesinin 6 ncı fıkrasına göre TSK’lerinde göreve devam personel için 2 yıllık süre uygulanmaz




9. Kamu Konutlarından Yararlanma ve Kira Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.J/ Uzm.Erb):

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci Madde (b) fıkrası gereği; kamu konutlarından yararlanmakta iken malulen emekli olanların kendileri, ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle lojman kirası, yakıt bedeli ve diğer masrafların kendisi tarafından karşılanması kaydıyla bu konutlardan yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda kamu konutundan çıkacaklar ile kamu konutundan yararlanmayanların istekleri halinde ikametgah olarak kullanacakları yurtiçindeki taşınmazın kira bedeli on yıl süre ile Devletçe karşılanır.

Yurtdışındaki özel tahsisli konutlarda oturanların yurtdışı kira bedelleri de istekleri halinde (1) yıl süre ile Devletçe karşılanır.

10. Konut Kiralamak İçin Yapılacak İşlemler :

Hak sahibi personel,3713sayılı Terörle Mücadele kapsamında malul olduğunu gösterir bir belge ve kira yardımından faydalanmak istediğini belirtir dilekçe ile J.Gn.K.lığı Loj.Bşk.lığına müracaat eder.

Kiralanacak konutun kullanım alanı (net) 120 m2yi geçemez ve bu alanın tespitinde konut sahibi ile konutu kiralayan arasında yapılan sözleşme esas alınır..

İkametgah olarak kullanılacak konutlar lüks (sauna, jakuzi, dubleks, tribleks, şöm,ne) olmayan konutlardan seçilir. Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu illerde şehrin bulvar, ana cadde ve iş merkezi yoğunluklu mahalleleri dışında seçilir.

Malul personel kiralamanın yapıldığı yerdeki belediye başkanlığından konutun rayiç bedelini gösterir bir belge alır. Hak sahibine ödenecek kira bedeli bu rayiç bedelinden fazla olamaz.

Yakıt, su, elektrik, apartman ve site aidatı gibi ödemeler kira kapsamında olmadığından hak sahibi tarafından karşılanır.

- Kira sözleşmelerini onaylamaya ve kira bedellerini ödemeye J.Gn.K.lığı personeli için ikamet yerindeki Bölge veya İl Jandarma Komutanlıkları yetkili kılınmıştır.
 
Üst